Regne ut promille

Enkelt å regne ut promillen

Å regne ut hvor høy alkoholpromille du har, er en schmaaal sak.

PROMILLEKONTROLL: Du forbrenner rundt 0,15 promille i timen. La bilen stå til du er sikker på at alkoholen er ute av blodet.
PROMILLEKONTROLL: Du forbrenner rundt 0,15 promille i timen. La bilen stå til du er sikker på at alkoholen er ute av blodet. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Derfor tåler menn mer

Alkohol løser seg lett i vann og fordeler seg raskt i vannholdig vev som blod og muskelmasse. Siden menn oftest har mer muskler og større kropp enn kvinner, vil menn ofte få lavere promille.

I gjennomsnitt vil alkoholen fordele seg i 60 prosent av kroppsvekten hos kvinner og i 70 prosent av kroppsvekten hos menn. Som en hovedregel anslår vi at alkoholen forbrenner med 0,15 promille per time (0,10-0,25).

Når blodprøver analyseres for alkohol, kommer måleresultatet ut som en promilleverdi. 1 promille er det samme som 1 gram alkohol per kilo blod. I denne sammenheng regner vi at 1 liter blod veier 1 kg.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Vår promillekalkulator regner ut din promille. Promillekalkulatorens utregninger er basert på kjønn, kroppsvekt, tidspunkt for alkoholinntak og hvor mye du har drukket.

En promillekalkulator kan ikke brukes til å finne ut om du kan kjøre bil. Til det er ikke promillekalkulatoren nøyaktig nok.

Promillegraf for hele kvelden

Denne online-sjekken fra NTNU (excel-ark) tar ikke hensyn til kjønn, noe som er en ganske stor feilkilde (se rammesak til høyre). Denne utregningen tar imidlertid hensyn til hvor mye du drikker over tid.

Her kan du se hvordan promillen din har utviklet seg i form av en graf for hele kvelden.

Enkel matematikk

Men du trenger ikke være online for å finne ut hvor full du er. Tommelfingerregler à la én time pr. alkoholoenhet blir altfor unøyaktige.

Pasienthåndboka har en forholdsvis grei måte å beregne promillen på:

For kvinner:

Alkohol i gram / (kroppsvekten i kg x 60%) - (0,15 x timer fra drikkestart) = promille

For menn:

Alkohol i gram / (kroppsvekten i kg x 70%) - (0,15 x timer fra drikkestart) = promille

Antall gram: Det eneste problemet er å finne ut hvor mange gram alkohol du har drukket. Ifølge Avogtil.no er det ca 12 gram alkohol i en standard alkoholenhet, og eksempler på alkoholenheter er en flaske (33cl) pils på 4,5%, et glass vin (12,5cl) på 12%, et lite glass (7,5cl) sterkvin (20%) eller en shot (4cl) brennevin 40%.

OBS: Dette er en omtrentlig beregning av promille, individuelle variasjoner vil forekomme. Formelen bør derfor ikke brukes for å finne ut når du for eksempel kan kjøre bil.

 

Kilder: Pasienthåndboka, Folkehelseinstituttet, Rustelefonen, Budstikka, Cool.no, NTNU/IDI

 

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt  her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning