Paracetamol

Sist oppdatert 01.07.2016
Paracetamol er et smertestillende og febernedsettende medikament.

Paracetamol er et medikament som brukes ved lette til moderate smertetilstander som hodepine, menstruasjonssmerter og smerter i muskel-og skjelettsystemet, ved skader og etter operasjoner. Paracetamol har også en febernedsettende virkning, og brukes ved infeksjonssykdommer som gir feber. 

Paracetamol kan brukes både av barn og voksne, og er ofte førstevalget ved feber- og smertetilstander. Paracetamol tolereres godt, det har lite bivirkninger ved kort tids bruk og i anbefalte doser. I sjeldne tilfeller kan det forårsake allergiliknende reaksjoner og påvirkninger av blodcellene. Overdosering eller et høyt forbruk over tid kan gi leverskade. Personer som har dårlig ernæringstilstand på grunn av alkoholmisbruk, feilernæring eller anoreksi er spesielt utsatt for dette. 

Paracetamol finnes som tabletter, smeltetabletter, brusetabletter, mikstur og stikkpiller (under handelsnavnene Paracetamol, Paracet, Panodil, Pinex, Pamol, Paramax og Therimin). Det kan også gis intravenøst i sykehus. Paracetamol finnes også i kombinasjonspreparater. 

Paracetamol virker smertelindrende gjennom at det hemmer dannelsen av prostaglandiner. Den febernedsettende effekten oppstår gjennom påvirkning av varmereguleringsssenteret i hypothalamus i hjernen. Medikamentet brytes i hovedsak ned i leveren og skilles ut gjennom nyrene. Maksimal effekt inntrer etter 1/2 - 1 time og vedvarer i ca. 4 timer etter en dose på 1g for en voksen person. Ved febertilstander bør medikamentet tas regelmessig slik at konsentrasjonen i blodet holder seg stabil og feberen ikke svinger opp og ned.

Skrevet av Allmennlege

Birgitte Bjørntvedt Øie

Diskuter i Doktoronline forumet

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk