Derfor har du lyst på potetgull akkurat nå

5 grunner til at du velger som du gjør.

SALT ELLER SØTT: Hvorfor craver vi dette?
Publisert

(SIDE2): Vi har alle opplevd å få sykt lyst på noe. Og for noen er det potetgull som oftest står på ønskelista mens andre bare ha en Coca-Cola eller en sjokolade når suget melder seg.

Derfor «craver» du

Cravings er vanskelige å forutse og enda vanskeligere å forstå, men ny forskning har kastet lys på hvordan alt fra genetikk til følelser spiller inn på valgene våre, skriver helsemagasinet SHAPE.

  - Hva folk liker og ikke liker, og hva slags mat folk kjøper blir påvirket av en rekke variabler, sier Herbert Stone. Han er pressetalsmann ved Institute of Food Technologists i USA og forteller at selv om mange av faktorene fortsatt er ukjente, så begynner man å finne ut mer og mer om hva som skjer i kroppen og hjernen når vi tar beslutninger.

Her er fem faktorer som påvirker valgene dine!

DNA
Individuelle preferanser har mye med oppvekst å gjøre.

Dersom du blir eksponert for en type mat som liten, så er sjansene for at du liker dette som voksen også stor.  Men noen ganger har du det bare ikke i deg å like en spesiell type mat.

Å gi barn mye ulik mat kan være en investering i deres matpreferanser senere i livet når de skal velge selv.

En nylig studie, som ble presentert ved  konferansen European Society of Human Genetics, fant at menneskers preferanse for mat som blåmuggost, kaffe, artisjokk, bacon, mørk sjokolade og brokkoli er linket til variabler i ulike gener. Hvor mye salt og sukker en person spiser, kan også påvirkes av genene våre.

Stress

Dersom du ofte får lyst på sukkerholdig mat når du er engstelig eller overarbeidet så kan det være fordi smaksløkene dine er innstilt på å sette mer pris på denne maten. Ifølge studier inneholder smaksceller vi har på tunga reseptorer for en type hormoner, som blir aktivert i perioder med stress. Den høyeste konsentrasjonen av disse er i cellene for søtt, umami, og bitre smaker. Det som mest sannsynlig skjer er at vi mottar disse på en annen måte i perioder med intenst press.

Syn, lyd og lukt

Både farge og konsistens på mat kan påvirke vår smakssans. Men også miljømessige synsinntrykk og lyder influerer også det vi har lyst på. Det viser seg for eksempel at folk har en tendens til å ville ha usunn mat i dunkelt lys. En viss type musikk kan også få oss til å ville ha søte smaker, viser ny forskning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Å sette tennene i en saftig burger kan være helt himmelsk innimellom. Mentrenger du det egentlig?

Professor Diayan Biswas ved University of South Florida gjorde ulike eksperimenter i dagligvarebutikker og viste at både musikk og lys spiller inn på valg av mat.

 - Jeg tror effektene vi observerte også gjelder når vi er på restaurant eller i våre egne hjem, sier han til magasinet.

I ubalanse?

Det at du velger mat av en spesiell karakter eller konsistens kan være et resultat av en ubalanse i kroppen din. 

Ofte er det denne «unnskyldningen» vi bruker når vi har lyst på noe. «Jeg hører på kroppen» eller «Jeg trenger salt, jeg merker det»

I noen tilfeller kan det ha noe i seg.

Når blodsukkernivåene synker fordi vi ikke har spist på en stund kan vi for eksempel få lyst på søt mat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sjokolade har mange fordeler også!

Toppidrettsutøvere som trener flere timer hver dag og mister mye væske gjennom å svette, vil ofte få lyst på salt mat, men for de fleste av oss andre er lysten på salt heller et resultat av vanene våre over tid og en smak vi liker godt.

 - Vi har trent hjernen til å forvente og kreve et visst nivå av salthet og derfor salter vi ofte maten så mye at den ikke lenger blir særlig helsevennlig for oss, sier Stone.

Hormoner

Når østrogennivåene faller i uke 3 og 4 i menstruasjonssyklusen, faller også nivåene av serotonin, mens stresshormonet kortisol stiger. Det kan gjøre at du føler deg både irritabel og får lyst på en burger eller softis.

Men du trenger verken eller, for alle typer karbohydrater vil få opp serotonin-nivåene dine igjen så du bør heller spise grønnsaker og fullkornsprodukter for å komme i bedre humør og i tillegg bli mett og gi kroppen næringsrik mat i stedet for søplemat.