fjerne ørevoks

Slik fjerner du ørevoks

Du kan fikse det selv, men styr unna graving med q-tipsen.

ØREVOKS: Q-tips er ikke rette måten å rense ørene på.
ØREVOKS: Q-tips er ikke rette måten å rense ørene på. Foto: Gettyimages.no
Publisert Oppdatert

Ørevoks (cerumen, latisk) er helt normalt. Den gule, litt halvtykke væsken som finnes i ørene våre er en samling døde hudceller blandet med væske fra kjertlene i øregangshuden. Denne massen blir til det vi kaller for ørevoks.

- Voksen smører øregangene og har som oppgave å beskytte det indre øret og da særlig trommehinnen mot sand, støv og pollen. I faglitteraturen finner vi også beskrivelser av ørevoksens antimikrobielle egenskaper, forteller Ole Woxen, øre-nese-hals spesialist ved Bogstadveien øre nese hals i Oslo.

Propp i øret

Stort sett vil ørevoksen finne sin vei ut av øret som små gule flak.

Ørevoks (cerumen)

  • Er en blanding av døde hudceller og væske fra huden i øregangen
  • Har som oppgave å beskytte det indre øret mot virus og skadlige partikler
  • Voksen beveger seg sakte utover og tar med seg det den finner på veien mot den ytterste øregangen
  • Er gul og får gjerne en karakteristisk stram lukt ved betennelser
  • Voksproduksjonen kan øke ved et hudcellene fornyer seg for fort som følge av en irritert øregang
  • Ved høy voksproduksjon kan det oppstå en propp som gjør at man kan bli tunghørt.
  • Trange og buede øreganger med mange hår bidrar også til å tette igjen

Kilde: Apotek 1 og Norsk helseinformatikk

Hvis du selv stikker ting inn i øret, feks med q-tips, fyrstikker eller hårnåler, kan det ende med at du dytter voksen sammen til en klump som tetter igjen øregangen. Du vil da oppleve nedsatt hørsel, fordi proppen eller dotten stenger for.

- Har du eksem eller betennelse i øregangen eller lider av en kronisk øresykdom, er du mer utsatt for å få dotter i ørene. Dette bør kontrolleres eller behandles hos lege. Det er helt normalt å få en propp noen ganger i løpet av livet, og du bør da sørge for å få renset eller skylt øret. Enten selv eller hos legen, sier han.

Les også: Huden kan fortelle mye om helsen din

Ekkel lukt

Tette øreganger kan føre med seg smerter og ubehageligheter. Press, kløe og en følelse av å ha et trykk inne i øret er helt vanlig. Som følge av dette hører du dårligere, kan oppleve øresus og i enkelte tilfeller svimmelhet. Hoste som følge av en propp er også helt normalt.

Etter hvert kan dette bli svært smertefullt, det kan dannes betennelser, og øregangen kan bli veldig sår. Som følge av dette oppstår det ofte en stram og lite hyggelig lukt.

- Ørevoksen lukter normalt lite. Dersom det oppstår betennelser eller sår som trenger behandling, vil det deimot danne seg en stram lukt. Det tyder på at ting ikke er som det skal, forteller han.

Overdreven renslighet

I dagens samfunn er vi nesten for opptatt av renslighet. Det skal vaskes og skrubbes, og vi er flinke til å vaske vekk kroppens naturlige beskyttelse og dermed forstyrre naturlig bakterieflora. Med andre ord: ikke rens eller skyll øret uten grunn.

- Øret er selvrensende. Dropp skyllingen hvis du ikke har en propp eller er plaget med opphopning av voks. Den skal nemlig være der. Derimot kan du fjerne belegget helt ytterst ved hjelp av feks en q-tips. Bare ikke stikk den inn i øregangen, advarer han.

Les også: Syv grunner til at hodebunnen klør

Fiks problemet selv

- Pirking i øret kan føre til økt produksjon av voks, fordi øregangen og trommehinnen irriteres. Ørevoks kan skylles ut med kroppstemperert vann (37 grader). Bruk gjerne litt lunken olje (for eksempel jordnøttolje eller Vaxol spray) for å løse opp harde klumper på forhånd. Legg hodet på siden og drypp 10-20 dråper.

Legg en bomullsdott i den ytterste øregangen for at det ikke skal renne ut, sier Gunhild Kile Sandvik, farmasøyt i Apotek 1.

Ved en slik behandling vil voksen normalt løser seg opp i løpet av timer eller dager (du må altså ha litt tålmodighet).

Les også: Slik renser du huden

Skyll det ut

Funker ikke oljebehandlingen, har apoteket flere gode produkter som kan hjelpe. Ørespray finnes fra flere ulike tilbydere. Dette er en behagelig måte å rense ørene på, og den løser effektivt opp voks. Sprayen kan føre til at du slipper skylling, men ved mye voks kan det være at skylling må til likevel.

- Du kan også myke opp vokspropper ved hjelp av Revaxør hvor du også får med en skylleballong. Legg hodet på siden og drypp 10-20 dråper i øret. La virke i 20-60 min. Bruk ballongen og skyll med vann. Noen ganger må prosessen gjentas hvis det er ekstra mye voks, forklarer Kile Sandvik.

Syntes du dette er veldig ekkelt eller ubehagelig, kan legen gjøre jobben for deg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning