Rekonstruksjon av bryst

- Så lenge jeg ikke skal jobbe som nakenmodell, er dette mer enn godt nok!

Benedicte (35) fikk tilbake det kreften tok.

FØR OG ETTER OPERASJONEN: Ni måneder etter rekonstruksjonen ser Benedictes nye bryst slik ut. – Jeg er kjempefornøyd, sier hun som bokstavelig talt nå har sitt eget magefett i bh-en! FOTO: Vegard Kleven og Egil Nordlien, HM Foto
FØR OG ETTER OPERASJONEN: Ni måneder etter rekonstruksjonen ser Benedictes nye bryst slik ut. – Jeg er kjempefornøyd, sier hun som bokstavelig talt nå har sitt eget magefett i bh-en! FOTO: Vegard Kleven og Egil Nordlien, HM Foto Foto: Vegard Kleven
Sist oppdatert

Brystkreft og rekonstruksjon

● Omtrent 2800 norske kvinnene får brystkreft hvert år, og cirka halvparten må fjerne hele brystet.

● I mange år har det vært lang ventetid for å få rekonstruert, særlig ved bruk eget vev. Enkelte sykehus har hatt 10 års ventetid. Operasjonskøene er nå kraftig redusert etter at myndighetene har prioritert denne pasientgruppen i de siste to årene.

Etter to år skal Benedicte (35) endelig få tilbake det kreften tok fra henne: Bli med på den fem timer lange operasjonen, der et nytt bryst blir gjenskapt.

– Å leve med løs brystprotese resten av livet er ikke noe alternativ. Klærne sitter ikke pent, og jeg føler meg for ung til å leve med bare ett bryst. For meg er denne operasjonen også begynnelsen på slutten av en tøff kreftperiode, sier tobarnsmoren, mens hun klargjøres for operasjon ved Aleris sykehus i Bergen.

Hun ønsker bare fornavnet sitt på trykk.

 

Viktig kampsak

Det å få tilbud om rask rekonstruksjon etter kreft er en viktig sak, mener Benedicte.

Selv kan hun takke ektefellens helseforsikring for at hun får nytt bryst på et privatsykehus «bare» to år etter at kreftkulen ble oppdaget.

Ventetiden for en rekke operasjoner varierer fra sykehus til sykehus. Det gjelder også for rekonstruksjon av bryst etter brystkreft.

Operasjonen skjer etter DIEP-metoden der byggematerialet hentes fra pasientens egen kropp – en kropp som for Benedictes del har vært gjennom tøffe cellegiftkurer, strålinger og behandling med Herceptin og nå antihormontabletter.

Ifølge plastikkirurg Håvard Seland ved Aleris sykehus i Bergen er DIEP-metoden særlig gunstig for nettopp for strålebehandlede kvinner som har måtte fjerne hele brystet.

– Med stråling mister huden mye av sin elastisitet. Dette vanskeliggjør innleggelse av brystprotese som ellers kunne vært en alternativ rekonstruksjonsmetode, forklarer Seland.

 

Fra mage til bryst

Rekonstruksjon med bruk av eget vev betinger at pasienten har nok fett «å høste» av. Derfor har Benedicte spist godt i månedene før operasjonen.

– Dette skal gå fint. Jeg tror denne sentrale biten vil egne seg godt, sier Seland, mens han tusjer rundt magevalken som snart skal skjæres ut og sys fast til brystveggen. Benedicte vil faktisk våkne fra narkosen med både nytt bryst og flat mage takket være avansert plastikk-kirurgi og mikrokirurg, men hun er ikke så opptatt av magen.

– Nytt bryst er dét som betyr noe. Jeg gleder meg til å våkne med to!

Se bildene fra operasjonen:

– Dette kan jeg leve med

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Benedicte ni måneder etter at hun fikk nytt venstrebryst.

– Også ungene er veldig fornøyde og kommenterer ofte at nå har mamma også to pupper. Puppen er myk og ser fin ut. Det er det viktigste for meg, i tillegg til det å være frisk, selvfølgelig!

At de to brystene hennes ikke er helt like i fasong og størrelse, har liten praktisk betydning.

Benedicte er i tvil om hun ønsker å ta en korrigerende operasjon, der høyre bryst justeres for å komme i samme høyde som den nye puppen.

 

Venter med neste operasjon

– Akkurat nå orker jeg ikke mer arr, operasjoner og sykehus på en stund. Så lenge jeg ikke skal jobbe som nakenmodell, er dette mer enn godt nok, ler hun og minner om at mange kvinner har ulike bryster fra naturens side.

Også det aller siste «kronen-på verket-inngrepet» der kirurgene lager ny brystvorte, er utsatt på bestemt tid:

– Jeg er egentlig komfortabel med den jeg er og slik kroppen har blitt, sier Benedicte.

 

Krumbøyd i én måned

De første seks ukene etter operasjonen brukte Benedicte spesialtilpasset kompresjonsdrakt, og hun hadde løfte-forbud.

– Først én måned etter operasjonen tålte magehuden full utstrekking slik at jeg kunne gå oppreist. Da kunne jeg også sove på venstre side. Jeg vil likevel si at dette har gått veldig greit. Jeg er heldig!

 

Fakta om rekonstruksjon:

● Nytt bryst kan bygges opp ved hjelp av brystimplantater eller eget vev, eller kombinasjoner av disse (sekundær rekonstruksjon). Dette anbefales tidligst ett år etter avsluttet kreftbehandling.

● Det er også mulig å få gjenoppbygget nytt bryst i samme inngrep som brystet fjernes (primær rekonstruksjon).

● DIEP (Deep Inferior Epigastric Artery Perforator) er den vanligste formen for (sekundær) rekonstruksjon med eget vev. Hud og fettvev fra pasientens mage blir da brukt for å lage nytt bryst, og blodårer sys sammen ved hjelp av mikrokirurgiske teknikker.

● DIEP-metoden omfatter tre ulike inngrep. Den første operasjonen er mest omfattende og ressurskrevende, mens de to andre er av mer kosmetisk art: Korrigering av det andre brystet (for å oppnå symmetri) og rekonstruksjon av ny brystvorte.

● Komplikasjoner som blødninger, infeksjoner, brokk og nedsatt sirkulasjon i DIEPlappen skjer i nær 10 prosent av operasjonene. Fem prosent opplever at det nye brystet går tapt og må da rekonstrueres ved andre operasjonsmetoder.

Kilder: Brystkreftforeningen, Helsedirektoratets Rapport fra arbeidsgruppe vedrørende rekonstruksjon etter brystkreft. Mars 2013, plastikkirurg Håvard Seland ved Aleris sykehus i Bergen.

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også