mat mot forkjølelse

Maten som kan hjelpe mot forkjølelse

- Sykdommen kan forkortes med riktig kosthold.

MAT MOT FORKJØLELSE: Ifølge ekspertene finnes det flere typer matvarer som kan hjelpe immunforsvaret å bekjempe forkjølelse og influensa, samt matvarer du med fordel kan holde deg unna. Foto: gettyimages.com
MAT MOT FORKJØLELSE: Ifølge ekspertene finnes det flere typer matvarer som kan hjelpe immunforsvaret å bekjempe forkjølelse og influensa, samt matvarer du med fordel kan holde deg unna. Foto: gettyimages.com
Publisert Oppdatert

Når kroppen verker, hodet hamrer og nesen renner, føles kanskje slaget tapt. Ifølge lege og forfatter, Berit Nordstrand, finnes det imidlertid matvarer som kan hjelpe immunforsvaret å bekjempe forkjølelsen og som samtidig styrker immunforsvaret.

Mat mot forkjølelse

Fet fisk og tran: Fet fisk bidrar med omega 3, vitamin D, protein, kalium og selen.

- Det er mer omega 3 i små, fete fisk enn det er i store, så det er lurt å spise mer småfisk som sild, ansjos, sardiner og makrell. I tillegg bør du ta tran hver dag, som et ekstra tilskudd, sier Nordstrand.

Plantebasert mat: Hele regnbuen av grønnsaker, som alle typer kål, gul- og rødløk, brokkoli, blomkål, bladspinat og grønnkål. Du bør også spise alle typer bær; solbær, blåbær, bringebær, jordbær, krekling, molte og bjørnebær.

- Det er grønnsaker og bær som er viktigst, så fruktinntaket bør ikke overdrives, sier legen.

Hvitløk og ingefær: Hvitløk er vist å styrke immunforsvaret mot infeksjoner, så det er lurt å spise mat med hvitløk i. I tillegg kan du drikke ingefær-te eller tilføye revet ingefær i grønne smoothies eller mat.

Timian-te: Hoster du mye, burde du bruke te av timian. Den bør drikkes varm, for varme i seg selv har en beroligende og krampeløsende virkning på muskulaturen i bronkiene.

Les også: Slik forebygger du forkjølelsen

Syrnede meieriprodukter: Kefir og yoghurt.

Fermentert mat: Dette er mat som har gjennomgått en gjæringsprosess, og blant fermentert mat finner vi blant annet den koreanske nasjonalretten kimchi, vannkefir og kombucha-te.

E-vitaminer: Fås i gresskarkjerner, gresskar, mandler, brokkoli, gulrot, mango og spinat.

Honning: En til to teskjeer med honning kan med fordel røres inn i teen, for å lindre irritasjonshoste.

- Du blir ikke friskere av å spise mengder med honning, men den kan bidra til å dempe hosten, sier Nordstrand.

Ifølge legen er annen bra mat kraftsuppe, quinoa, små mengder rent kjøtt, bønner og linser, gurkemeie, havre, bygg og østers.

Les også: Hvordan bli kvitt forkjølelsen

Ingen dokumentert effekt

Klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen, Vegard Lysne, poengterer at det viktigste ved sykdom er å tilføre kroppen nok energi, uavhengig av hvilke typer matvarer du får dem fra, men at å spise frukt, grønnsaker og bær er et overordnet godt råd.

- Ved nedsatt kapasitet kan det vært lurt, og enklere, å spise små måltider, fordi dette er mindre belastende dersom du er syk. Drikk nok væske, og dersom du er plaget med slim kan du med fordel være forsiktig med salt, sjokolade, banan og melk, fordi disse matvarene kan være slimdannende, sier Lysne.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning