Testikkelkreft

4 trinn for testikkelsjekk

Slik sjekker du deg for testikkelkreft.

SLUTT Å LURE: Fire enkle øvelser kan hjelpe deg å identifisere testikkelkreft tidlig.
SLUTT Å LURE: Fire enkle øvelser kan hjelpe deg å identifisere testikkelkreft tidlig. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Symptomer på testikkelkreft

  • En avgrenset kul i en ellers normal testikkel
  • Testikkelen blir hard
  • Testikkelen øker eller avtar i størrelse
  • Lettere smerter, stikninger eller tyngdefornemmelse i den angrepne testikkelen
  • Nyoppståtte ryggsmerter
  • Hevelse og smerter i brystvortene

Kilde: Oncolex

TESTIKKELKREFT I NORGE

Cancer Testis er utvikling av ondartet svulst i en av testiklene.

I 2008 fikk 296 menn påvist testikkelkreft i Norge. I 2007 døde 14 menn av tilstanden.

Tilstanden debuterer vanligvis med en kul i testikkelen eller ubehag i en testikkel. I andre tilfeller blir hele testikkelen hard, og/eller øker i størrelse.

Opptrer oftest i 20-40-års alderen.

Testikkelkreft utgår nesten alltid fra kimcellene som produserer sædceller.

Kirurgi, cellegift (cytostatika) og stråler er aktuelle behandlingsformer.

Nesten alle menn med testikkelkreft kan i dag regne med helbredelse uten større mén.

Kilder: NHI.no | Kreftregisteret

Testikkelkreft omtales som en symptomfattig sykdom, hvor tyngdefølelse eller størrelsesendring på testikkelen ofte er eneste symptom.

Del

Men hvis du vet hva du kjenner etter, er det lettere å avsløre kreften på et tidlig stadium. Vanlige symptomer som kan melde seg ved testikkelkreft er blant annet en kul, hardhet og endret størrelse (se komplett liste til høyre).

- Menn er flinke

Å sjekke testiklene for kreft er en enkel oppgave, siden pungen henger utenpå.

- Jeg har inntrykk av at menn i Norge er flinke til å undersøke, men det er ikke alltid de går til legen om de oppdager en klump. Det er gjerne kjæresten eller kona som får dem til å gå til undersøkelse, sier doktorgradsstipendiat Kristine Engen ved Kreftregisteret til Klikk.no.

Slik undersøker du testiklene

1. Undersøk testiklene etter et varmt bad eller en dusj. Da synker testiklene helt ned i pungen og er mulig å undersøke.

2. Legg håndflaten under pungen og kjenn etter vekten på testiklene. At den ene testiklen henger lenger ned og vekten er forskjellig, kan være normalt og trenger ikke bety noe.

3. Undersøk ukentlig, og bli kjent med hvordan pungen normalt kjennes og ser ut.

4. Legg fingrene bak pungen, og rull testikkelen forsiktig mellom tommelen og fingrene for å sjekke for klumper. Vanligvis kjennes det helt glatt ut på fremsiden og sidene av testikkelen. Faste, ertestore, trolig ufølsomme klumper her, kan være testikkelkreft.

Det er den britiske legen, Dr. Chris Steele, som driver nettstedet The FamilyGP.com, som har satt opp listen.

Yngre menn mest utsatt

Testikkelkreft er en sjelden kreftform. Likevel er det den vanligste kreftformen hos yngre menn mellom 15 og 40 år.

Norge er et av de landene i verden med flest tilfeller av testikkelkreft. Hvert år rammes mellom 250 og 300 menn her i landet.

I 2008 var det 296 som fikk påvist kreft i testikkel. I 2007 var det 14 menn som døde av tilstanden, ifølge tall fra Kreftregisteret.

- Noen får dessverre en type testikkelkreft som ikke kan behandles med de medisinene som finnes, som har en egenskap ved seg som gjør at det ikke alltid er mulig å behandle, sier Kristine Engen.

Oppdages testikkelkreft tidlig, er det gode utsikter for å bli helt frisk. I Norge blir 95 prosent av alle menn som får testikkelkreft helt friske. Behandlingen av denne typen kreft omtales som en suksesshistorie fordi så mange fortsatt lever fem år etter at de har fått diagnosen.

Miljøfaktorer kan ligge bak

Statistikken for tilfeller av testikkelkreft tilbake til 1999 viser at antallet er ganske jevnt, men at det skjer en økning.

FAKTA OM TESTIKLENE

testikkel, testis, testiculus. (eg. diminutivsform), den mannlige kjønnskjertel som produserer og lagrer sædceller (spermier); produserer også det mannlige kjønnshormonet testosteron.

Testiklene er nærmest eggformede, 4-5 cm lange og veier hver 15-25 g hos voksne, fertile menn. Størrelsen avtar med alderen. De ligger i en pigmentert hudpose, pungen (scrotum), under underlivsbeina.

Pungen er delt i en venstre og en høyre halvdel, skilt av bindevev. Kjertlene henger i sædstrengene og er omgitt av en tynn hinne (tunica vaginalis communis). Denne hinnen kler også innsiden av pungen.

Venstre sædstreng er litt lengre enn den høyre, og derfor henger vanligvis den venstre testikkelen lavest.

Kilde: SNL.no

- Det er mange som lurer på hvorfor antall tilfeller øker, men ingen kan si noe helt sikkert. Det letes etter genetiske forklaringer, men det forskes også på om kosthold og miljø har en betydning, sier Engen.

Av 1,4 millioner europeiske krefttilfeller kunne 689.000 vært unngått ved endring av livsstil , viser en undersøkelse gjennomført på vegne av Europakommisjonen.

Doktorgradsstipendiaten ser en tendens til at krefttypen er på vei til å flate ut i Norge og resten av den vestlige verden.

- Men det vil ta flere år før man kan si sikkert om antallet testikkelkreft-tilfeller øker eller synker, sier Engen.

Den danske legen Niels Skakkebæk mener miljøfaktorer må være en viktig årsak til testikkelkreft, siden antallet tilfeller de siste tiårene bare har økt.

- Den kraftige stigningen av testikkelkreft-tilfeller viser tydelig at det må ligge miljøfaktorer bak. En nærliggende hypotese er at det dreier seg om medfødte effekter av hormonforstyrrende stoffer, som alle utsettes for i et industrialisert samfunn, skriver Skakkebæk i Tidsskrift for norsk legeforening.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning