Ulemper ved å festrøyke

Gode råd for å unngå festrøyking

Festrøyken er nesten like ille som å røyke fast

FARLIG FESTRØYK: Det skader å "bare ta en liten festrøyk" også. Faktisk er det nesten like ille som å røyke til vanlig. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
FARLIG FESTRØYK: Det skader å "bare ta en liten festrøyk" også. Faktisk er det nesten like ille som å røyke til vanlig. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Er du blant de som i sosialt lag, gjerne med litt alkohol innabords, tyr til en sigarett eller ti?

Selv om du ikke røyker på fast basis, kan sigarettene gjøre stor skade.

- Forskjellen mellom å røyke fast og å kun røyke nå og da, er kanskje mindre enn man skulle tro, forteller overlege dr. med ved Kreftseksjonen på Drammen Sykehus, Odd Terje Brustugun.

Liten forskjell

- For eksempel vil det å røyke en 20-pakning annenhver helg gi hele ti ganger økt risiko for lungekreft sammenlignet med å aldri røyke. Til sammenligning gir det å røyke 20 sigaretter hver eneste dag cirka 20 ganger økt risiko sammenlignet med å aldri røyke, forteller Brustugun.

Så selv om det selvsagt er bedre å kun røyke en sjelden gang enn å patte på sigaretter flere ganger om dagen, er det altså ikke så fryktelig stor forskjell.

- I en studie vi gjorde, viste det seg at deltakere som røkte én sigarett per dag, hadde 1,6 ganger større risiko for å dø tidlig enn de som aldri røkte, forteller Maki Inoue-Choi, medforfatteren av studien «Association of Long-term, Low-intensity smoking with all-cause and cause-specific Mortality in the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study». (Lenke til studien)

Den samme studien viser at du har 87 prosent større sjanse for å dø tidlig dersom du røyker mellom én og 10 sigaretter per dag, sett opp mot ikke-røykere.

Lungekreft dreper flere enn trafikkulykker

Vi vet at røyking er skadelig; om ikke pakningen på flere av sigaretter- og tobakkssorter forteller deg det i klartekst, har du garantert hørt det flere ganger.

Likevel er det ikke alle som er klar over at også det å «festrøyke», eller å røyke nå og da, også kan gi like mange helseskadelige effekter.

- Det er mange helseplager man pådrar seg ved røyking. Både mindre alvorlige ting som flere rynker, dårligere lukt- og smaksans og redusert potens, men også alvorligere ting som lunge- og hjerteproblemer og kreftfare, sier Brustugun.

Særlig jenter bør være ekstra forsiktige:

- Jenter har økt risiko for å utvikle lungekreft enn gutter, selv med likt røykemønster. Så jenter bør absolutt tenke seg ekstra godt om. Det dør nesten 20 ganger flere av lungekreft enn av trafikkulykker, legger Brustugun til.

Tips for å holde deg unna festrøyken

- Sigaretter inneholder hundrevis av skadelige kjemikalier, inkludert mange kreftfremkallende stoffer. Selv røykere som kun holder seg til sigaretter i festlig lag, som «festrøykere», eksponeres for betydelige nivåer av kreftfremkallende kjemikalier, forteller Inoue-Choi.

For mange er det likevel - til tross for både advarsler og kunnskap - vanskelig å la sigarettene ligge når alkoholholdige drikkevarer inntas, eller du er i annet festlig lag. Da kan det være greit å ha disse tipsene friskt i minnet:

  1. Ikke ha en røykpakke i lomma på jakka. Kast den som er der!
  2. Snakk med noen andre. Blir flere enige om røykeslutt blir alt enklere.
  3. Last ned appen «Slutta».
  4. Vær forsiktig med alkohol på fest den første tiden etter at du har bestemt deg for å slutte å festrøyke.
  5. Tenk på at ved å ikke røyke blir pusten bedre, maten smaker bedre, rynkene kommer senere og du sparer penger. Gutter kan også huske på at potensen holder seg bedre ved å unngå røyken.
  6. Endre fokus. Start en samtale med nye folk, ta en dans, reis deg opp og gå en liten runde.
  7. Unngå situasjoner hvor du vet at suget kan komme.
  8. Eventuelt kan du snakke med fastlegen din for å få hjelp, inkludert medisiner, til røykeslutt.
  9. Bestem deg på forhånd; i kveld skal jeg ikke røyke!

Kilde: Overlege ved Kreftseksjonen ved Drammen Sykehus, dr. med Odd Terje Brustugun.

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2017, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også