Kvinners bryster:

- Hengepupper kan komme allerede i 20-årene

Er det noe jeg kan gjøre for å unngå hengepupper? lurer mange kvinner.

HENGEPUPPER: Hengebryster kan komme allerede i 20-årene dersom du har vært gravid eller har avtatt mye i vekt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
HENGEPUPPER: Hengebryster kan komme allerede i 20-årene dersom du har vært gravid eller har avtatt mye i vekt. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Gir økt risiko for hengebryster:

  • De som får store bryster i ammeperioden
  • De som taper mye brystvev etter amming
  • De som lett får strekkmerker med svak hudkvalitet

Dette kan ofte gå i arv.Kilde: Bjørn Tvedt, spesialist i plastisk kirurgi ved Akademikliniken i Oslo.- Årsaken til at en kvinnes bryster begynner å henge, er at det er for mye brysthud i forhold til brystkjertel i selve brystet, sier Bjørn Tvedt, spesialist i plastisk kirurgi ved Akademiklinikken i Oslo til Klikk Helse.

Det er omtrent det samme som fører til at huden under armene kan begynne å henge.

- Hengebryster kan man få allerede i 20-årene, dersom man har vært gravid eller har gått ned mye i vekt, sier Morten Kveim, spesialist i plastisk kirurgi ved Dr. Kveims klinikk og ekspert på Doktor Online.

Hengebryster er som oftest arvelig

Brystene forandres som regel hos alle etter graviditet, men det er store arvelige forskjeller.

- Jo mer brystene avtar i volum etter avsluttet amming eller vekttap, jo mer vil de henge, sier Kveim.

Tunge bryster vil henge mer enn små og lette.

- Som regel opplever kvinner å få hengebryster i slutten av 30-årene. Dette er som oftest arvelig og kan ikke styres, sier Tvedt.

Kan jeg unngå hengebryster?

Under graviditeter og ammeperioder får man brystmelk og brystene blir større. Dette sprenger på vevet, og man må regne med at brystene endrer seg.

- Unngå store vektvariasjoner, og bruk en BH med god støtte, særlig hvis du har tunge bryster, sier Kveim.

Det er ellers ikke så mye man kan gjøre for å unngå hengebryster, men dersom du trener mye, er en god sports bh viktig.

- Trening vil dra i vevet. Det viktigste man gjør for brystene er derfor å ha god støtte når man trener. Trenings-BH er det viktigste plagget du har, det er på lik linje med sko. Og jo mer vekt i brystene, desto viktigere, sier Jill Jahrmann som tilhører Norges idrettshøgskoles ekspertteam innen fitness og er leder for livsstil og forebyggende Helse ved Synergi Helse.

Og gjerne dobbel trenings-BH for dem som har litt vekt i brystene, fordi noen holder brystene på plass og inntil, mens andre unngår at de dras ned.

SPORTS BH: En god sports bh er viktig fordi trening naturlig nok vil dra i vevet. En god bh er også særlig viktig når man går gravid.
SPORTS BH: En god sports bh er viktig fordi trening naturlig nok vil dra i vevet. En god bh er også særlig viktig når man går gravid. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

Gir inntrykk av mer spretne bryster

Det man ellers kan gjøre er å trene seg til en bedre holdning.

- Å trene seg til en bedre holdning er det beste man gjør for alle deler av utseendet sitt, sier Jahrmann.

Man kan også trene brystmuskulaturen, så det som ligger under brystene ikke er slunkent og lite.

Selve brystvevet er derimot laget av fett og kjertler og tar ikke i mot treningspåvirkning.

- Selve brystvevet går altså ikke å trene, men trener du deg til en god holdning og en bedre muskulatur vil det se ut som om du har mer spretne pupper. Da påvirker man vevet som ligger under og da fremstår man som mer atletisk, strammere og sterkere, sier Jahrmann.

To ting påvirker brystene

Livet går nemlig sin gang og kort oppsummert er det to hovedting som påvirker brystene.

- Det ene er alder, vi får mindre elastisk vev i huden etter hvert som vi blir eldre og da vil huden ha mindre spenst. Den andre delen handler om barnefødsler og amming og det brystene faktisk er laget for, noe jeg har lyst til å understreke. Brystene er faktisk ikke laget for utstilling, men de har et veldig godt formål - og gir liv, sier Jahrmann.

Det kan ikke understrekes mange nok ganger, ifølge treneren, at det som skjer med kvinners bryster er en naturlig effekt.

- Jeg ønsker heller at det skal være greit at ikke brystene står til værs, enn at det skal være naturlig og operere inn silikon etter at man har fått barn. Vi har faktisk et signalansvar til yngre generasjoner også, som får så mye kroppsfokus inn i alle retninger. Hvor ble det av det og eldes med verdighet? En kropp kan være flott selv om puppene ikke står rett i været, sier hun.

Hengebryster og kirurgi

Det er likevel mange som sverger til plastisk kirurgi når brystene endrer utseende.

NATURLIG EFFEKT: Under graviditeter og ammeperioder får man brystmelk og brystene blir større. Dette sprenger på vevet, og man må regne med at brystene kommer til se annerledes ut etterpå. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
NATURLIG EFFEKT: Under graviditeter og ammeperioder får man brystmelk og brystene blir større. Dette sprenger på vevet, og man må regne med at brystene kommer til se annerledes ut etterpå. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Operasjonen det er snakk om i dette tilfellet kalles kirurgisk brystløft, eller mastopexi. Dette kan gjøres i kombinasjon med proteser eller uten - avhengig av om man er fornøyd med brystenes volum eller ikke.

PLASTIKKIRURGER: F.v. Øyvind Borch Bugge, plastisk kirurg ved Bugge Plastikkirurgi, Bjørn Tvedt, spesialist i plastisk kirurgi ved Akademikliniken i Oslo og Morten Kveim, spesialist plastisk kirurgi ved Dr. Kveims klinikk. FOTO: Privat
PLASTIKKIRURGER: F.v. Øyvind Borch Bugge, plastisk kirurg ved Bugge Plastikkirurgi, Bjørn Tvedt, spesialist i plastisk kirurgi ved Akademikliniken i Oslo og Morten Kveim, spesialist plastisk kirurgi ved Dr. Kveims klinikk. FOTO: Privat

- Brystløft er en metode hvor man kan løfte brystet ved å forme kjertelvev og stramme inn huden slik at det får bedre fasong. Samtidig flyttes brystvorten opp til riktig posisjon, sier Kveim.

- Operasjonen er ikke noe å grue seg til, og du blir overvåket hele tiden mens du er i narkose. De fleste opplever operasjonen som lite smertefull, men du vil føle deg litt mørbanket etterpå. Du er tilbake på jobb i løpet av et par uker, sier Øyvind Borch Bugge, plastisk kirurg ved Bugge Plastikkirurgi.

Kveim anbefaler å tenke seg nøye om før man gjennomgår en kosmetisk operasjon. Be også gjerne om enda en konsultasjon hvis du er i tvil.

- Ikke gjennomgå en kosmetisk operasjon på grunn av ytre press, enten det er fra fagpersoner eller familie. Er du i tvil, utsett operasjon inntil du er helt sikker på at du vil, sier Kveim.

Brystløft medfører arrdannelse

Det bør også nevnes at alle brystoperasjoner medfører arrdannelse.

- I noen tilfeller er det best med snitt bare rundt brystvorten. I andre tilfeller må du akseptere arr fra brystvorten og ned, mens du i andre tilfeller også må akseptere arr i folden under brystet, sier Kveim.

- Større eller mindre arrdannelse og mer eller mindre synlige, av og til med relaterte fysiske plager og psykisk belastning, sier hudlege Jon Langeland som driver Hudklinikken i Oslo og svarer på spørsmål om hud og hår på Doktor Online.

Spesielt for mange unge kvinner synes arrene å komme som en stor overraskelse, ifølge Langeland.

- Det kan tyde på at informasjonen kan være mangelfull, sier hudlegen.

Skjemmende arr

Arrene kan være breddeforøkete ved at sårkantene går gradvis fra hverandre under tilhelingen, de kan være mer eller mindre pigmenterte, såkalt postinflammatorisk hyperpigmentering, de kan mangle pigment og være lysere, de kan være røde med innvekst av blodkar og de kan være mer eller mindre klumpete og fortykkete, såkalt hypertrofi.

- Jeg mener at alle brystoperasjoner som medfører mammille- og midtlinjesnitt bør være svært godt begrunnet som for eksempel for tunge bryst med fysiske plager da arrene i en del tilfeller kan bli både skjemmende og plagsomme og reoperasjon kan være vanskelig eller forverre situasjonen ytterligere, sier Langeland.

- En sjelden gang kan det forekomme såkalte hypertrofiske arr med klumpdannelse, noe som kan medføre et varig problem for pasienten.

Henget kan komme tilbake

Mange kvinner som får brystproteser vil imidlertid senere få barn og amme, og brystene vil endre seg på ny.

- Dersom du senere skulle bli gravid, må du regne med at mer av henget kommer tilbake, sier Kveim.

Det er ikke påvist at silikon går over i morsmelken, og ifølge Bugge er ikke silikon skadelig for hverken barn eller voksne.

- Det foreligger ikke informasjon som tilsier at evnen til å amme reduseres som følge av brystproteser, sier Bugge.

Operasjonen medfører derimot sjelden tap av følsomhet i brystvortene.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Fjernet og fikset bryst i en operasjon

Se opp for brystbetennelse

Slik fikser vi på ansiktet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning