Pengesedler og svineinfluensa

Penger kan spre svineinfluensa

Virus kan overleve i flere dager på pengesedlene. Bør du være bekymret på ferie?

PÅ FERIE: Det er nesten umulig å unngå å ta i mot eller gi fra seg penger på ferie. God håndhygiene er viktig.
PÅ FERIE: Det er nesten umulig å unngå å ta i mot eller gi fra seg penger på ferie. God håndhygiene er viktig. Foto: Foto: Carl Hiebert/colourbox.com
Publisert Oppdatert

Verdens helseorganisasjon har nå oppgradert svineinfluensaen til fase seks i epidemien. Dette betyr at vi har en global pandemi der smitten ikke lenger er begrenset geografisk, skriver pandemi.no.

Umulig å unngå

Smittekildene kan være mange, men en av de mindre omtalte er penger.

Hvis du skal på ferie til andre land er det nesten umulig å unngå å ta i mot eller gi fra seg pengesedler.

Virus overlevde i flere dager

SARS-viruset brøt ut i Kina i 2003. Først antok forskere at viruset kunne overleve på pengesedler og andre overflater i bare noen timer, men det viste seg at SARS-viruset kunne overleve i flere dager, skriver SmartMoney, som er en del av The Wall Street Journal.

- Hvis man snyter seg og har snørr på hendene som overføres til pengesedler, kan virus overleve i flere timer. Under optimale forhold kan virus overleve flere dager på sedlene, sier lege og ekspert på infeksjonssykdommer, Miklos Degre til klikk.no.

Overlever i snørr

Men viruset er avhengig av organisk materiale for å klare å overleve. I snørr kan det være mye organisk materiale.

Det er derfor lettest å spre smitte hvis man snyter seg, hoster eller nyser, og så overfører gufset med virus i, til sedlene.

Håndhygiene

For at noen andre skal bli smittet må den neste personen som får seddelen i hånden få viruset på seg.

Så må denne personen putte hånden eller fingeren i nese eller munn for å få overført smitten. Det kan for eksempel skje hvis man tar på penger og spiser rett etterpå uten å vaske hendene.

Vask hendene

VASK HENDENE OFTE: Bruk eventuelt alkoholbasert desinfeksjonsmiddel for å være på den trygge siden.
VASK HENDENE OFTE: Bruk eventuelt alkoholbasert desinfeksjonsmiddel for å være på den trygge siden. Foto: Foto: Colourbox

Virus trives ikke under tørre forhold.

- Influensaviruset har en membran. Tørker det inn mister viruset også evnen til å spre seg, sier Degre.

Vi har også et annet, viktig våpen mot viruset.

- Du kan ikke unngå å gi eller ta i mot penger på ferie eller hjemme. Men det du kan gjøre er å være nøye med håndvask. Desto oftere du vasker hendene, desto mindre sjanse er det for å bli smittet, sier Degre.

Dørhåndtak er verst

Han mener at penger i seg selv ikke er den største trusselen.

- Dørhåndtak som veldig mange personer tar på i løpet av en dag er kanskje en av de aller verste smittekildene, sier legen.

Les også:

Kvinnehender er fulle av bakterier

Barnehagebarn bør vaske hendene med sprit

Hva driver folk med på do?

Ingen akutt fare

Miklos Degre tror ikke vi trenger å frykte pandemien i Europa i sommer.

- Jeg tror ikke at svineinfluensaen kommer for fult til den nordlige halvkule før enn til høsten, så det er ingen akutt fare nå, sier han.

Virus overlevde i 17 dager

Hvis du skal til områder der det er påvist mange tilfeller av svineinfluensa er det viktig å være nøye med hygienen og unngå at andre nyser på deg. Du kan også vise hensyn ved å selv snyte deg eller nyse i et papirlommetørkle som du kaster med en gang du har brukt det.

Sveitsiske forskere har funnet ut at influensavirus kan overleve i så mye som 17 dager på sveitsiske sedler. Et H1N1-virus kunne overleve opp til 10 dager. H1N1-viruset som ble brukt ligner, men er ikke identisk med svineinfluensa-viruset.

Mulig å unngå

Allikevel tror de fleste ekspertene SmartMoney har snakket med, at det er mulig å unngå å bli smittet av virus på pengesedler, hvis man er nøye med håndhygiene.

Mynter er tryggere enn sedler, siden nikkel og kopper hindrer viruset i å slå seg ned. Kredittkortet ditt tar du mest på selv, og er også tryggere, men virus kan også leve på et plastkort i en time. Så det er ingen vits i å sluntre unna håndhygienen selv om du betaler med kort.

Desinfeksjonsmiddel

Pandemi.no, myndighetenes nettside om pandemisk influensa, råder også til god håndhygiene.

Vask hendene dine grundig og ofte. Bruk eventuelt alkoholbasert desinfeksjonsmiddel, står det skrevet på sidene. Les flere råd for å unngå smitte her .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning