Plastikkirurgi

Dette opererer vi mest

Men alle som vurderer plastisk kirurgi bør først gjennomgå psykisk test, mener psykolog.

PERFEKTE PUPPER: Mange unge kvinner er ute etter faste, store bryster.
PERFEKTE PUPPER: Mange unge kvinner er ute etter faste, store bryster. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Morten R. Kveim, Plastisk kirurg

Morten H. Rynning Kveim er spesialistutdannet i plastikkirurgi ved University of California og er også spesialist i generell kirurgi.

Tidligere har han arbeidet ved Rikshospitalet og ledet i flere år den plastikkirugiske avdelingen ved Ullevål sykehus.

Nå driver han sin egen plastikkirurgiske klinikk i Oslo: Dr. Kveims klinikk.

Han svarer på spørsmål om kirurgi på Doktoronline.no .

For 20 år siden handlet kosmetiske inngrep utelukkende om å legge seg under kniven. I dag er mulighetene flere, og behandling med sprøyter er også et mye brukt alternativ.

Del

Facelift og bryster

23,7 prosent av den mannlige befolkningen sier de har vurdert kosmetisk kirurgi. Rundt 22 prosent av kvinnene sier det samme.

Det vanligste ønsket til en godt voksen pasient er ifølge plastisk kirurg Morten Kveim nettopp en facelift, mens de yngste gjerne vil ha større bryster.

Norske menn er mest glad i store pupper, ifølge en britisk undersøkelse.

Også når det gjelder plastiske operasjoner, råder trendene.

- Markedsføring fungerer som publisitet for operasjonene, og dette fører til trender. Da blir det kirurgens jobb å fortelle pasienten hva som er beste løsning for vedkommende og å fraråde operasjon hvis det ikke er nødvendig. Det er dessverre ikke alle som gjør det, sier Kveim.

Han ser at det for pasientene kan være vanskelig å skille de seriøse aktørene fra de mindre seriøse, og mener større åpenhet rundt operasjoner kunne ført til bedre informasjon til kundene.

- Det er fortsatt tabubelagt å ta en plastisk operasjon. Forhåpentlig vil blogging og skriving på nett i fremtiden gi en bedre pekepinn på hvilke kirurger som er gode og hvilke som ikke er det, sier Kveim.

Advarer mot tidlig brystforstørring

- Svært ofte forsøker jeg å holde litt igjen når det kommer til brystpasienter. Det er viktig å tenke på at en brystprotese er en midlertidig forandring, og at man nesten alltid vil trenge en ny operasjon innen ti år, sier han.

Ikke alle tar dette med i vurderingen. Ofte kjenner kvinnen flere som har gjort inngrepet, og hun vil gjerne ha operasjonen raskt unnagjort.

- Med mindre man er helt flat, vil jeg anbefale å vente til etter barnefødsler og amming. Men det er forbausende få som følger denne anbefalingen. For dem som overhodet ikke har bryster, blir det imidlertid noe annet. Det kan være meget traumatisk for en kvinne å være helt flat, og da kan en operasjon bety mye for livskvaliteten, sier Kveim.

Operasjon kan bli livsprosjekt

Ikke alle blir fornøyde, selv om operasjonen i utgangspunktet er vellykket.

- Det er en del som opplever at de mister en bit av sin egen identitet etter en operasjon. Selv om man er misfornøyd med nesa eller ørene, er dette tross alt en del av den man er, sier psykolog Guro Øiestad.

En del vil også oppleve at den ene forandringen fører med seg et ønske om flere forandringer - og man kommer inn i et mønster der endring av kroppens ytre blir et slags livsprosjekt som fjerner en fra det å faktisk leve livet.

Disse operasjonene er vanligst

Det finnes ingen god statistikk fra Norge, men statistikken fra USA i periode 2001-2008 stemmer ifølge Morten Kveim godt også her i landet.

Blant norske menn er det vanligst å fjerne såkalte "mannepupper" .

Topp 5 (kirurgisk)

1. Brystforstørrelse

2. Fettsuging

3. Øyelokkoperasjon

4. Neseoperasjon

5. Bukplastikk

Kilde: Cosmetic Plastic Surgery Statistics

- Det er helt klart noen som går i den fellen at de tror resultatet blir bedre jo flere operasjoner de tar. Dette er selvfølgelig helt feil. Til slutt vil man ende opp med å bare se operert ut, og det er ikke noe mål, sier Morten Kveim.

Psykolog før operasjon

Selvfølelsen er sårbar hos de fleste av oss, og det er viktig for identiteten din at du aksepterer deg selv på godt og vondt, forklarer Øiestad.

- Å akseptere er ikke det samme som å like. Det dreier seg om å erkjenne og ta innover seg at "slik er det bare". Dette er et tema som setter følelsene i sving fordi kroppen og identiteten er meget tett knyttet sammen, sier Øiestad.

Psykolog Hans-Petter Karstad anbefaler at man tar en test av selvfølelsen sin hos en psykolog før man bestiller operasjon.

- Viser testen av selvfølelsen er lav, ville jeg først behandlet dette og ventet med kirurgi til behandlingen var over, sier Karstad.

Godt utseende gir ikke lykke

Vi konfronteres ofte med spørsmålet om hvor langt man kan gå når det gjelder å endre på kropp og utseende. Jo lenger inn i ønsket om å endre på utseende vi kommer, desto mer fjerner vi oss fra aksepten av oss selv og livet vårt, mener Øiestad.

Hun mener grunnlaget for en god balanse ødelegges når vi fjerner oss fra selvaksepten.

- Forskning viser for øvrig at det er liten sammenheng mellom lykke og utseende. For at du skal få et godt liv, er det viktigste at du driver med noe du trives med og er god til. Jeg mener kirurgene har et stort samfunnsansvar her. De bør sette seg inn i forskning omkring sammenhengen mellom lykke og utseende og ha brosjyrer om dette på venterommmet. De bør også ha en liste med psykologer og psykiatere de kan anbefale, sier Karstad.

Apespråk på Facebook

BALLER PÅ SEG: Den ene forandringen etterfølges for mange av ønsket om å endre noe mer.
BALLER PÅ SEG: Den ene forandringen etterfølges for mange av ønsket om å endre noe mer. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Særlig blant yngre kan omfanget av operasjoner føre til press. Vanlige variasjoner i kropp og utseende oppleves plutselig som feil, og man føler et ansvar for å rette det opp.

- Det er bare å ta seg en tur innom Facebook og se hva som skrives av barn og unge i kommentarfeltene under bilder av pene mennesker. "Pening", "verdens fineste" og liknende er ord som går igjen. På apespråket kalles dette grooming og innebærer at apene renser pelsen til hverandre for å knytte tettere bånd, sier Karstad.

Han sier at dette også er normal adferd blant mennesker, men at det er bekymringsverdig når så mye av groomingen sentreres rundt utseendet.

Rett for noen

Likevel mener også psykologene at en operasjon kan være riktig for noen.

Kirurgiske inngrep er å tukle med naturen

- For dem som har kroppslige avvik som er hemmende i den forstand at det ville ha hemmet andre også, kan dette være en god løsning, sier Øiestad.

Hun mener dette for eksempel kan gjelde personer med veldig store bryster, løs hud etter omfattende slanking eller øyelokk som faller ned over øynene.

- Har man avvik som gjør at folk glor og spør, kan dette forstyrre i sosiale sammenhenger. I slike tilfeller kan en plastisk operasjon være et godt alternativ, sier hun.

Kilder:

cosmetic plastic surgery statistics

fornebuklinikken.no

nobelclinic.no

ckl.no

Morten Kveim, www.kveim.no

Les også:

5 myter om kvinnekroppen

Slik avslører du silikonpupper

7 grunner til å elske dine små pupper

MARKEDSFØRING: - Det er dessverre slik at markedsføring fungerer som publisitet av operasjonene. Det er imidlertid ikke nødvendigvis de som har best reklame og flottest hjemmeside som gjør den beste jobben, sier plastisk kirurg Morten Kveim.
MARKEDSFØRING: - Det er dessverre slik at markedsføring fungerer som publisitet av operasjonene. Det er imidlertid ikke nødvendigvis de som har best reklame og flottest hjemmeside som gjør den beste jobben, sier plastisk kirurg Morten Kveim. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning