Plastisk kirurgi

Slik fikser vi på ansiktet

Se før- og etter-bilder fra plastiske operasjoner og kosmetisk behandling.

ANSIKTSLØFT: For strammere hals og kinn.
ANSIKTSLØFT: For strammere hals og kinn. Foto: Foto: Christiania Park Klinikk
Publisert Oppdatert
BOTOX: For behandling av "sinnarynken".
BOTOX: For behandling av "sinnarynken". Foto: Foto: Christiania Park Klinikk

Botox

Pris: Fra 2800 kroner

+ Reduserer furer og rynker i pannen, rundt og mellom øynene (sinnarynken). Også effektivt ved behandling av svette og kan hjelpe mot migrene. Virker forebyggende med tanke på utvikling av nye rynker.

÷ Settes nervegiften feil kan du få heng i hudene over øynene, skjevheter, bli for «stiv i masken» og få lammelser. Alt er forbigående.

Så lenge varer resultatet: 3-5 måneder.

Her er noen av de vanligste kosmetiske inngrepene. Og et par uvanlige. Kirurg Morten Kveim advarer mot nye, oppskrytte fillere (se forklaring lenger ned i artikkelen).

- For mange er det tabu å fortelle at de har tatt en plastisk operasjon. Få vil innrømme et ansiktsløft, for eksempel. Derimot er det blitt lettere å snakke om brystoperasjoner og løft av tunge øyelokk, sier estetisk kirurg Morten Kveim ved Dr. Kveims klinikk.

Han forteller om stor utvikling på området siden han begynte med plastisk kirurgi i California i USA i 1980.

Mindre volum med alderen

- Det har skjedd en revolusjon de siste årene. De siste årene er man blitt klar over at tap av volum i ansiktet er en vesentlig del av aldringsprosessen - og man har begynt å behandle volumtap med fettransplantasjon og fillere. Dessuten blir hudforandringer nå behandlet separat, med laser, peeling, injeksjoner og kremer.

Graden av disse hudforandringene avhenger av genene våre, men fremskyndes av sol, røyk og usunn livsstil. Huden blir tynnere, mer skrukkete og skjoldete, og mister elastikken. Til slutt har bruk av Botox redusert behovet for panneoperasjoner.

RESTYLANE: For større lepper.
RESTYLANE: For større lepper. Foto: Foto: Ellipseklinikken

Restylane

Pris: Fra 2500 kroner.

+ Umiddelbar effekt, minimal risiko for allergiske eller hypersensitive reaksjoner.

÷ Det kan gjøre litt vondt når injeksjonene settes. Etter behandling er det normalt å føle litt ubehag i det behandlede området. Rødhet, hevelse, smerte, kløe, blåmerker eller ømhet er også normalt. Dette vil som oftest gå over etter noen dager, maksimalt et par uker. Det trengs mer enn én behandling for å opprettholde resultatet.

Så lenge varer resultatet: 4-12 måneder.

Reviderm

Tilsvarer Restylane

Pris: Fra 3 000 kroner.

+ Fyller raskt ut små overfladiske rynker eller dypere furer.

÷ Kort varighet.

Så lenge varer resultatet: 3-4 måneder.

Botox brukes for å påvirke ansiktsmuskulaturen, både for å behandle og forebygge rynker, forteller Kveim.

Skeptisk til permanente fillere

Han tilføyer at ingen av disse behandlingene kan erstatte resultatene man får med et ansiktsløft, men er gode supplementer til kniven og ofte kan utsette behovet for ansiktsløftning. Likevel er Kveim forsiktig med visse behandlinger.

- Noen leger vil operere deg uansett, dette er dessverre blitt en svært kommersiell bransje. Men det gjelder å være fornuftig, som kirurg har du mye ansvar. Før jeg tar i bruk nye maskiner og behandlingsformer, vil jeg se at de virkelig fungerer. Jeg er for eksempel sterk motstander av permanente fillere, fordi de hos enkelte pasienter kan gi store problemer på sikt, som byller og klumper i ansiktet. Det kommer stadig nye permanente fillere som skrytes opp i skyene, men til nå har alle vist seg å gi problemer over tid. Fillere er ikke klassifisert som legemidler, og kontrolleres derfor ikke av Legemiddeltilsynet, men av Mattilsynet, som CE-godkjenner produktene.

Hva er fillere?

Fillere er injeksjonspreparater som sprøytes inn i huden for å gi et yngre utseende. De brukes både på dype furer og små, overfladiske rynker. Filleren kan altså være kortvarig eller langvarig.

De fleste er kortvarige og inneholder ikke-animalsk hyaluronsyre, som brytes ned etter tre til fire måneder.

Dette stoffet er svært likt hyaluronsyren som produseres i kroppen. En annen kortvarig filler inneholder det naturlige bindevevet kollagen. Noen av de mest kjente kortvarige fillerne er Reviderm og Restylane. Aquamid er en langtidsvirkende og mer permanent filler, som også kan brukes til å gi deg høyere kinnbein.

Fillere som inneholder krystaller av kisegel kan i noen tilfeller virke irriterende på huden. Og den permanente filleren Artecoll kan danne mer bindevev etter flere år, og gi en fortykning under huden.

DIAMANTBORR: For fjerning av rynker.
DIAMANTBORR: For fjerning av rynker. Foto: Foto: Christiania Park Klinikk

Diamantborr

Pris: Fra 8 500 kroner.

+ Fjerner furer rundt munnen. Huden leges raskt.

÷ Sårt det første døgnet inntil skorpedannelse.

Så lenge varer resultatet: Huden blir «ny».

- Det finnes mange useriøse behandlere som setter Botox og fillere, sier plastikkirurg Lars Haasted ved Christiania Park Klinikk i Oslo. Han råder deg til å velge klinikker hvor det er leger som praktiserer.

Morten Kveim anbefaler deg å gjøre egen research før du bestemmer deg for å bruke et nytt fillerprodukt.

- Skriv inn navnet på det nye preparatet og "and problems". Da vil du ofte få en pekepinn på om mange har opplevd negative resultater etterpå. Du kan søke på innholdsstoffer eller på merkenavnet. sier Kveim.

Øreoperasjon (utstående)

ANSIKTSLØFT: For strammere hals og kinn.
ANSIKTSLØFT: For strammere hals og kinn. Foto: Foto: Christiania Park Klinikk

Ansiktsløftning

Pris: Fra 28 000 kroner.

+ Lite komplikasjoner og smerter. Strammere hals og kinn, penere profil.

÷ Litt hoven på kinnene og noen små blåmerker på halsen.

Så lenge varer resultatet: Langvarig.

Trådløft

Lettere ansiktsløft der tråder med små tagger på føres inn under det ytre hudlaget. Ved å dra i trådene ved festet heises huden opp til et lettere løft.

Pris: Fra 18 000-25 000 kroner - avhengig av hvor mange tråder.

+ Gir et «friskt» utseende på kort tid. Ingen synlige merker eller arr. Gjøres med lokalbedøvelse.

÷ Litt hevelse og noen få blåmerker. Hold ansiktet i ro et par dager. Egner seg ikke hvis du har for mye overskuddshud.

Så lenge varer resultatet: Full effekt ses etter én måned. Resultatet varer i 3-5 år, men trolig lenger. Metoden er så ny at langtidsstudier ikke finnes.

Pris: Fra 9000 kroner for begge to.

+ Ørene ligger pent inntil hodet.

÷ Må ha en komprimerende bandasje et par dager, du kan bli litt blå og kjenne litt smerte noen dager.

Så lenge varer resultatet: Varig

Kosmetisk akupunktur

Pris: Fra 900 kroner for én behandling.

+ Strammer opp porer, bedrer muskeltonus, samt øker og påvirker distribusjonen av kollagen under ansiktshuden. Rimelig og smertefritt, ikke-kirurgisk metode. Ingen hevelse eller misfarging av huden.

÷ Ikke alle har effekt av akupunktur. Som regel er flere behandlinger nødvendig for å oppnå effekt.

Så lenge varer resultatet: Mellom tre og fire år.

Neseoperasjon

Pris: Fra 20 000 kroner.

+ Lite smerter etterpå, da nesen er i lite bevegelse. Gir ønskelige resultat.

÷ Ofte blå under øynene og ganske hoven den første tiden etterpå.

Så lenge varer resultatet: Varig

Fraxel laser

Mot arr, rynker, pigmentflekker, solskader og store porer

Pris: Fra 5900 kroner per behandling.

+ Rask heling av huden.

÷ Tørr, ru og lett rød hud i opptil en uke etterpå. Samtidig vil huden få en mild bronsefarge, som skyldes at pigmenter i huden flasser av. Det er også vanlig med hevelser, spesielt rundt øyepartiet de første dagene. Det er nødvendig med flere behandlinger.

Så lenge varer resultatet: Langvarig effekt. Bygger opp kollagennivået, som vil være der til det blir ødelagt av soling og alder.

N-Lite laser

Mot kviser.

Pris: Fra 1900 kroner per behandling.

NYHET: Øyevipptransplantasjon. Pris: Fra 18 000 kroner for begge øyne. Pluss: Dette utføres med lokalbedøvelse, du får lange og pene vipper fra din egen kropp og resultatet er varig. Minus: De nye øyevippene må klippes.
NYHET: Øyevipptransplantasjon. Pris: Fra 18 000 kroner for begge øyne. Pluss: Dette utføres med lokalbedøvelse, du får lange og pene vipper fra din egen kropp og resultatet er varig. Minus: De nye øyevippene må klippes. Foto: Foto: Christiania Park Klinikk

+ Forebygger og reduserer aktive utbrudd av akne. Smertefri laserbehandling som ikke gir sår/merker eller andre bivirkninger. Gir mulighet til å behandle akne og kviser uten bruk av medisiner. Rask behandling.

Vanlige komplikasjoner

Kostmetiske inngrep og plastiske operasjoner innebærer alltid en risiko for komplikasjoner. De vanligste er:

  • Komplikasjoner i forbindelse med narkose og lokalbedøvelse.
  • Blødninger, infeksjoner, arr, nedsatt følsomhet, dårlig sårlegning eller allergiske reaksjoner.
  • I tillegg vil det være mulighet for særlige komplikasjoner knyttet til hver enkelt type inngrep.
  • Det kan også forekomme tilfeller der pasienten ikke er fornøyd med sluttresultatet, selv om operasjonen objektivt sett var vellykket.

Kilder: Plastikkirurg Lars Haasted ved Christiania Park Klinikk i Oslo, Plastikkirurg Morten Kveim ved Dr. Kveims Klinikk i Oslo, Klikk.no/helse, Legeforeningen.no, Ellipseklinikken.no, Nobel Clinic.no, Akupunktoren.no, Plastikkirurgi.nu, Hudklinikken.no, Nhi.no

Hva er plastisk kirurgi?

Begrepet plastikkirurgi kommer fra det greske ordet plastikos, som betyr å forme eller å skape. Begrepet har ingenting med stoffet plastikk å gjøre. Begrepet plastikkirurgi er et medisinsk fagfelt, og den formelle betegnelsen på en norsk, medisinsk spesialitet, på linje med for eksempel infeksjonssykdommer, hjertesykdommer, og ortopedisk kirurgi. Alle slike medisinske spesialiteter defineres og ivaretas av norske myndigheter, i nært samarbeid med Den norske legeforening (Dnlf).

Plastisk kirurgi kan være estetisk/kosmetisk eller rekonstruktiv. Estetisk kirurgi er definert som en plastisk operasjon som gjøres for å endre utseendet hos en frisk person, for å oppnå en kosmetisk gevinst.

Rekonstruktiv kirurgi vil si plastiske inngrep som gjøres hos pasienter som har misdannelser, har hatt kreft, eller vært i ulykke.

÷ Nødvendig med flere behandlinger, helst hver tredje måned. Fjerner ikke årsaken til acne.

Så lenge varer resultatet: Tre måneder.

Tunge øyelokk

Pris: Øvre fra 9500 og nedre fra 10 500 kroner.

+ Et mer våkent blikk og langvarig resultat.

÷ Du kan bli litt hoven og få blåmerker.

Så lenge varer resultatet: Langvarig.

Hakeplastikk

Pris: Fra 18 000-25 000 kroner.

+ Forandrer eller forsterker hakens størrelse og konturer ved hjelp av et hakeimplantat, eller med fett. Balanserer ansiktets proporsjoner.

÷ Litt hovent i starten. Implantatet kan flytte på seg, det kan oppstå infeksjon rundt implantatet, følsomhetsforandringer i haken, samt arr.

Så lenge varer resultatet: Langvarig. Protesen kan sitte i over 25 år.

Leppeforstørrelse

Med Aquamid:

Pris: Fra 5000 kroner (en sprøyte).

+ Fyldigere eller jevnere lepper.

÷ 90 prosent av «filleren» er langvarig. Er du redd for å angre deg bør du velge et annet kortvarig produkt.

Så lenge varer resultatet: Langvarig.

Med Restylane Lipp

Pris: Fra 2500 kroner.

+ Fyldigere eller jevnere lepper.

÷ Hevelse, rød/blåmerker, kløe, smerte eller ømhet i det behandlede området er vanlig, men går som oftest over etter noen dager, maksimalt 1-2 uker.

Så lenge varer resultatet: Fire til ni måneder.

Les også:

Så mye koster en ny kropp

Derfor får du rynker av sukker

Lager pupper av rumpefett

Slik fettsuges norske menn

FRAXEL LASER: Mot pigmentflekker.
FRAXEL LASER: Mot pigmentflekker. Foto: Foto: Ellipseklinikken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning