Derfor får du hjernefrys

Slik kan isspisingen bli en (enda) mer behagelig opplevelse.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Publisert

Deler av landet opplever en varmebølge i disse dager, og forhåpentligvis vil sommervarmen snart ankomme i hele landet. Når sola skinner og gradestokken beveger seg over 20-tallet, er det én medisin som hjelper bedre enn noen annen: Is.

Men som du kanskje har erfart, kan isspising gi ubehagelige konsekvenser. Den første biten kan gi deg en skikkelig omgang med hjernefrys.

Hva er hjernefrys?

På fagspråket kalles fenomenet sphenopalatine ganglioneuralgia, som betyr smerter i nervene øverst i munnen.

Hjerneforsker Dwayne Godwin ved Wake Forest Baptist Medical Center forklarer ScienceDaily.com at munnen og tungen er fulle av blodårer.

- Ved å drikke noe kaldt fort, får ikke munnen tid til å absorbere kulden. Hjernen liker ikke at ting forandres, og hjernefrys er en mekanisme for å hindre deg i å gjøre det, sier han videre.

Nervene reagerer umiddelbart når temperaturen endres så fort.

- Når nervene i denne delen av munnen føler noe kaldt, sender de en rask beskjed til hjernen, noe som får arteriene og blodårene til å reagere. Resultatet blir at det begynner å banke i hodet, sier Lauren Natbony, nevrolog ved Mount Sinai Hospital i New York til Health.com.

Selv om det er vondt, er hjernefrys helt ufarlig.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Hvordan blir kvitt hjernefrys?

Heldigvis er hjernefrys en kortvarig tilstand som går over av seg selv etter noen sekunder. Men blir smerten for intens, er det ting du kan gjøre som får det til å gi seg fortere.

  • Hvis du drikker lunkent vann i rolig tempo vil ganen sakte varmes opp, og hodepinen vil gi seg.

  • Du kan også presse tungen eller fingertuppen mot ganen, noe som vil varme opp nervene.

  • Et annet råd er å dekke munnen med hånden og puste inn gjennom munnen og ut gjennom nesen. Dette vil varme opp munnen.

Hvordan unngå hjernefrys?

Det enkleste vil selvsagt være å unngå iskalde matvarer - men da vil sommeren bli kjedelig.

  • Et triks for å unngå hjernefrys, er å spise isen sakte - spesielt de første par bitene. Da får ikke ganen kuldesjokk.

  • Et annet triks er å holde isen fremst i munnen, fordi nervene er mer sensitive bakerst i ganen.

  • Av samme grunn lønner det seg å ikke bruke sugerør når du drikker iskalde drikker. Med sugerør havner drikken rett på de sensitive nervene. Vil du likevel bruke sugerør bør du styre det lenger fremme eller på siden i munnen.

  • Det kan også være lurt å vente litt før du spiser isen, så den ikke kommer rett fra fryseren (men ikke vent så lenge at den smelter ...).

Hvilken is er verst?

Det er gjort undersøkelser som viser at det som gir deg størst risiko for hjernefrys er Slush - den iskalde drikken med ulike typer fruktsmak.

Det var 7-Eleven som først fikk suksess med Slush, som hos dem har navnet Slurpee. De oppdaget fort at mange fikk hjernefrys av drikken, og de har derfor tatt patent på uttrykket brain freeze.

Kilder: Health.com, Bebrainfit.com, Mentalfloss.com, Sciencedaily.com.

Denne saken ble første gang publisert 10/06 2018.

Les også