Facebook-status og brystkreft

Hjerter i statusen på Facebook skaper forvirring

Hva betyr det egentlig?

HJERTER PÅ FACEBOOK: Har du lagt merke til at flere av Facebook-vennene dine har hjerter i statusen?
HJERTER PÅ FACEBOOK: Har du lagt merke til at flere av Facebook-vennene dine har hjerter i statusen? Foto: SKJERMDUMP: Facebook
Publisert Oppdatert

img Del på FacebookHvert år på denne tiden får noen det for seg å sette fokus på brystkreft ved hjelp av statusmeldinger på Facebook.

Tidligere har det handlet om hvor du legger fra seg håndvesken og fargen på BH-en.

I fjor handlet det om å skrive at du skulle bo så og så lenge på ett gitt sted.

Koden så slik ut:

 • Januar - Mexico
 • Februar - London
 • Mars - Miami
 • April - Den dominikanske republikk
 • Mai - Frankrike
 • Juni - St. Petersburg
 • Juli - Østerrike
 • August - Tyskland
 • September - New York
 • Oktober - Amsterdam
 • November - Las Vegas
 • Desember - Colombia

Det vil si at dersom du har bursdag 11. mai, skulle du skrive at du skulle bo 11 måneder i Frankrike.

I år viser du at du er for «Rosa sløyfeaksjonen» ved å endre din status på Facebook til «<3».

Sånn gjør du det:

"Sett et hjerte (<3) på veggen uten kommentar, bare et hjerte. Deretter sender du denne meldingen til alle vennene dine - bare kvinner. Deretter plasserer du et hjerte på veggen til den personen som sendte deg denne meldingen. Hvis noen spør deg hvorfor du har så mange hjerter på veggen, ikke svar. Dette er en aksjon for å huske og å rette fokus på brystkreft. (Hjertet lager du ved å skrive < og så ett 3-tall uten mellomrom)".

Brystkreftforeningen: - Vi vet ikke hvor det kommer fra

Eva Michelsen Ekroll, fung. daglig leder Brystkreftforeningen, synes det er fint med alle som bryr seg om kreftsaken.

- Dette vitner om et engasjement. Synlighet og oppmerksomhet er verdifullt for den kreftformen som rammer flest kvinner. Men vi synes det finnes bedre måter å støtte kreftsaken på, enn slike klassiske kjedebrev på Facebook, sier hun.

- Vi forstår godt at det kan oppstå unødig forvirring. For oss er det ikke noe poeng å mystifisere temaet. Vi har hver oktober Rosa sløyfe-aksjonen for å spre kunnskap om brystkreft og støtte brystkreftforskning.

Ifølge Michelsen Ekroll har hverken Brystkreftforeningen eller Kreftforeningen noe med disse hjertene å gjøre, og vet heller ikke hvor det kommer fra.

- Vi ser at det oppstår med jevne mellomrom. Men meg bekjent finnes det ingen internasjonal brystkreftforskningsuke, som noen av de kjedebrevene skriver, sier hun.

Full forvirring

Det er ikke alle som forstår hva Facebook-statusene betyr, og i ulike nettforum, skaper dette forvirring.

Eksempler fra forumet til Barn i Magen:

«Trodde først naboen kjente noen som var død, for hun ble overøst med hjerter på Facebook. Så ser jeg at disse hjertene florerer og kveld. Hvorfor?»

«Hvorfor har mange kun et hjerte på statusen på Facebook i kveld?»

«Jeg lurte på om hun jeg så skrev hjertet var gravid...»

«Er det noe som går (sånn som kreftsaken) eller er bare halvparten av vennene mine forelsket? Hva er dette? Det er så mange som har et hjerte, og det er det.»

- Gi heller penger

Bloggeren Nadia K. Tokerud, nakri.co.uk, reagerte sterkt på Facebook-kampanjen, og skrev et langt innlegg på bloggen sin om det.

Det hun reagerte på, var at kampanjen foregår på hemmelig vis, altså uten forklaring på hvorfor man har hjerte i statusen sin på Facebook.

- Det er fint å vise at du støtter brystkreftkampanjer og alle andre kampanjer for å belyse både kreft og andre alvorlige sykdommer. Det jeg ikke liker, er å skape en greie der du ikke faktisk viser at det er en mening bak hva du gjør, sier hun.

- Hjertefarsotten, med å skulle nekte å forklare grunnen til at du poster noe helt tilfeldig, gjør ikke stort annet enn å få deg selv til å føle deg bra. Og så kan du tro for deg selv at du faktisk gjør noe. I stedet kan du oppfordre til å gi en slant til kreftforeningen når folk spør.

img Del på FacebookNyttige tjenester

FORUM

Underholdning