HALSbetennelse

Du kan merke forskjellen på virus- og bakterieinfeksjon

Smertestillende tabletter kan lindre plagene, men antibiotika er ikke alltid den optimale løsningen på halsbetennelsen din.

<b>HALSBETENNELSE</b>: Har du veldig vondt i halsen, kan det dreie seg om både en virusinfeksjon og en bakterieinfeksjon.
HALSBETENNELSE: Har du veldig vondt i halsen, kan det dreie seg om både en virusinfeksjon og en bakterieinfeksjon. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

– Sår hals skyldes ofte en virusinfeksjon som går over av seg selv. Behandlingen av halsbetennelse går derfor ut på å lindre smertene, sier farmasøyt og seniorrådgiver Hilde Ariansen i Apotekforeningen.

Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse. Ofte starter det med en typisk virusinfeksjon, som forkjølelse. Du vil bli merkbart sykere dersom du blir rammet av en streptokokk-betennelse, som store smerter i hals og svelg.

Den vanligste grunnen til at halsbetennelse er smittsom, er forkjølelsesvirus.

Behandling av halsbetennelse

Ariansen forteller at vanlige smertestillende medisiner ofte vil gi god smertelindring ved halsbetennelse.

– Førstevalget bør være paracetamol som de aller fleste kan bruke. Ibuprofen kan også brukes mot vond hals, men vær klar over at dette preparatet ikke bør kombineres med visse typer medisiner eller brukes av astmatikere og gravide i siste trimester.

Les også: Dette er symptomene på RS-virus

Det finnes en rekke reseptfrie legemidler du kan prøve, som sugetabletter som har lokalbedøvende effekt, og Ariansen forteller at det er kommet en medisin som er spesielt beregnet til behandling av sår hals, men den skal bare brukes av voksne over 18 år. Den har også de samme forsiktighetsreglene som ibuprofen.

– Man bør alltid spørre på apoteket for å få råd om hvilken type smertestillende som passer best, sier hun.

Røyking med halsbetennelse

– Selv om det ikke er bevist at noen av disse produktene gjør deg raskere frisk, er det ingen tvil om at de kan lindre smertene når du er hoven og sår i halsen. Det kan også hjelpe å drikke noe varmt, spise iskrem eller suge på en isbit.

Dersom du røyker, bør du også unngå å røyke mens du har halsbetennelse.

- Velg da for eksempel nikotintyggegummi hvis du må ha nikotin, sier hun.

Rennende øyne

Sår hals som skyldes virus skal ikke behandles med antibiotika, men hvordan vet du egentlig at det er en virusinfeksjon du har?

– Hvis du har sår hals i kombinasjon med at du er neseforkjølet, har rennende øyne og hoster, er det stor sannsynlighet for at det er snakk om virus. Har du derimot sår hals, høy feber, hovne kjertler, ingen hoste, ingen rennende nese eller øyne, og plagene vedvarer utover 5-7 dager, er det trolig en bakterieinfeksjon, sier Ariansen.

Les også: De beste tipsene for å bevare sexlivet i voksen alder

Da kan det være greit å ta en tur til legen og undersøke om du trenger behandling.

Bakterieinfeksjoner går også ofte over av seg selv, så det er ikke sikkert legen mener du behøver medisiner.

Husk å teste for Covid-19

Etter en lang periode med koronavirus i befolkningen er det fremdeles viktig å ta hensyn til dette, til tross for at mange nå er vaksinert. Det vil si å alltid følge Folkehelseinstituttets oppdaterte retningslinjer, og å holde seg hjemme hvis man er syk.

– Hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer som feber, hoste, sår hals eller nedsatt allmenntilstand bør du holde deg hjemme. Ungdom og voksne bør ha en negativ covid-19 test før de vender tilbake til skole eller arbeid, sier Ariansen.

Resistente bakterier

– De fleste halsbetennelser skyldes virus, og de vanligste symptomene er halssmerter, vondt når du svelger, forkjølelse, hoste, rennende nese og muskel- og leddsmerter, sier seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle ved Folkehelseinstituttet.

Hun bekrefter at antibiotika ikke virker på virus, og at det som regel ikke er noe problem for en frisk kropp å bekjempe virusinfeksjoner.

– Antibiotika er viktig og effektiv medisin i behandling av bakterieinfeksjoner, men uriktig bruk av antibiotika kan føre til at resistente bakterier tar overhånd eller utvikler resistens, forteller hun.

– Det betyr at behandlingen ikke lenger har effekt på bakteriene. For å beholde antibiotika som effektiv medisin, er det derfor viktig å begrense feilaktig bruk som behandling av for eksempel luftveisinfeksjoner.

Nødvendig med legebesøk

For de fleste vil det aller viktigste være å få lindret smertene, og dette kan gjøres med smertestillende medisiner.

– Bruk av vanlig smertestillende medisiner ved halsbetennelser kan være et godt bidrag i arbeidet med å få ned unødvendig antibiotikabruk, sier Ariansen.

Kanskje kan det også kan avlaste legen litt mens du venter og ser om du blir bedre.

– Det er ikke uvanlig at en sår hals varer en uke. Dersom du har vond hals som ikke blir bedre, men samtidig registrer at allmenntilstanden ikke blir verre, er det som regel greit å vente og se an situasjonen. Blir du derimot dårligere og feberen stiger, bør du bestille en time hos legen, sier hun.

Skulle du få puste- eller svelgeproblemer, hoven tunge eller stiv nakke må du ta kontakt med lege eller legevakt umiddelbart.

- Da kan det dreie seg om en alvorlig infeksjon som må behandles, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2017, og sist oppdatert 02/03 2022.

Les også