Dette prøver føttene dine å fortelle deg

Hvis du stadig opplever kalde og hovne bein, så kan det være lurt å ta en tur til legen.

FOTPROBLEMER: Mange sykdommer og tilstander gir symptomer på føttene.
FOTPROBLEMER: Mange sykdommer og tilstander gir symptomer på føttene. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Det kan være lett å glemme føttene og ikke minst å stelle pent med beina som tross alt holder oss oppe og som gjør at vi klarer å gå.

Kalde føtter eller et par slitne bein trenger slettes ikke å bety at det er noe galt, men hvis du ikke merker en forbedring og du begynner å oppleve sterke smerter og sår, så kan dette være symptomer på mer alvorlige ting, skriver Huffington Post. 

Det klør

At det kribler litt i beina er vanligvis ikke et tegn på en alvorlig medisinsk tilstand. En av de vanligste årsakene til at det klør er fotsopp. Dette er som regel ikke farlig, men det kan være plagsomt og i tillegg er det svært smittsomt. Man kan for eksempel bli smittet ved at man går barbeint på samme sted som noen med fotsopp har gått, for eksempel i dusjer og garderober. Huden blir gråhvit og flasser, og i tillegg kan det dannes sprekker mellom tærne. Det kan også bli rødt og begynne å klø. Dersom fotsoppen ikke blir behandlet, kan den spre seg til andre tåmellomrom og eventuelt til hele foten.

Gule tånegler

I likhet med fingerneglene så kan også neglene på tærne si ifra om det er noe galt. For eksempel vil neglsopp ofte starte med en gul flekk under tuppen av neglen og bre seg innover. Neglen blir gulaktig og etter hvert blir den fremre delen fortykket og løsner fra underlaget. Dersom infeksjonen ikke blir behandlet, vil den sannsynligvis spre seg til flere negler.

Følelsen av at det svir og brenner

Både følelsen av mild nummenhet og prikking i beina til skikkelige smerter kan gjøre det vanskelig å konsentrere seg og å sove om natta.

Årsaken til prikkingen kan være noe så enkelt som slitne føtter eller en vanlig fotsoppinfeksjon. Men i mer alvorlige tilfeller kan «brennende føtter» være et tegn på nerveskader fra diabetes eller perifer karsykdom. Blir symptomene stadig mer intens og smertefull eller du mister følelsen i tærne og beina bør du oppsøke lege.

Kalde føtter

Det er fullt mulig å ha kalde føtter uten at dette trenger å bety at noe er feil, men føtter og tær som stadig er iskalde kan være et tegn på dårlig blodsirkulasjon. Blant annet så kan røyking føre til at lungene får redusert evne til å ta opp oksygen, noe som igjen gir et lavere oksygennivå i blodet. Andre årsaker kan være perifer karsykdom som gjør at blodårene blir helt eller delvis blokkert slik at blodet ikke kommer dit det skal - også kjent som åreforkalkning.

PLAGSOMT: Stell pent med beina dine for å unngå unødvendige soppinfeksjoner og smerter.
PLAGSOMT: Stell pent med beina dine for å unngå unødvendige soppinfeksjoner og smerter. Foto: (Colourbox)

Hvis du stadig plages med kalde føtter er det en god grunn til å sjekke opp dette med fastlegen din for å finne ut om dette skyldes en sykdom eller andre medisinske problemer.

Hovne bein

De fleste mennesker vil på et eller annet tidspunkt oppleve å ha hovne bein. Ofte er årsaken så enkel som at man har stått oppreist i en lengre priode, har forstuet ankelen eller vært på en lengre flytur. Dette er hevelser som fort forsvinner igjen, men hvis du opplever at hevelsen varer i mer enn et par dager så kan det være et tegn på noe mer alvorlig.

Hevelser kan også være et symptom på blod- eller væskeansamling som følge av for eksempel nyresykdom, hjertesvikt eller høyt blodtrykk. Da er det viktig å søke legehjelp og vær spesielt oppmerksom hvis du i tillegg opplever symptomer som brystsmerter eller svimmelhet da dette kan indikere blodpropp eller alvorlig hjertesykdom.

Denne saken ble første gang publisert 30/07 2014.

Les også