- Det er en grunn til at billig kaffe er billig
Gjenkjenn en god kaffe. Her er eksperttipsene!

(SIDE2): - Nordmenn drikker MYE kaffe, begynner kaffeekspert Mari Lønne i Nespresso.
Vi drikker faktisk nestmest kaffe i verden. Etter finnene.
Men selv om vi drikker mye kaffe har vi kanskje alt for lenge drukket litt halvsur traktekaffe som har stått for lenge på kokeplata, eller som er oppbevart på en måte som gjør at kaffearomaen er så godt som forsvunnet når den rykende varme kaffen skal inntas.
- Den nye kaffekulturen, som de siste årene har begynt å sette rot i den norske befolkning er positiv. Nå nyter mange kaffe på en annen måte enn tidligere, vi koser oss med den og vi vil gjerne vite mer om kaffe. De fleste har også en mening om kaffe og vet hva slags kaffe de liker aller best, mener Mari.
- Stor kaffekultur
Hun er nettopp kommet hjem fra en lang kaffereise i Colombia og beskriver den colombianske kaffen som fruktig, aromatisk og med en fin syrlighet.
- Colombia har mange uilike områder, men ulikt klima, terreng og jordsmonn. Dette kaller vi gjerne for terroir eller mikroklimat. Dette gir ulik smak på kaffen. Sør i Colombia har vi kaffe som vokser i utrolig næringsrik, vulkansk jord. Her er det også store temperaturforskjeller mellom dag og natt. Dette gir fruktig, saftig, frisk kaffe. Lengre nord er det kraftigere sol og et tørrere, men mineralrik jord. Dette gir mer balansert sødme til bærene og til det endelig resultatet i koppen.
Kaffekulturen der er også helt annerledes enn vår.
- Kaffekulturen i Colombia er en stolt kultur. Det er en av de viktigste næringene i landet og kvaliteten og variasjonen blir bare bedre og bedre. Det er mange små gårder som gjerne drives av en enkelt familie. Her legges hardt arbeid ned i å skape best mulig kvalitet på bærene. Colombianerne smaker gjerne på kaffen sin svart, men foretrekker å drikke den med mye sukker og gjerne litt melk.
HVORFOR DRIKKER DU KAFFE? Del dine meninger i kommentarfeltet under!
Hva vet du om kaffe?
- Selv om vi nordmenn er på kaffetoppen i verden vet vi ikke så mye om kaffen vi drikker. Du vet kanskje forskjellen på mørkbrent og lystbrent? At det finnes to kaffeplanter ved navn arabica og robusta?
Men vet du at det er dobbelt så mye koffein i en kaffe fra robustaplanten som fra arabica? Eller at kaffe har over 900 ulike aromaer, mens til sammenligning har vin 450?
- I Norge har vi tradisjon for mildt brent kaffe, mens i for eksempel vårt naboland Sverige liker de mer mørkbrent kaffe.
Kaffen kommer altså fra kaffeplanten arabica eller robusta, som etter to år får blomster, så bær som skal modnes. Disse må høstes på helt riktig tidpunkt og bærene skal være rød og fine. . Bærene fermenteres, vaskes og tørkes, men det er kun frøene inni bæret som brukes til kaffe. Disse brennes og så blir de til kaffebønner.
- Det er mye som virker inn på om man får et godt resultat og for at kvaliteten skal opprettholdes er alle de ulike prosessene like viktige. Det må ikke være umodne bær, tørketiden må være riktig justert og brenningen har mye å si for smaken man vil ha. Dessuten er kaffeplantene også sårbare i forhold til ulike sykdommer så det er virkelig ikke bare lett å være kaffebonde.

Jålete trend?
Mari har selv jobbet som barista både i Norge og Australia. Tittelen er ikke beskyttet, men Mari ble tidlig interessert i kaffe og særlig ulike smaker. Selv var hun 14 år første gang hun drakk kaffe. Da ble den inntatt med mye melk og sukker, og helst sammen med en dessert.
- Jeg har alltid likt ulike smaker og elsker å smake på kaffe og også vin.
Nå drikker hun mye kaffe og den beste koppen er om morgenen.
- Jeg gleder meg til den koppen. Men kaffe som passer til ulik mat er fantastisk. Da kommer aromaene fram på en helt spesiell måte.
Kaffe er blitt mer avansert i Norge de siste ti årene. Jålete, vil kanskje noen fortsatt påstå. Men det begynner jo å bli en stund siden Rema 1000-reklamen var på alles lepper. Du vet..Han som smilende bare skulle ha «En kaffe» på kaffebar. Den norske folkesjela har forandret seg hva gjelder mat og drikke, i hvert fall i byene. Og nå er det helt innafor å bestille en dobbel cortado på lettmelk, uten å rødme.
Geir Kronbæck, leder for Nespresso Norge, mener allikevel vi nordmenn har et lite stykke igjen å gå når vi skal definere smak.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vi sier ofte: - Åh, den var god! Istedenfor å kjenne etter hvordan kaffen smaker, hva vi liker med den . Men jeg tror allikevel vi nordmenn vet hva vi liker, og etterhvert som vi utvider kafferepertoaret så vil vi lettere kjenne våre preferanser og kjenne etter hvorfor vi foretrekker akkurat denne kaffen.
Han forteller at du lett kjenner hvis kaffe ikke smaker som den skal.
- Man kan for eksempel aldri lage god kaffe av dårlig bønner. Dessuten er det andre parametere som har en del å si. Geir lister opp disse stikkordene
Vannkvaliteten har noe å si.
Dersom maskinen ikke er renset kan man få sur, dårlig kaffe. Du kan merke en bismak av «sur oppvaskklut»
Hvordan kaffen tilberedes.
Det kan være defekter i kaffen som umodne bær, feil lagring, feil brenning og feil oppbevaring.
Aromaen blir borte dersom kaffen står for lenge på plata, eller i koppen.
Lys, luft og temperatur kan forringe kvaliteten på kaffen.
Når du kjøper malt kaffe så holder den kun i 4 dager etter at du har åpnet posen. Dersom du kjøper bønner så holder de seg rundt 2 uker i fryseren.
Kaffe tiltrekker seg lett andre smaker og derfor kan kaffen gjerne smake litt annerledes dersom du har latt den stå litt.
Drikk kaffen med en gang
- Du bør drikke kaffekoppen din rykende varm og med en gang for best smak, mener Mari.
Hun beskriver en kvalitetskaffe som rene smaker, den er behagelig i munnen, du kjenner ingen annen bi- eller ettersmak.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Er kaffe den nye vinen?
Kaffe har over 900 smaksord, kan Mari fortelle.
- Smaksløkene våre er så forskjellig at smaksordene ikke er for bastante. Smak defineres for eksempel som blomsteraktig eller treaktig eller røyaktig.
- Dette fordi en smak ikke smaker likt for alle. Dessuten har det mye å si når man drikker koppen, når på dagen, sammen med mat, uten mat, sammen med noe søtt eller surt.
- Kaffe er en ferskvare, men ekspertene mener at de kan klare å lage årgangskaffe, akkurat som årgangsvin, skyter Geir inn.
Billig kaffe
Kaffe er den råvaren som omsettes mest i verden etter olje. Kaffemarkedet er utsatt for prissvingninger og spekulasjon.
- Prisene på grønn kaffe har steget betydelig i år begrunnet med tørke i Brasil og usikkerhet rundt årets avling. Soppangrep i Mellom-Amerika er også brukt som en forklaring på de økende prisene, forklarer Kornbæck.
Han mener fokuset på pris kan være en utfordring for den norske kvalitetskaffen.
- I Norge ser vi at de store kjedene i større grad bruker kaffe for å trekke kunder. Når det annonseres med kjente kaffemerker til en lav pris driver det volumer. Det økende presset og fokuset på pris er på sikt en utfordring for den norske kvalitetskaffen. De norske kaffeimportørene har vært flinke og vi har en god basiskvalitet på kaffe i Norge. Når råvareprisene øker og presset på lavere utsalgspris blir sterkere gjøres det grep for å sikre lønnsomhet. Kaffe bør nytes fordi det er godt og ikke fordi det er billig. Hva forbrukerne egentlig vil ha kan man jo bedømme utfra den veksten man ser i antall kaffebarer. Interessen og betalingsvilligheten for kaffe er høy og det er et blindspor å fokusere kun på pris, mener han.
I tillegg smaker ikke billig kaffe godt, mener lederen for kaffekjeden. Han mener nemlig at den ikke holder god kvalitetsstandard om den er for billig.
- Det er en grunn til at billig kaffe er billig. Kvaliteten er ofte dårligere da, og kan for eksempel merkes ved en bismak eller ved at kaffen er overbrent. For å dekke over smak. Kaffe som er billig fordi man har gjort kompromisser med kvaliteten kan oppleves som «svak- lite smak», den kan ha utilsiktede bi-smaker som «surhet, eller bitterhet», den kan virke «brent» uten å være kraftig og den gir høyst sannsynlig ingen god og fyldig opplevelse i munnen.
- Å være kaffebonde er hard jobbing
Kaffe har sitt opphav fra Etiopia, og nå dyrkes kaffeplanten i en rekke land, flest rundt ekvator.
- Kaffen trives best nærmest ekvator. Her er både lys og luft optimal for kaffeplanten.
Mange av landene hvor det dyrkes kaffe, er fattige u-land og kaffebøndene kan ofte verken lese eller skrive. Jobben er hardt arbeid, fordi mye av jobben utføres manuelt. Bærene plukkes for eksempel for hånd på de fleste kaffeplantasjer.
- Kaffebøndene sanker rundt 40 kilo kaffebær på en dag og jeg klarte 3 kilo på en og en halv time. Det er varmt og du skal jobbe konsentrert for ikke å få med deg umodne bær. allikevel opplevde jeg utolig mye stolthet for den jobben de utførte, sier Lønne.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Disse kaffetypene testet vi:
1. Dulsao, Brasil - Arabica
Karaktertrekk: Søt, balansert, mildtbrent
Helle: - Jeg syns denne var syrlig. Jeg syns smaken er annerledes enn lukten. Syns ikke jeg kjenner så mye aroma når jeg lukter, men smaken er karakteristisk og mild på samme tid. Jeg kjenner søtheten som en diskret ettersmak.
Guro: - Min første tanke er at det er vanskelig å si noe om smak. Jeg faller litt i kategorien om at det enten er godt eller ikke. Det er faktisk vanskelig å beskrive en smak. Litt fordi man er redd for å si noe dumt, eller helt feil. Det er lettere med vin, fordi det er jeg mer vant til. Men det er spennende tanke at man skal lete etter en spesiell smak på kaffe. Jeg synes denne typen har en tresmak. Den føles mild og rund. Synes også den smaker karamell.
2. Rosabaya, Colombia - Arabica
Karaktertrekk: Røde bær, syrlighet, fruktig
Helle: - Denne er som en smakseksplosjon sammenlignet med Dulsao. Veldig fruktig og smaker mye, syns jeg. Litt for mye frukt for min del.
Guro: - Lukter kanskje litt søtt. Synes helt klart den smaker bringebær. For min del blir det litt for mye fruktsmak. Jeg liker bedre at smaken er skarp enn frisk når jeg drikker kaffe.
3. Kazaar, Brasil og Guatemala - Robusta og Arabica
Karaktertrekk: Krydret, røyksmak, intens og sirupaktig
Helle: - Denne er helt klart intens, og mørkbrent. Jeg liker godt den mørkbrente smaken og syns en espresso skal smake akkurat slik. Men den er ekstremt mektig og jeg syns denne passer etter et måltid eller til desserten. Tror ikke jeg hadde orket denne før frokost.
Guro: - Denne er kraftig. Oppkvikkende. Klarer ikke finne noen spesiell smak, foruten kanskje kokesjokolade? Liker denne godt – får fart i hodet!