Syn

Derfor skal du ikke lese i dårlig lys

Kan gi flere plager enn du tror.

MØRKT: Lesing i dårlig lys kan gi deg plager med øynene og i verste fall skader på hornhinnen.
MØRKT: Lesing i dårlig lys kan gi deg plager med øynene og i verste fall skader på hornhinnen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

At du blir svaksynt av å lese i dårlig belysning er bare en myte, men helt optimalt er det likevel ikke for øynene at du kryper inn i sofakroken med boka di uten å skru på lyset når det skumrer.

- Du ødelegger ikke øynene eller synet ved å lese i mørket. Dette er en myte som trolig refererer til at de som leser mye ofte er eller blir litt nærsynte, sier øyelege Jörn Beckröge ved Jessheim Øyelegekontor.

Slik ser en synshemmet.

Kan føre til hodepine

Helt heldig er det likevel ikke å sitte i mørket og lese. Du blir mer sliten i øynene enn ellers.

- Økt fokusering over lengre tid kan også føre til hodepine lokalisert i pannen og over neseroten. På grunn av redusert belysning kreves det dessuten mer konsentrasjon og ved økt konsentrasjon reduseres blunkefrekvensen, sier Beckröge.

- Dette fører til at øyet ikke blir optimalt fuktet med tårevæske. Tårefilmen rives opp, smøringen av øyet blir dårligere og ved ny blunking kan øyelokket gi småskader i hornhinnens øverste cellelag og skaper irritasjon, sier han.

Dette gir symptomer som en følelse av å ha sand i øynene, stikking og ubehag. I ekstreme tilfeller kan det også føre til hornhinnesår.

Ikke prioritert nærsyn

Beckröge understreker at optimalt syn, både avstands- og lesesyn, er avhengig av optimale lysforhold.

- Øynene våre er gjennom evolusjon og genetisk programmering optimalisert for best mulig avstandssyn. Dette for at vi skulle kunne gå på jakt og oppdage farer på et tidlig tidspunkt. Funksjoner som nærarbeid og lesing var imidlertid ikke prioritert og like viktig evolusjonsmessig, sier Beckröge.

Ved lesing må øyet ta i bruk fokuseringsmekanismen som optimaliserer og fokusere relativt små og nærliggende detaljer. Denne fokuseringsmekanismen belastes mindre ved tilstrekkelig belysning.

- Jo mindre belysning, jo mer må øyets fokuseringsmekanisme jobbe for å få et klart fokus, sier han.

Pass derfor på øynene dine når du er i sola.

IKKE SKADELIG: Du får ikke svekket syn selv om du leser i mørket, men det er ikke dermed sagt at det er bra for øynene.
IKKE SKADELIG: Du får ikke svekket syn selv om du leser i mørket, men det er ikke dermed sagt at det er bra for øynene. Foto: ILLUSTRASJOSNFOTO: www.thinkstockphotos.com

Skadelig lys

Plager som kan oppstå på grunn av dårlig leselys:

 • Hodepine
 • Følelse av sand i øyet
 • Trøtte øyne
 • Sår på hornhinnen

Kilde: Jörn Beckröge ved Jessheim Øyelegekontor.

Men det å være i et mørkt rom vil ikke svekke synet. Selv ikke ved svært langvarig opphold i mørket.

- Synet vil fortsatt være intakt. Det ser man for eksempel på fanger som har vært holdt innestengt i mørke rom i lange tider. Når de kommer ut i dagslyset igjen vil de se normalt i løpet av kort tid, sier spesialist i øyesykdommer Ranjit Kaur ved Stortingsklinikken.

Det å utsettes for mørke er med andre ord slettes ikke skadelig selv om man kan føle at man ser litt tåkete etter et opphold i mørket. Da er situasjonen en annen med veldig sterkt lys.

- Dersom man ser på den motsatte problemstillingen, nemlig at det det kommer for sterkt lys direkte på netthinnen, vil det kunne oppstå skader. Det å se direkte på solen eller andre skarpe lyskilder skader de lysfølsomme cellene som omgjør elektiske impulser som sendes videre til hjernen der synsinntrykkene tolkes, sier Kaur.

Viktig med kontraster

- Vår synssans trenger også kontrast for å skjelne mellom ulike sanseinntrykk. Dersom vi har sollys og skriver et navn med en hvit tusj på et hvitt ark, vil vi ha problemer med å kunne lese det, sier Kaur.

Belysning på innendørs arbidsplasser:

Eksempel fra Europeisk Standard EN12464

 • 50 lx fjøs
 • 75 lx parkeringsplass
 • 100 lx lagerlokale
 • 200 lx kantine
 • 300 lx klasserom
 • 500 lx storkjøkken
 • 750 lx finmekanisk verksted
 • 2000 lx systue
 • 5000 lx operasjonsbord

Kilde: Ranjit Kaur

- For barn under 8-9 år, som ikke har ferdigutviklet synssans, vil det dessuten være viktig at gjenstander kaster tydelige skygger fordi hjernen skal trenes opp til å oppfatte sammenhengen mellom formen på en gjenstand og dens skygge, legger han til.

Denne kunnskapen hjelper hjernen med tolke verden som tredimensjonal selv der vi kun bruker ett øye å se med,

Hjernen bruker denne kunnskapen om lys og skygge aktivt til å gjette formen på tredimensjonale gjenstander.

- Dersom det er diffust lys, som ikke lager noen markante skygger, vil det hemme denne læringen mens synssansene er under utvikling, sier Kaur.

Heldigvis kan man få bedre syn på 20 minutter.

Skru på lyset

Tipset er derfor å ha det så lyst som mulig når du setter deg ned med boka di. Selv om du ikke ender opp med briller på grunn av lesing i mørket, kan du altså ende opp med noen svært unødvendig og ubehagelige plager.

Pass for øvrig på hvor du plasserer lyskilden din.

- Alle vet at lys blir svakere desto lengre unna lyskilden man er, og derfor er det mer riktig å måle hvor mye lys som kommer frem til for eksempel ei bok. Dette måles i lumens og sier noe om det lyset som treffer boka, og som delvis vil treffe øyet, sier Kaur.

- Avstanden fra boka til øynene vil derfor også være avgjørende for den endelige styrken, understreker han.

Tenåringer ser best

Som voksen bør du også huske å plassere lyskilden din slik at den gir minst mulig gjenskinn når man trenger å utføre synskrevende oppgaver. Det er nemlig når du er i tenårene synet er på sitt beste, både når det gjelder skarphet, fargesans og lysmengde.

Med alderen vil forandringener i øyet ifølge Kaur normalt gi oss mindre skarphet, dårligere fargegjenkjenning og behov for økt lys.

- Lysstyrken blir målt i måleenheten Lux, og i kontorer og inneområder bør det være lysforhold som tilsvarer 500-1000 Lux. Det er derfor viktig med en god leselampe når du driver med lesing, strikking eller annet arbeid som krever fokusering på kvelden. Velg gjerne en punktformet lyskilde som kan fokusere, sier Beckröge.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Dette forteller urinen om helsen din

Brillefri med laser

Bedre syn uten laser

Så elegant kan en øyeoperasjon være

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen