Urinsyregikt - podagra

– Smertene er så sterke at de kan holde en våken om natta

Opplever du akutte, sterke smerter i et rødt og hovent ledd, har du kanskje sykdommen.

SMERTEFULLT: Tilstanden kan gi store smerter i ledd. Særlig i tærne, men også andre ledd kan begynne å verke.
SMERTEFULLT: Tilstanden kan gi store smerter i ledd. Særlig i tærne, men også andre ledd kan begynne å verke. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Sist oppdatert

Urinsyregikt eller podagra oppstår når det hoper seg opp mye urinsyre i kroppen.

Overskuddet av urinsyre kan nedfelles som krystaller i leddene, med en kraftig betennelse, artritt, som følge.

Laure-Elodie Anquetil, spesialist i allmennmedisin hos Kry
Laure-Elodie Anquetil, spesialist i allmennmedisin hos Kry Foto: Vikenfoto

– Man får ett eller flere røde, ømme og hovne ledd. De er opphav til meget sterke smerter, som kan holde en våken om natta hvis det vonde leddet bare berører sengetøyet, sier Laure-Elodie Anquetil, spesialist i allmennmedisin hos Kry.

Urinsyregikt også kan gå over til en kronisk form, hvor det i tillegg til betennelse i leddene oppstår kuler i underhuden.

– Disse kulene er hvite og kalles for tophi. Man kan kjenne dem selv, særlig på ørene, samt fingre og tær.

Urinsyregikt rammer vanligvis grunnleddet i stortåa, men også andre ledd i fot, ankel, kne, håndledd, fingre eller albue kan bli smertefulle.

Et ledd som rammes av gikt blir vanligvis hovent. Huden rundt leddet kan se rød og skinnende ut, og kan være stiv og varm når du tar på den.

Smerten forverres når du kommer borti leddet.

Dersom du har høye nivåer av urinsyre, øker også sannsynligheten for å få nyrestein.

Noen av faktorene som bidrar til for mye urinsyre i blodet kan være for høyt alkoholkonsum, spesielt øl, høyt inntak av rødt kjøtt, overvekt, kombinasjonen av hjertesykdom, høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol.

I tillegg kan visse medisiner, som blodtrykksmedisin og acetylsalisylsyre, påvirke risikoen.

Avfallsprodukt

Urinsyre er sluttproduktet i nedbrytningen av nukleinsyrer, som er hovedbestanddelen i DNA.

– Ved primær urinsyregikt har man enten økt produksjon eller nedsatt utskillelse av urinsyre. Dersom man spiser mye mat som inneholder nukleinsyrer vil det i seg selv kunne føre til økt produksjon, og flere anfall, forteller Anquetil.

Hun anbefaler alle som er i risikosonen for urinsyregikt å holde seg unna mat med såkalt høyt purininnhold.

– Det gjelder særlig sjømat og innmat. I tillegg bør man unngå fruktoseholdige drikker, som juice.

Les også: Advarer mot «døgning»: – Som å gå med promille

Gener og mat

Till Uhlig er spesialist og overlege i revmatologi, professor ved universitetet i Oslo og ansvarlig for leddgiktsregisteret i Oslo.

Till Uhlig er spesialist og overlege i revmatologi, professor ved universitetet i Oslo og ansvarlig for leddgiktsregisteret i Oslo.
Till Uhlig er spesialist og overlege i revmatologi, professor ved universitetet i Oslo og ansvarlig for leddgiktsregisteret i Oslo. Foto: UiO

Han har jobbet med å lage anbefalinger for utreding og behandling av urinsyregikt i Europa, og forteller at langt fra alle med høyt urinsyrenivå får podagra.

– Det er en sammenheng mellom konsentrasjon og risiko, men bare 20 prosent av de med forhøyede blodverdier får noen gang et anfall av urinsyregikt. Samtidig vet vi at mange med bare litt økte nivåer av urinsyre får betydelige plager.

Uhlig forklarer at man ikke vet hvorfor urinsyregikt utvikler seg så individuelt.

Genetiske forhold spiller helt klart en rolle, og matvaner er viktig. Likevel er det vanskelig å forutsi hvem som kommer til å få urinsyregikt eller ikke, sier han.

URINSYREGIKT: Urinsyregikt er en svært smertefull lidelse. Du ser hvordan området ved høyre stortå er rødt og hovent - og ikke minst veldig vondt.
URINSYREGIKT: Urinsyregikt er en svært smertefull lidelse. Du ser hvordan området ved høyre stortå er rødt og hovent - og ikke minst veldig vondt. Foto: Creative Commons / InstantVantage (Flickr)

Urinsyregikt kan være tegn på kreft

Fordi urinsyre er sluttproduktet i cellenedbrytningen vil alle med økt celleomsetning ha større risiko for å utvikle urinsyregikt. Dette gjelder også de med kreft og hudsykdommen psoriasis.

– Ved psoriasis har man økt produksjon og nedbrytning av hudceller. De som har sykdommen vil derfor lettere kunne utvikle podagra, sier Anquetil.

Urinsyregikt kan også være et tegn på en mer alvorlig underliggende sykdom.

– Den samme mekanismen som gjør at psoriasispasienter har økt risiko for urinsyregikt, gjelder også for visse former for kreft, særlig blodkreft, sier hun.

Les også: (+) Jeg var desperat etter å finne en ny kvinne og kjæreste. Jeg gjorde en kjempetabbe

Øl øker risikoen for urinsyregikt

Revmatolog Till Uhlig forteller at det finnes egne kostholdsanbefalinger for podagrapasienter.

– Man kan forebygge noe dersom man legger om matvanene sine, sier han.

Kroppen har enzymer som gjør at produksjonen av urinsyre går raskere. Enzymet xantinoksidase er særlig viktig i denne sammenhengen. Det kan hemmes av medisiner, eller stimuleres av alkohol.

– Er man har eller er disponert for urinsyregikt, er dagen derpå en utsatt dag, sier Uhlig.

Anquetil forteller at det verste man kan drikke er øl, hvis man har urinsyregikt.

Det finnes en bestanddel i øl som konkurrerer med urinsyre om å bli skilt gjennom nyrene, og høyt ølinntak vil derfor medføre økte urinsyreverdier. Er man i risikosonen bør man avstå, sier hun.

I befolkningen har ca. 0,3-1% urinsyregikt. Antall nye tilfeller er økende, sannsynligvis som følge av endringer i livsstil, økende forekomst av fedme og større andel eldre i befolkningen.

Urinsyregikt er meget sjelden hos kvinner i befruktningsdyktig alder.

Urinsyregikt er ikke en kjønnsnøytral sykdom. Hele 90 prosent av alle pasientene er menn.

Urinsyregikt er den hyppigste leddbetennelsessykdommen hos menn over 40 år, sier Till Uhlig.

Sykdommen debuterer gjerne i 40-50-årsalderen, men er man uheldig kan man også få det tidligere.

– Hvis man i ung alder får en tilstand som er assosiert med urinsyregikt, slik som kronisk nyresvikt, kan man få det tidlig, sier Laure-Elodie Anquetil.

Les også: Hva skjer når du får beskjed om at du har en av verdens mest fryktede sykdommer? Per-Egil valgte å sette inn en kontaktannonse

Medisiner kan hjelpe mot urinsyregikt

Urinsyregiktanfallet går som regel over i løpet av ti dager, men så mange som åtte av ti vil oppleve å få et nytt anfall innen tre år.

Likevel venter legene med å gi forebyggende medisin.

– Ved første gangs anfall av urinsyregikt behandler vi bare det anfallet. Kommer pasienten inn på nytt med samme symptombilde går vi over på forebyggende behandling, sier Anquetil.

Anfallsbehandlingen er betennelsesdempende legemidler.

– Å behandle med NSAIDs i form av tabletter vil hjelpe å lindre smerten og betennelsen. For noen pasienter kan det være nødvendig med kortisontabletter, eller til og med kortisoninjeksjon i leddet hos revmatolog, sier hun.

Mulig å teste seg for urinsyregikt

Diagnosen urinsyregikt stilles ved påvisning av uratkrystaller i leddvæsken.

Det er imidlertid også mulig å teste urinsyrenivået før man får symptomer.

– Å gå rundt med et høyt urinsyrenivå i blodet er belastende for kroppen på mer enn en måte. Blant annet er sjansen for å få hjerteinfarkt økt. Dersom du vet om noen med urinsyregikt i nær familie, kan det derfor være lurt å få målt verdiene sine, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 06/03 2013, og sist oppdatert 14/09 2023.

Les også