Legenes råd mot tett nese

Dette hjelper mot tett nese

Her får du gode råd fra spesialistene om hvordan du blir kvitt tett nese.

LEGENES RÅD MOT TETT NESE: En tett nese oppstår når slimhinnene hovner opp, noe som skyldes ulike årsaker. Bruk av nesepray er en av rådene fra legene. Foto: Getty Images
LEGENES RÅD MOT TETT NESE: En tett nese oppstår når slimhinnene hovner opp, noe som skyldes ulike årsaker. Bruk av nesepray er en av rådene fra legene. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Øre- nese og halsspesialistene Sverre Kamphus Steinsvåg og Christian Kjellerød har åtte råd på hvordan du bekjemper tett nese.

1. Ekstra pute
Et generelt råd for bedre søvn om natten ved tetthet, er en ekstra pute i sengen. Når du ligger helt flatt forflytter væske seg fra bekkenområdet og oppover, noe som fører til større press og opphovnede slimhinner. Ha derfor en ekstra pute og unngå så godt du kan å ligge helt flatt.

2. Unngå irritanter
Tobakk, formalin i sponplater, eksos og miljøforurensning er alle irritanter, som fører til hovne slimhinner. Prøv å unngå dette så godt du kan.

Årsaker til tett nese

- Slimhinnene hovner opp
- Forkjølelse
- Influensa
- Allergi
- Skjev neseskillevegg
- Kronisk betennelse i i nesen
- Nesepolypper

Kilde: Øre- nese og halsspesialistene Sverre Kamphus Steinsvåg og Christian Kjellerød

3. Saltvannsspray
Dusj nesen med saltvannsspray tre til fire ganger om dagen for å skylle ut miljøforurensning og pollen. Denne sprayen er helt uten bivirkninger og er ikke avhengighetsskapende. Fås kjøpt reseptfritt på apoteket.

4. Neseplaster
Svært effektivt og helt uten bivirkninger. Du kan bruke neseplaster mens du ser på TV eller leser en bok før du legger deg for å få åpnet opp. Du får kjøpt neseplaster reseptfritt på apoteket.

5. Følg anvisning
Om du bruker Otrivin eller lignende nesesprayer ved forkjølelse, så husk at du må følge anvisningen. Stopp å bruke nesesprayen etter ti dager. Videre bruk kan gi større problemer med nesetetthet.

6. Undersøk
Om du har en nyoppstått nesetetthet på én side, som har vart i mer enn fire uker i strekk, anbefales det å gå til legen for å utelukke alvorlig sykdom. Dette gjelder særlig mennesker over 40 år, folk som røyker og folk som jobber med hardt treverk.

7. Allergi
Ved kronisk nesetetthet kan det hende at du er allergisk. Det finnes både sesongallergier, men også helårsallergier. Medisiner kan lindre symptomene.

8. Kirurgi
I noen tilfeller skyldes nesetetthet skjev neseskillevegg, trang passasje eller polypper. Da kan kirurgi være en god løsning. Undersøk hos legen.

Les også: Dette er grunnene til kronisk tett nese

Årsaker til tett nese

En tett nese oppstår når slimhinnene hovner opp. Det finnes flere grunner til at dette skjer. En forbigående forkjølelse, influensa, ulike former for allergi, skjev neseskillevegg, kronisk betennelse i slimhinnene i nesen eller nesepolypper, er noen av årsakene.

Sverre Karmhus Steinsvåg, avdelingsleder ved Øre-, nese-, halsavdelingen på Sørlandet Sykehus og professor II ved Universitet i Bergen forklarer at det finnes ulike løsninger for disse ulike årsakene.

- Ved en kortvarig forkjølelse kan for eksempel nesespray som Otrivin fungere, så lenge du kun bruker den som anvist, i maksimalt ti dager. Men som generelt råd for å unngå tett nese, vil jeg si at man kan prøve å unngå irritanter så godt man kan, sier han.

Med «irritanter» mener Steinsvåg alt det som forårsaker opphovning av slimhinnene i nesa. Tobakk er en slik irritant, det samme er formalin, som finnes i sponplater. All miljøforurensning fra for eksempel rushtrafikk, som eksos, er også irritanter. Han anbefaler å styre unna disse i den grad man klarer.

Hva hjelper mot tett nese

– Nesen er det organet som møter luften og miljøet først i det vi går ut av døren. Den blir utsatt for ekstremt mye møkk siden vi puster inn 9000 liter luft i løpet av et døgn. Om lag 230 millioner partikler havner i nesen vår, og da er det ikke rart at slimhinnene hovner opp fra tid til annen, fortsetter Steinsvåg.

Et annet generelt råd han vil gi til de som sliter med tetthet om natten, er å legge en ekstra pute i sengen.

– Når vi ligger helt flatt, så forflytter væske seg fra bekkenområdet og oppover, noe som fører til større press og opphovnede slimhinner. Ha derfor en ekstra pute og unngå så godt du kan å ligge helt flatt, sier han.

Men hans aller største anbefaling er å skylle nesen med en saltvannsoppløsning så mye som tre til fire ganger om dagen.

– De fleste har nok opplevd å ta et bad i sjøen, og kjent hvordan de får renset skikkelig opp i nesen mens de bader. På apoteket får man kjøpt saltvannsspray reseptfritt. Du kan velge mellom den som har samme saltinnhold som kroppen, såkalt isoton saltvann, mens den hypertone sprayen har et høyere saltinnhold og er mer effektiv. Jeg vil også anbefale neseplaster, som fås reseptfritt på apoteket, og som heller ikke har noen bivirkninger, sier han.

Les også: Årsaken til rennende nese

Bruk saltvannsspray

Christian Kjellerød, spesialist ved Kragerø Øre Nese Hals, anbefaler også å bruke en saltvannsspray ved nesetetthet, og han anbefaler å få en undersøkelse hos lege om du er tett i nesen over lengre tid.

– Noen ganger skyldes tettheten at man har en skjev neseskillevegg eller veldig trang passasje, eller det kan hende at det er polypper som gir tett nese. Dette er noe som kan løses kirurgisk, og denne typen inngrep gjøres ved de fleste sykehusene i landet, sier Kjellerød.

Han påpeker også at det er hjelp å få om man ved en utredning finner ut at man er allergisk.

– Det finnes både sesongbetonte allergier, men også helårsallergier, og symptomene kan gi ubehag. Det positive er at det finnes medisiner som kan lindre symptomene, fortsetter han.

Les også: Derfor nyser man

Avhengig av nesepray

Men for noen oppstår nesetetthet uten noen åpenbar årsak, og er et vedvarende problem selv etter utredning.

– Noen pasienter har kommet skjevt ut fordi de har brukt nesespray over lengre tid eller ikke brukt den som anvist. Da kan de slite med at tilstanden bare blir forverret. Dessverre gir en slik overbruk ofte større problemer. Otrivin og den type nesespray har ingen plass som behandling ved kronisk tetthet, forklarer Kjellerød.

Årsaken er at virkestoffene i nesespray, xylometazolin og oxymetazolin, gjør at blodårene i nesen trekker seg sammen. Om du bruker sprayen for lenge oppstår en betennelse i slimhinnene, og du trenger stadig mer nesespray for å åpne nesen, noe som øker til større irritasjon og betennelse i slimhinnene.

- Det kan derfor hende at de som har blitt avhengige av nesespray, trenger hjelp fra legen til å trappe ned og slutte med den. Da setter legen opp en nedtrappingsplan og gir resept på et annet preparat, som ikke har like umiddelbar virkning som Otrivin, men som på lang sikt er et bedre alternativ, avslutter Kjellerød.

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2018, og sist oppdatert 12/09 2018.

Les også