- Dette er en kjempenyhet

Men gjennombruddet i diabetesforskningen må ikke gi håp om en snarlig kur for diabetes 1, sier norsk overlege.

Publisert

(SIDE2):  Fredag brast nyheten om at forskere ved Harvard-universitetet i USA har klart å skape millioner av insulinproduserende celler. Cellene er ment å transplanteres til personer med diabetes 1.

- Gjennombruddet i forskningen kan gjøre at personer med diabetes 1 i fremtiden kan slippe daglige insulinsprøyter, sier Harvard-professor Doug Melton.

LES MER:- Har funnet en kur mot diabetes 1

- På linje med antibiotikaen

Chris Mason, professor i regenerativ medis til den britiske avisen the Telegraph at dette er en oppdagelse på linje med antibiotikaen.

I Norge har 28.000 personer diabetes type 1. Mange av disse er barn. Norge ligger på verdenstoppen i barnediabetes.

Overlege Trond Jenssen ved avdelingen for organtransplantasjon ved Rikshospitalet og medisinsk rådgiver for Diabetesforbundet sier at resultatet fra den 23 år lange forskerstudien på Harvard er svært godt nytt for diabetes-pasienter.

Men han sier også at de ikke må ha forhåpninger om en rask kur.

Transplanterer på Riksen

- Det er en kjempenyhet at man klarer å lage mange celler som fungerer. Det er første gang at man har klart å lage insulinproduserende celler som fungerer tilnærmet normalt, sier han.

På Rikshospitalet har man siden 2001 på eksperimentell basis transplantert celler fra avdøde givere til personer med diabetes type 1. Overlege Jenssen understreker at dette er en behandling som kun gis til dem med den aller vanskeligste reguleringen av diabete type 1.

Og det er ikke nok med bare insulinproduserende celler alene.

- Uvisse faktorer

- Disse cellene ligger i klumper eller øyer. Men det er ikke bare insulinceller som trengs, men også celler som lager glukagon. Enkelt sagt senker insulin blodsukkeret, mens glukagon hever det. For å få en perfekt balanse, må man ha begge deler, sier Jenssen.

Han sier det er følgende uvisse faktorer ved den nye forskningen ved Harvard University.

1. Hvor lenge varer disse cellene i kroppen? Foreløpig er det bare testet ut på mus i tre måneder. Varig effekt er viktig

2. Personene må fortsatt bruke immundempende medisiner

3. Glukagon må være inne i bildet for å skape balanse

4. All erfaring tidligere med stamceller fra foster har vist at det er en kreftfare. Det trengs å dokumenteres at cellene ikke deler seg og gir ondartede celleforandringer når de kommer inn i kroppen.

- Kjempeløft

I dag begrenses transplantasjoner på Rikshospitalet fordi man ikke har nok avdøde givere.

- Klarer man å lage celler i et laboratorium som gir en trygg og varig effekt er derfor dette et kjempeløft for diabetesbehandlingen, men diabetes type 1-pasienter må altså ikke få håp om en kur i løpet av få år. sier Trond Jenssen.