Smerter ved avføring

Sist oppdatert 07.05.2015

Smerter ved avføring oppstår som følge av sykdomstilstander i nedre del av endetarmen og i endetarmsåpningen.

Definisjon

Smerter ved avføring kan oppstå i forbindelse med avføringen (defekasjon) eller når man tørker seg. I det siste tilfellet skyldes smertene ofte forandringer i huden rundt endetarmsåpningen.

Smerter ved avføring kan ofte være ledsaget av blod i avføringen, kløe eller svie.

Analkanalen betegner overgangen mellom endetarmen (rektum) og endetarmsåpningen (anus). De siste centimetrene av analkanalen er svært smertefølsomme, mens området lenger opp ikke inneholder smertefibre. Smerter i endetarmsområdet skriver seg derfor fra nedre del av analkanalen og fra endetarmsåpningen.

Vurdering

De fleste av tilstandene som gir smertefull avføring er ufarlige og lette å behandle. Plagene kan imidlertid av og til skyldes mer alvorlige sykdommer. I alle tilfeller bør man kontakte lege slik at riktig diagnose kan bli stilt, og behandling kan bli igangsatt.

Ved undersøkelsen vil legen først inspisere området rundt analåpningen for hudforandringer, rifter i slimhinnen eller ytre hemoroider. Han eller hun vil deretter kjenne opp i endetarmen med en finger (digital rektaleksplorasjon, DRE) for å kjenne etter oppfylninger i form av for eksempel indre hemoroider eller tumores (svulster). Ofte vil det bli gjennomført anoskopi, hvor legen titter opp i analkanalen med et rør.

Hvis disse undersøkelsene ikke leder frem til en sikker diagnose, kan det være aktuelt å titte lenger opp i endetarmen. Pasienten blir da henvist til en såkalt rektoskopi. Hvis det er mistanke om at plagene skyldes en underliggende inflammatorisk tarmsykdom, vil pasienten bli henvist til en undersøkelse av tykktarmen, en koloskopi.

Behandlingen avhenger av årsak til plagene. En del av tilstandene kan behandles med kremer som inneholder smertestillende eller betennelseshemmende stoffer eller antibiotika, andre må behandles operativt. For å forebygge tilstander som gir smertefull avføring er det viktig å holde avføringen myk og unngå forstoppelse. Man bør være forsiktig med mekanisk irritasjon og benytte mykt toalettpapir. God hygiene er viktig, men man bør heller ikke vaske seg for mye, og man bør bruke mild, uparfymert såpe.

Forekomst

Mulige årsaker til smerter ved avføringen kan være:

 • Hemoroider, utvidede blodårer i slimhinnen i endetarmsåpningen. Smertene kan være ledsaget av friskt, rødt blod i eller på avføringen, i toalettskålen eller på toalettpapiret.
 • Fissurer, sprekkdannelse rundt endetarmsåpningen som kan oppstå på grunn av hard avføring. Gir skjærende smerter og ofte friskt blod i avføringen.
 • Abcess, en øm, pussfylt hevelse i huden rundt anus.
 • Analfistel. En åpen forbindelse som regel fra analkanalen eller fra andre organer som urinblæren til huden rundt analåpningen. Denne tilstanden kan være ledd i en inflammatorisk tarmsykdom (Crohns sykdom eller colitis ulcerosa).
 • Eksem rundt endetarmsåpningen.
 • Infeksjoner med for eksempel sopp eller herpesvirus som gir forandringer i huden rundt endetarmsåpningen.
 • Proktitt, en betennelse i endetarmen. Kan være ledd i inflammatorisk tarmsykdom.
 • Kreft i endetarm eller analområdet. Dette er sjeldne årsaker til smertefull avføring.
 • Hudsykdommer som for eksempel psoriasis.
 • Condylomer (kjønnsvorter).
 • Endometriose.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk