Nikotintyggis og snus gir ereksjonsproblemer

Derfor gir nikotin ereksjonstrøbbel

Les dette og få fart på sakene igjen.

HIT, MEN IKKE LENGER: Her kan det si stopp for sengekosen, om du har nedsatt sirkulasjonssvikt på grunn av nikotin i kroppen.
HIT, MEN IKKE LENGER: Her kan det si stopp for sengekosen, om du har nedsatt sirkulasjonssvikt på grunn av nikotin i kroppen. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Dersom du røyker, bruker snus eller nikotintyggegummi, kan du få ereksjonsproblemer.

Er du kvinne, kan bruk av nikotinpreparater påvirke både sexlysten og evnen til orgasme.

Årsaken ligger i nikotinets egenskaper, og dette har tidligere vært kjent i forbindelse med tobakk - og til en viss grad snus.

Men få tenker over at nikotinplaster, nikotintyggegummi eller andre nikotinholdige preparater har akkurat samme effekt på kroppens seksuelle funksjoner.

Dette kommer frem i Den lilla boken om sex - och problemen som kan lösas (pdf) skrevet av Stefan Arver, overlege ved Andrologiskt Centrum, Karolinska Sjukhuset.

Sykehuset holder på å teste ut en vaksine på 400 storrøykere i tre skandinaviske land. Resultatet fra undersøkelsen kommer i løpet av 2011.

Gjelder også kvinner

De fleste vet at røykere kan få nedsatt sirkulasjon i hender og føtter.

Denne sirkulasjonssvikten kan også vise seg andre steder på kroppen, og i de mannlige og kvinnelige kjønnsorganer. Plagene er helt uavhengig av hvilket nikotinpreparat vi benytter oss av.

- Nikotin fører til innsnevring av blodårene og minsker perifer sirkulasjon. Det betyr at du blir kaldere på hender og føtter fordi blodkarene drar seg sammen og minsker blodgjennomstrømmingen. Det samme skjer i penis, sier Stefan Arver, dosent i endokrinologi ved Karolinska universitetssjukhuset.

- En ereksjon avhenger av at blodkarene kan utvide seg og øke blodtilstrømmingen i penis 60-100 ganger. Nikotin motvirker dette, sier Arver til Din Kropp.

Kan bli kronisk

Fakta om nikotin:

Nikotin er en giftig alkaloid og er et fargeløst stoff i væskeform.

Navnet nikotin kommer fra tobakksplanten Nicotiana tabacum.

Nikotin trekker sammen muskulaturen i blodåreveggen, reduserer blodgjennomstrømningen og øker blodtrykket i arteriene og gir hypertensjon.

Nikotinen øker også pulsen ettersom blodet frakter mindre oksygen da O2 molekyler i blodet blir erstattet med CO molekyler.

Nikotinavhengighet oppstår svært raskt, og nikotin er minst like avhengighetsskapende som heroin og kokain.

Kilder: Wikipedia og Kreftforeningen

- Ved ereksjon presses blod inn i arteriene i penis. Nikotintilførsel trekker sammen alle blodkar i kroppen, også i penis. Snusing kan føre til problemer med ereksjon, skriver Helsedirektoratet.

- Økt blodgjennomstrømming er en del av den fysiske opphisselsen også for kvinner. Det får klitoris til å svulme og skjeden til å bli mer følsom og trang, i tillegg til at økt blodtilførsel bidrar til økt fuktighet i skjeden, sier sexolog Gro Isachsen i et innlegg på DoktorOnline.

Når blodgjennomstrømmingen begrenses av nikotinprodukter, kan det påvirke kvinnens sexlyst - både akutt og kronisk.

- Det er forsket masse på røykings effekt på såkalt seksuell dysfunksjon, eller ereksjonsproblemer, hos menn, sier Maja-Lisa Løchen, overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge og professor ved Universitetet i Tromsø til Din Kropp.

- Nikotinet har en skadelig akutteffekt på blodkarene i penis og klitoris, og en kronisk effekt gjennom selve nikotinet, men også via flere av de andre minst 4000 kjemiske stoffene som finnes i tobakk.

Vent minst fem timer

Manglende sexlyst hos kvinner og ereksjonsproblemer hos menn kan selvsagt ha mange ulike årsaker.

Men er du storforbruker av snus, røyk eller nikotintyggis kan det være fornuftig å kutte på nikotininntaket før du bruker mange penger på sexolog.

- Om en mann har ereksjonsproblemer og er snuser, er det godt tiltak å slutte å tilføre kroppen nikotin. Og det er like ille om det er nikotintyggis eller -plaster, sier Arver.

Er det vanskelig å slutte helt, kan du begrense inntaket av nikotin før samleie. Men Løchen tror det er vanskelig å gi generelle råd om hvor lenge vi må vente etter inntak av nikotin før de fysiologiske prosessene er i orden igjen.

- Det vil være individuelt og blant annet avhengig av alder og andre sykdommer, som for eksempel hjerte-karsykdom og diabetes. Eldre har hyppigere ereksjonsproblemer sammenlignet med yngre, i kraft av sin alder. Men halveringstiden for nikotin i nikotinprodukter er et par timer, antakelig minst like lenge for snus, sier Løchen.

- Nikotin omsettes raskt, og en time etter du har sluttet å snuse har nivåene minsket til halvparten av utgangsnivået. Det vil si at om du skal få ned nikotininnholdet i blodet, bør du vente i cirka fem timer etter avsluttet snusing.

Rammer unge

Det er flere og flere unge som kvinner som sliter med sexlysten. Samtidig øker fortsatt tallet på unge snusere, og salget av nikotinpreparater har skutt i været de siste årene. Men hvor mye, og hvor lenge må vi innta nikotin før vi opplever problemer?

- Det enkle svaret, er at det vet vi ikke, sier Arver.

- Hvor mye som skal til av tobakk eller snus er individuelt, men også for unge, friske menn er det en akutt forlengelse i respons på penisdiameter og stivhet som er relatert til tobakk og nikotinstyrken på tobakken, sier Løchen.

Les også:

Alt om penis

Slutte med snus?

Kvinnens skjulte underliv

Slik avslører du at hun faker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning