Svineinfluensa: A - H1N1

- Mexico avblåser krisen

Mexico hevder å ha kontroll over influensaviruset som har skremt en hel verden.

TESTES FOR INFLUENSA: Sør-Koreansk helsepersonell forsøker å ta en prøve av en baby som har ankommet med fly fra USA.
TESTES FOR INFLUENSA: Sør-Koreansk helsepersonell forsøker å ta en prøve av en baby som har ankommet med fly fra USA. Foto: Foto: Jung Yeon-je/Scanpix
Publisert Oppdatert

- Det er viktig nå, at folk ikke lenger trenger å tenke på dette som en virkelig katastrofe eller trussel mot helsa, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen til NRK (ekstern lenke).

Nettmøte tirsdag: Få svar på det du lurer på om svineinfluensaen, send spørsmål her

Vurderer trusselen som lavere

Han legger til at dette er en sykdom og et nytt virus som sannsynligvis vil komme til å ramme Norge også, men at Helsedirektoratet ikke er engstelige for at influensasesongen skal komme. Helsedirektøren sier at det trolig heller ikke er grunn til å engste seg for influensa A H1N1 heller.

Norske helsemyndigheter vurderer nå trusselen fra Influensa A H1N1 som lavere enn de første dagene etter virusutbruddet. Vurderingen baseres på at sykdomsbildet utenfor Mexico er udramatisk med moderate influensasymptomer.

Ifølge direktoratets nettsider (ekstern lenke) er det fortsatt ikke påvist noen tilfeller av influensa A H1N1 i Norge.

Nytt nettsted for informasjon

Norske myndigheter har nå etablert nettstedet www.pandemi.no som den offisielle kanalen for informasjon om Influensa A H1N1.

Nærmer seg tusen tilfeller

WHO melder mandag morgen om 985 offisielt bekreftede tilfeller av Influensa A H1N1. Sykdommen er påvist i 20 land. Mexico har bekreftet 590 tilfeller påvist hos mennesker, og 25 er bekreftet døde som følge av viruset.

226 tilfeller er meldt fra USA, inkludert ett dødsfall, som er et meksikansk barn som var i landet for behandling.

Fortsatt epidemiovervåkning

Helsedirektoratet tar høyde for en langvarig epidemi med et mildt sykdomsbilde. Fordi ingen, eller få, er immune kan mange bli syke. Helsedirektoratet melder videre at de tror de fleste som blir syke vil bli friske av seg selv.

Ifølge den nasjonale pandemiplanen (ekstern lenke) tas det høyde for at influensavirus kan nå et toppunkt for så å gå tilbake - for deretter å komme tilbake igjen eksempelvis på høsten, slik spanskesyken i 1918 oppførte seg.

Da rammet viruset mildt med en gang det slo til, gikk tilbake, og slo ut igjen på høsten mer dødelig enn tidligere.

Norske myndigheter forbereder informasjonsmateriell som vil bli distribuert til innbyggerne i landet, ved et eventuelt smitteutbrudd.

Klikk.no følger saken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning