Derfor skal du ikke bruke varmt vann i vannkokeren
Eller i matlaging generelt.

(SIDE2): Det går gjerne litt raskere å koke vann som allerede er varmt i vannkokeren, men er det egentlig anbefalt?
Nei, sier Jan Pravsgaard Christensen, lektor i infeksjonsimmunologi ved København Universitet, til Videnskap.dk.
- Jeg er enig med folk i at det går raskere å bruke varmt vann fra springen. Men jeg vil ikke anbefale det, da det finnes en sjanse for å bli syk av det. Sjansen er liten, men hvis vi alle gjorde det ville nok en del av oss bli veldig syke av det, sier Christensen.
Ikke bruk varmt vann i matlaging
Det varme vannet kommer nemlig fra en varmtvannsbereder, mens det kalde vannet kommer direkte fra vannverket, hvor det har blitt renset.
Varmtvannet kan inneholde bakterier eller tungmetaller, som kan være farlige for enkelte.
Sveinung Sægrov, professor ved Institutt for vann- og miljøteknikk ved NTNU, anbefaler heller ikke å bruke varmtvann i vannkokeren.
- Dette er egentlig et gammelt råd. Varmt vann skal ikke brukes i matlaging generelt, og heller ikke i vannkokeren, sier Sægrov til Side2.
Oppløst tungmetall
Sægrov bekrefter at det kan finnes både bakterier og oppløst tungmetall i varmtvann.
- Når vannet kokes i vannkokeren vil bakteriene forsvinne, men tungmetallet vil fortsatt være der, sier Sægrov.
Det anbefales derfor ikke å bruke varmt vann i matlaging i det hele tatt, selv ikke når man baker eller koker vannet.