Intimkirurgi

Får nye kjønnslepper

Det tar under en time å fjerne hemmende kjønnslepper.

VAGINALPLASTIKK: Kvinner kan få seksualiteten tilbake ved hjelp av intimkirurgi.
VAGINALPLASTIKK: Kvinner kan få seksualiteten tilbake ved hjelp av intimkirurgi. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Det er tre former for intimkirurgi hos kvinner: Skjedeoppstramming og reduksjon av ytre eller indre kjønnslepper.

Kan vokse uhemmet

De ytre kjønnsleppene er de kjønnsleppene som har hårvekst. Noen er født med store ytre kjønnslepper, andre får større, hengende kjønnslepper med årene.

Hos enkelte vokser de til det ekstreme.

Rask operasjon

Etter hvert som man blir eldre, forsvinner også mye av fettinnholdet i kjønnsleppene, og de kan henge som tynne slintrer og være til hinder for livsutfoldelsen.

Ved et enkelt, kirurgisk inngrep kan man foreta en reduksjon til normalstørrelse. Operasjonen tar under en time, og foretas i lokalbedøvelse eller lett narkose.

Også indre kjønnslepper

Indre kjønnslepper er de kjønnsleppene som ligger nærmest skjeden, og som er hårløse.

Enkelte kvinner er født med ekstremt store indre kjønnslepper, noe som kan hemme dem funksjonelt og føre til gnisninger, irritasjon og sårdannelser.

Ingen arr

Dette kan justeres ved kosmetisk kirurgi, og man foretar inngrepet slik at det ikke skal dannes arr.

Operasjonen tar cirka 45 minutter og gjøres i lokalbedøvelse, eller ved lett narkose.

HEMMENDE: Unormalt store kjønnslepper kan være psykisk og seksuelt hemmende. Målet med genitalkorreksjon er å få et harmonisk preg mellom indre og ytre kjønnslepper samt en stram, ikke hengende, ytre genitalregion.
HEMMENDE: Unormalt store kjønnslepper kan være psykisk og seksuelt hemmende. Målet med genitalkorreksjon er å få et harmonisk preg mellom indre og ytre kjønnslepper samt en stram, ikke hengende, ytre genitalregion. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mister følsomheten

Når enkelte kvinner, spesielt de som har vært gjennom mange fødsler, opplever at skjeden blir slapp og vid, kan de miste følsomheten ved samleie.

Årsaken er at muskelvevet i skjedeveggen er blitt tøyd etter fødsler.

Skjedeoppstramming

Det kan rettes på ved såkalt vaginalplastikk.

Les også: Skader rumpa under fødselen

Det går ut på å reduserer omkretsen av muskelrøret som skjeden består av.

18-årsgrense

Årlig foretar kirurg Just Omtvedt flere genitalkorraksjoner, som intimkirurgi egentlig heter, ved den private Askimklinikken.

Hovedregelen er man må ha fylt 18 år for å få utført denne type operasjoner, men det kan gjøres unntak i graverende tilfeller.

Yngre opererer indre kjønnslepper

De fleste av Omtvedts pasienter er i alderen 30-40 år, og de fleste er ferdig med barnefødsler.

Les også: Busk eller barbering?

Omtvedt forteller at han også foretar korreksjoner på indre kjønnslepper, og at denne pasientgruppen stort sett er litt yngre kvinner, gjerne i alder 20-30 år.

Få klinikker

Mange allmennleger, gynekologer og plastikkirurger bagatelliserer plager som ekstremt store kjønnslepper eller slapp skjede faktisk er.

Heller ikke offentlige sykehus vil utføre estetiske operasjoner, selv om grensen mellom estetiske og medisinske problemer kan være vanskelig å få øye på i slike tilfeller.

Les også: Klitoris er like stor som penis

INTIMKIRURG: Kirurg Just Omtvedt ved Askimklinikken opererer voksne kvinner med ekstreme kjønnslepper eller nedsatt seksualfunksjon.
INTIMKIRURG: Kirurg Just Omtvedt ved Askimklinikken opererer voksne kvinner med ekstreme kjønnslepper eller nedsatt seksualfunksjon. Foto: Foto: Bedre Helse

Kvinnene som sliter med disse plagene blir derfor stort sett nødt til å ta saken i egne hender. Det er nemlig få private kosmetiske klinikker i Norge som utfører intimkirurgi.

Tar pasientene på alvor

- Tilstander som slapp skjede eller ekstremt store kjønnslepper kan hemme livsutfoldelsen. Men når man ikke tør vise seg i badedrakt på stranda, eller man ikke kjenner noe ved samleie, er det grunn å ta disse pasientene på alvor, fastslår plastikkirurg Just Omtvedt.

Fikser ikke bagateller

Praksis er at man kun foretar intimkirurgi når det dreier seg om ekstremiteter. Det gjelder derfor ikke kvinner som har angst for at de ikke ser bra ut, men som har normalt utseende på kjønnsleppene eller normaltilstand i skjeden.

Slike inngrep blir kun foretatt ved reelle problemer og i ekstreme tilfeller, understreker, dr. Just Omtvedt.

Må unngå sex

Vanligvis tar det om lag 10 uker å restitueres etter kjønnsleppeoperasjon og 14 uker etter skjedeoppstramming. I denne tiden må pasienten unngå sex, trange truser og bukser, og ellers unngå gnisninger.

Noen kan nok føle trang til å gå litt bredbeint de første ukene etter inngrepet, men i motsetning til andre kosmetiske operasjoner er det sjelden grunn til å sykemeldes etter et intimkirurgisk inngrep.

- Får ny selvtillit

- Intimkirurgi kan være til god hjelp for de som har et "skjult" behov. Derfor er det mange som blir glade når de får vite om disse mulighetene. Tilbakemeldingene fra pasientene etter slike inngrep er at de får tilbake selvtillit og evne til å nyte sexlivet, sier plastikkirurg Just Omtvedt.

FØLTE SEG EKSTREM: - Ekstremt store kjønnslepper gjorde livet mitt til et mareritt, forteller vår anonyme kilde.
FØLTE SEG EKSTREM: - Ekstremt store kjønnslepper gjorde livet mitt til et mareritt, forteller vår anonyme kilde. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Som flaggermusører

Da "Anne Berit" (28) var i tenårene, torde hun ikke dusje etter gymtimen. Hun våget heller aldri å gå i trange jeans, eller vise seg i badedrakt.

- Kjønnsleppene mine var store som flaggermusører, og jeg isolerte meg fra intim kontakt, sier hun.

Siden hun fortsatt føler seg beklemt over det hun har gjennomgått, foretrekker "Anne Berit" å være anonym.

Holdt seg unna menn

Jeg var livredd for å bli avvist på grunn av "skavanken" min, forteller hun.

Først da hun var i midten av 20-årene, bestemte hun seg for å søke hjelp.

Små arr

- Jeg var veldig nervøs da jeg kom til konsultasjonen. Men da plastikkirurgen forklarte at det var en enkel operasjon, og at slike operasjoner etterlater små arrdannelser og ingen bivirkninger om man utfører inngrepet med en spesiell teknikk, tok jeg avgjørelsen.

Det har ikke "Anne Berit" angret på.

Normalt sexliv

- Etter korreksjonen kjenner jeg meg trygg og har fått mer selvtillit. I dag har jeg både kjæreste og nyter et normalt sexliv. Jeg har et normalt forhold til kroppen min, og kan leve ut alle sider av meg som kvinne.

Les mer om det kvinnelige kjønnsorgan i Pasienthåndboka.

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning