pollenallergi

Alt du bør vite om pollenallergi

Hva er symptomene? Hvilke behandlingsformer finnes? Og hvordan kan du lettere leve med plagene som følge av pollenallergi?

POLLENALLERGI: Rennende eller tett nese, uttalt tretthet, pusteproblemer, samt røde, kløende og rennende øyne er de vanligste symptomene på pollenallergi. Foto: Gettyimages.com.
POLLENALLERGI: Rennende eller tett nese, uttalt tretthet, pusteproblemer, samt røde, kløende og rennende øyne er de vanligste symptomene på pollenallergi. Foto: Gettyimages.com.
Publisert

- Pollenallergi er veldig vanlig, spesielt på våre breddegrader, og rammer så mange som 10-25 prosent av befolkningen, sier lege og daglig leder hos Dr. Dropin, Daniel Sørli.

Han forklarer at mikroskopiske stoffer i luften vi omgir oss med, som pollen, fester seg på slimhinnene og i huden, og deretter fremkaller en reaksjon i immunforsvaret. Dette medfører plager for enkelte.

- Bjørk, burot (gress, red.anm.), timotei og hassel er de vanligste å reagere på. I prinsippet kan man imidlertid reagere på ganske mange forskjellige typer planter og matvarer grunnet kryssallergier, som gjør at man reagerer på stoffer som ligner på det man i utgangspunktet er allergisk mot, forteller Sørli.

Tips mot pollenallergi

- Det er ingen grunn til å lide dersom du er plaget; oppsøk lege, sjekk hva du reagerer på og få hjelp.

- Bruk medisiner slik legen din har forskrevet dem.

- Bruk av solbriller er smart hvis du plages med symptomer fra øynene.

- Dusj og vask håret når du kommer hjem etter å ha vært ute.

- Rist ytterklærne godt før du henger dem i skapet.

- En tur på fjellet er å anbefale i den verste pollensesongen.

- Følg med på YR eller i avisen når det er oppblomstring av de forskjellige typene; dersom du er veldig plaget kan det være lurt å være forsiktig med å være ute når spredningen er på sitt mest intense.

Kilder: Fastlege og daglig leder hos Legevakt Vest, Kari Lise Jacobsen Eidjar, og lege og daglig leder hos Dr. Dropin, Daniel Sørli.

Symptomer på pollenallergi

Kari Lise Jacobsen Eidjar, fastlege og daglig leder hos Legevakt Vest, forteller at det er store individuelle forskjeller hvorvidt gjelder symptomer på pollenallergi.

- Rennende nese er et stort problem for mange, og noen plages også veldig av røde, kløende og rennende øyne. Pusteproblemer, også kalt allergisk utløst astma, samt uttalt tretthet, er også kjente allergisymptomer. Noen har alle symptomene i uttalt grad, mens andre bare har ett av symptomene i lett grad, sier Eidjar.

Sørli legger til at også nesetetthet, blankt snørr, nysing, kløe, hodepine og generell sykdomsfølelse er symptomer på pollenallergi.

Les også: Mistenker du allergi eller intoleranse mot mat?

Behandling av pollenallergi

Sørli forklarer at det i utgangspunktet finnes tre behandlingsformer av pollen, og at man i tillegg kan dele disse inn i lokaltvirkende og systemiske behandlinger. De lokaltvirkende er dråper og spray, mens de systemiske er piller og sprøyter. Ifølge legen er den første typen antihistaminer og disse kan man ta både lokalt i nese og øyne, samt som piller. Et eksempel på dette er Zyrtec.

- Denne gruppen medisiner virker ved å binde seg til ett av «alarmstoffene» som slippes fri fra de hvite blodcellene, slik at disse stoffene ikke fremkaller de symptomene man vanligvis ser, sier han.

Den andre typen er betennelsesdempende steroider. Ifølge Sørli kan man ta disse lokalt i øyne eller nese, samt i pille- eller sprøyteform.

- Steroider høres skummelt ut, men de er faktisk i familie med eksempelvis testosteron. Alle disse medisinene demper immunforsvarets reaksjon på fremmede stoffer og demper dermed også symptomene, forklarer han.

Den tredje typen angriper immunforsvaret på en litt annen måte, ved å lære kroppen at de stoffene man i utgangspunktet er allergisk mot, ikke er farlige. Et eksempel på denne type behandling er tabletter som inneholder litt av allergenet som finnes i gresspollenallergi.

- Man legger en liten tablett under tungen hver dag i cirka 2 år og etter hvert blir kroppen vandt til at det ikke er farlig. Da reagerer man altså ikke på gresspollen når sommeren melder sin ankomst. Man har også et tilsvarende prinsipp i sprøyteform mot bjørkepollen og denne behandlingstypen kommer nok til å bli vanligere etter hvert som vi lærer mer om den, forteller Sørli.

Les også: Bruker du nesesprayen riktig?

Bivirkninger av allergimedisiner

Eidjar forteller at mange med bjørkeallergi starter med allergitabletter allerede uken etter vinterferien for å redusere plagene når pollen starter å blomstre, og at dette også er anbefalt.

- Det er store variasjoner hva gjelder hvordan man responderer på medisinene, men den vanligste bivirkningen av allergimedisiner er tretthet. Nesespray kan i tillegg gi tørre og såre slimhinner, mens enkelte øyedråper kan svi noe, sier hun.

Legen forteller at de mest plagede må ta sprøyte enkelte år, men at dette bør unngås med mindre man må.

- Sprøyte frarådes fordi det kan medføre benskjørhet hvis det gis for mange ganger, sier Eidjar.

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2018.

Les også