Reiseforsikring og helsetrygdkort

Gratis helseforsikring i ferien

Se hvordan du skaffer helsetrygdkort før du reiser på ferie.

HELSETRYGDKORT: Dette kortet får du gratis, og det gir deg behandling mot egenandel på offentlige, europeiske sykehus.
HELSETRYGDKORT: Dette kortet får du gratis, og det gir deg behandling mot egenandel på offentlige, europeiske sykehus. Foto: Foto: Anders E. Rasch
Publisert Oppdatert
JA: Jørgen Sætre i HELFO anbefaler helsetrygdkort til alle.
JA: Jørgen Sætre i HELFO anbefaler helsetrygdkort til alle. Foto: Foto: HELFO
TJA: Harald Hollerud i Europeiske Forsikring mener reiseforsikring er nok, og at helsetrygdkort er et greit supplement.
TJA: Harald Hollerud i Europeiske Forsikring mener reiseforsikring er nok, og at helsetrygdkort er et greit supplement. Foto: Foto: Europeiske

Europeisk helsetrygdkort

Europeisk helsetrygdkort bestilles på www.helfo.no eller på telefon 815 70 030

Du må være medlem i folketrygden for å få kortet

Kortet gjelder bare i Europa

Kortet varer i tre år.

Alle i familien må ha hvert sitt kort

Kortet kommer i posten innen 10 dager

Rekker du ikke å få kortet innen du drar, tar du med deg telefonnummer 00 47 33 51 22 80 på reisen. Når du ringer dette nummeret, fakses det en hasteblankett til sykehuset du befinner deg på i utlandet.

Når du viser fram helsetrygdkortet hos behandleren, har du krav på nødvendig medisinsk behandling i det landet du er i, på samme vilkår som de som bor der. Derfor må du betale de samme egenandelene som dem.

Retten omfatter de ytelser som fra et medisinsk synspunkt måtte bli nødvendig under oppholdet, sett i forhold til ytelsens art og oppholdets varighet.

Helsetrygdkortet gir kun rett til nødvendig medisinsk behandling ved sykehus eller lege som er tilknyttet det offentlige helsevesenet i det landet du oppholder deg i.

Ved å vise fram helsetrygdkortet, har du krav på nødvendig medisinsk hjelp i det landet du befinner deg i, på samme vilkår som de som bor der

Ifølge NRK mener UD at nordmenn på utenlandsferie forventer alt for mye av ambassaden og utenrikstjenesten.

- Noen er naive, og det er ikke alle som er like godt forberedt når de skal ut og reise, sier leder av UDs operative senter, Mari Vålberg til NRK .

Mange som legger ut på utenlandsreise har ikke reiseforsikring. Tall fra Europeiske og UD viser at 1 av 5 nordmenn i utlandet ikke har reiseforsikring.

- Dette er formidable tall. UD regner med at de må hjelpe 80.000 nordmenn uten forsikring i året, sier direktør Harald Hollerud i Europeiske forsikring.

Sikrer Europa-ferien

Men når du drar på ferie i Europa, kan Europeisk helsetrygdkort være nok. Kortet er gratis og du bestiller det på internett eller på telefon.

Her bestiller du helsetrygdkortet.

Det skal være i postkassen din innen 10 dager.

- Har du allerede kortet, bør du sjekke om det fortsatt gjelder, siden kortet varer i tre år. Står du allerede på farten og har glemt å bestille kortet, holder det å ta med deg telefonnummer 00 47 33 51 22 80 på reisen, sier avdelingsdirektør Jørgen Sætre i Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) i en pressemelding .

Det er HELFO som utsteder helsetrygdkortet.

Les også: 10 norske feriemål som holder deg i form

Gjelder bare i Europa

- Er du på ferie eller reise i et EØS-land eller Sveits, er helsetrygdkortet særdeles nyttig om du trenger lege eller sykehusbehandling. Ved å vise fram helsetrygdkortet, har du krav på nødvendig medisinsk hjelp i det landet du befinner deg i, på samme vilkår som de som bor der. Du betaler da de samme egenandelene som landets egne innbyggere.

For å få helsetrygdkort må du være medlem i den norske folketrygden. Du må også være norsk statsborger eller statsborger fra et EØS-land eller Sveits.

Kortet heter «Europeisk helsetrygdkort» og gjelder ikke utenfor Europa, sier avdelingsdirektøren.

Kortet gjelder for behandling i det offentlige helsevesenet i landet du befinner deg. Behandling hos privat lege eller på privat sykehus får du bare dekket hvis trygdeordningen i landet du befinner deg, betaler for slik behandling.

Les også: Verdens 10 beste strender for barnefamilier

Reiseforsikring viktig

- Helsetrygdkortet er et greit supplement til reiseforsikring, men ikke noe must hvis du allerede har forsikring, sier Hollerud i Europeiske.

- Myndighetene anbefaler at alle skaffer seg et helsetrygdkort, for da er man sikret behandling på offentlige sykehus. Men har man reiseforsikring får man den samme behandlingen. I tillegg får man behandling ved private sykehus og dekket hjemreise ved sykdom. Det får man ikke med helsetrygdkortet, sier Hollerud.

- Det er viktig å ha en reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet, blant annet fordi helsetrygdkoret ikke dekker syketransport hjem til Norge. Det gjør normalt en reiseforsikring, sier Jørgen Sætre i HELFO.

Les også: Slik reiser du med barn på fly

Bestilles på nett eller telefon

Helsetrygdkortet bestiller du på nettsiden www.helfo.no eller ved å ringe HELFOs servicesenter 815 70 030. Alle i familien må ha helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn. Kortet kommer normalt i posten innen 10 dager.

Les også:

Feriematen som gir diare

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning