Mannepupper

Derfor fjerner menn brystene

Årsakene til at menn tyr til kirurgi for å bli kvitt «puppene» er mange.

MANNEBRYST: Fettvev i bryster hos menn er sosialt hemmende og noe mange søker kirurgisk hjelp mot.
MANNEBRYST: Fettvev i bryster hos menn er sosialt hemmende og noe mange søker kirurgisk hjelp mot. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Den mest utbredte formen for fettsuging blant menn er fettsuging av brystene, ifølge Colosseum klinikken.

Sammen med kirurgisk fjerning av brystkjertelen, er fettsuging en måte å bli kvitt såkalte «mannepupper».

Les også: Nytt håp for skallede

- Dette gjøres ikke så rent sjeldent, sier plastikkirurg og medisinsk sjef ved Teres Medical Group, Eystein J. Hauge. Teres Medical Group består av 10 privatklinikker i Norge, deriblant Colosseumklinikken i Oslo.

Mange årsaker

Årsakene til at det er blitt så utbredt, er ifølge Hauge flere. Gruppen menn som lar seg fettsuge i brystpartiet er sammensatt, og grunnene til at de har utviklet «pupper» kan være mange.

- For det første har du menn som har vært fete og som så har slanket seg, sier Hauge.

I slike tilfeller kan noe fettvev bli igjen ved brystvortene, samtidig som resten av kroppen blir slankere. Det vil se ut som små kvinnebryster.

- Du har også dem som har trent mye og bygd opp brystmuskulatur, men som så har redusert treningsmengden. De legger gjerne litt på seg i tillegg til at brystmuskulaturen blir slapp, opplyser Hauge.

En tredje gruppe er overvektige menn som utvikler forholdsvis mye fettvev i brystregionen sammenlignet med andre kroppsdeler, og som dermed får en mer kvinnelig silhuett enn andre overvektige menn.

Gynecomasti

Bryster hos menn kan være et stort sosialt problem. Mange tør ikke gå på stranden i bar overkropp og heller ikke i T-skjorte om sommeren. Det er flere årsaker til denne utviklingen, men oftes er det en hormonell årsak. Har man brukt forskjellige former for steroider ser man gjerne brystutvikling.

Det vanlige er at man gjennomgår en generell medisinsk undersøkelse med diverse blodprøver. Dersom man ikke finner at det er en sykdom som ligger til grunn for brystutviklingen kan man opereres.

Ved denne type operasjon benytter man seg nesten alltid av fettsuging. Det settes inn bedøvelsesvæske i brystet og deretter fettsuger man hele brystet. Ofte er det et område med kjertelvev sentralt som vil stikke litt ut. For å fjerne dette legger man et lite snitt i nedkant rundt brystvorten og fjerner passe mengde kjertelvev. Til slutt syr man huden med sting som går av seg selv.

Kilde: Plastikkirurgi.no

En kombinasjon av disse årsakene er heller ikke uvanlig.

Aldringsrelatert

De fleste pasientene som kommer til klinikkene i Teres Medical Group, er menn i 40- og 50-årene.

- Det er sjelden at yngre menn behandles for dette. Dette har å gjøre med at testosteronnivået reduseres med alderen, noe som gjør at muskulatur svekkes og man blir fetere, sier Hauge.

Men også slanke, utrente og unge menn kan utvikle kvinnelignende bryster.

- Det er dem som lider av en sykdom kalt gynekomasti, som går ut på at brystkjertelen vokser seg noe større enn hos menn flest, sier Hauge.

Enkel kirurgi

Han opplyser også at behandlingen for de fleste menn er relativt enkel.

- En effektiv behandling er fettsuging, eventuelt kombinert med et lite snitt under brystvorten for å fjerne brystkjertelen. Fordelen med fettsuging som behandlingsform er at huden i stor grad trekker seg sammen av seg selv, sier Eystein Hauge.

Unntaket er såkalte «superslankere».

- Menn som har gått kraftig ned i vekt og fått mye overflødig hud i brystregionen, må gjennom brystreduksjon tilsvarende det vi gjør for kvinner med for store bryster. Dette er et åpent kirurgisk inngrep og krever narkose.

Les også:

Overgangsalder gir menn panikk

Sexpanelet om mannekroppen

Moobs i sikte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning