Derfor er ikke vannkopper en del av vaksinasjonsprogrammet

- Vannkopper er en komplisert sykdom, sier barnelege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet.

Publisert

(SIDE2): Her hjemme i Norge raser debatten om vaksine og vaksinemotstandere med jevne mellomrom.

Tidligere har for eksempel skuespiller Sølje Bergmann vakt stor oppsikt med sine holdninger om vaksinasjon.

- Vaksiner barna dine

Denne helgen delte australske Kayley Burke et bilde av sin 11 måneder gamle sønn, dekket av vannkopper, hvor hun ber vaksinemotstanderne om å tenke seg om.

I USA er vannkoppevaksine en del av vaksineprogrammet. Det er det ikke i Norge.

«Vaksiner barna dine. Bildet nedenfor viser hvorfor. Sønnen vår som er for ung til å vaksineres har fått vannkopper. Det er nesten en uke siden utslettene dukket opp. Hvis du ikke vaksinerer barna dine, er du en idiot. Tenk hvilken risiko du utsetter andre hjelpeløse barn som er for unge til å vaksineres»», skrev mammaen på Facebook.

Sønnen ble imidlertid lagt inn på sykehus på grunn av en infeksjon, ikke på grunn av vannkoppene i seg selv. Vannkopper er en barnesykdom som er svært vanlig, og forløpet er mildt til moderat hos barn med normalt immunforsvar. For friske mennesker er altså sykdommen uskyldig. Hos de fleste barn er sykdommen mild og går over av seg selv, skriver Norsk helseinformatikk.

- Tar tid

I Norge er det foreløpig ingen generell anbefaling om vannkoppvaksine og en slik vaksine er ikke en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

Folkehelseinstituttet påbegynte en sykdomsbyrdeanalyse i 2014 for å blant annet kartlegge antallet og alvorlighetsgrad av sykdomsinnleggelser som følge av vannkopper.

- Dette er en prosess som tar tid. Vannkopper er en komplisert sykdom, sier barnelege Margrethe Greve-Isdahl, til Side2.

BARNELEGE Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet.
BARNELEGE Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet. Foto: (NTB Scanpix)

Kan komme tilbake som helvetesild

Legen understreker at det hyppigere oppstår komplikasjoner dersom man får viruset som ungdom eller voksen sammenlignet med når man er barn, gitt at man har et normalt immunsystem.

De vanligste komplikasjonene fra vannkopper er sekundær hudinfeksjon med bakterier, lungebetennelse eller hjernebetennelse, og forekommer hos 2-6 prosent viser tall fra andre europeiske land.

I tillegg kan viruset som gir vannkopper bli værende i nervesystemet og komme tilbake som sykdommen helvetesild mange år eller tiår etter den opprinnelige infeksjonen. 

- Vi må også ta en vurdering på hva slags påvirkning det kan gi hvis vi ikke vil la vannkoppviruset sirkulere naturlig i samfunnet. Hvis barn vaksineres, vil kanskje ikke voksne og eldre få en «naturlig boost» av sin immunitet mot viruset, og da må vu vurdere om dette kan gi kraftigere eller hyppigere utbrudd av helvetesild, forklarer Greve-Isdahl.

- Det må derfor bli en helhetlig vurdering av sykdomsbyrden av både vannkoppesykdom og helvetesild for å kunne anbefale vaksinen. Man må ta to vaksinedoser for full beskyttelse.

Ingen reaksjoner

I Norge tilbys alle barn vaksinasjon mot 11 forskjellige infeksjoner, og det er frivillig. Programmet inkluderer vaksiner mot blant annet rotavirus, difteri, meslinger og røde hunder.

Barnelegen ved Folkehelseinstituttet forteller også at det er mulig å vaksinere barna mot vannkopper, men at du da må betale selv.

Har dere fått mange henvendelser fra foreldre som savner vannkoppvaksine i vaksinasjonsprogrammet?

- Nei, det har ikke kommet noen direkte henvendelser til oss. Da er det i så fall mulig man har tatt det der og da med legen, sier Greve-Isdahl.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at salg av vannkoppevaksine har økt noe de senere år, fra 538 doser i 2011 til 1218 doser i 2015.

- Tallene går opp, men det er likevel bare en veldig liten andel av befolkningen som er vaksinert, spesielt når det altså må gis to doser for å få full beskyttelse, så disse tallene her må deles på to for å anslå antall personer som blir vaksinert, sier legen.

- Vi får ikke oppgitt grunn til kjøp av vaksinen, legger hun til.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2016.

Les også