Ekkokardiografi, ecco cor

Ekkokardiografi er en undersøkelse av hjertet der man benytter ultralyd for å visualisere hjertet og doppler for å måle blodstrømshastigheter i hjertet og over hjerteklaffene. Undersøkelsen er smertefri og innebærer ingen strålebelastning.

Ekkokardiografi brukes hos pasienter hvor det er mistanke om hjertesykdom. Undersøkelsen gjør det mulig å bedømme hjertets struktur og størrelse, se på hjerteklaffene og vurdere pumpefunksjonen. Man kan også se eventuelle oppfylninger eller blodpropper i hjertet og vurdere den delen av hovedpulsåren (aorta) som ligger i brysthulen.

Undersøkelsen er helt sentral for å sette diagnosen hjertesvikt og påvise klaffefeil. Den er også viktig for å få bekreftet en eventuell mistanke om tidligere gjennomgått hjerteinfarkt.

Ved atrieflimmer benyttes ekkokardiografi for å se etter disponerende forhold i hjertet, og hos pasienter med høyt blodtrykk kan en ekkokardiografiundersøkelse avsløre om hjertet har tatt skade, for eksempel om hjerteveggen har blitt fortykket. Ekkokardiografi er sentral i utredningen av pasienter med tungpustethet, for å avdekke eventuell bakenforliggende hjertesykdom.

Oppfølging av pasienter med medfødte hjertefeil, også dem som er operert, skjer ved hjelp av ekkokardiografi, likeledes oppfølging av hjerteklaffefeil og etter klaffeoperasjoner. Ved undersøkelsen ligger pasienten på sin venstre side på en undersøkelsesbenk. Legen som undersøker sitter foran en skjerm ved siden av pasienten og fører en ultralydprobe (lydhode) mot huden over området der hjertet ligger. Ultralydbildene blir synlige på en PC-skjerm.

En vanlig ekkokardiografiundersøkelse varer fra 15 til 30 minutter. Resultatet er som regel klart så snart undersøkelsen er avsluttet. Undersøkelsen utføres som regel av hjertespesialist, av og til av leger under opplæring og i noen tilfeller av ekko-tekninkere.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk