Derfor bør du spise (mer) belgvekster
Sjekk alle de positive egenskapene til disse vekstene.

(SIDE2): Visste du at 2016 er belgvekstenes år?
Og det er FNs generalforsamling som har fastslått dette, skriver nettstedet Bramat.no.
Nettsiden lister i tillegg opp alt det positive med disse spiselige frøene i belger:
De er svært næringsrike
De er billige og bidrar til matsikkerhet
De har viktige helsefordeler
De fostrer et bærekraftig landbruk og bidrar til å motvirke klimaendringer
De fremmer biologisk mangfold
Belgvekster er spiselige frø i belger, eller skolmer i erteblomstfamilien. De mest vanlige er erter, bønner og linser, skriver Bramat.
Hvordan bruke det?
De vanligste bruksområdene for belgvekster er supper, salater og gryteretter, men du kan egentlig bruke disse til det meste. For eksempel som tilbehør til taco, som en stuing eller mos det inn i potetmosen.

Bruk gjerne de typene du finner på boks, som er lette å tilberede. Finn fram til noen spennende oppskrifter på for eksempel kikkertgryte, som er helt fantastisk godt, eller søk på oppskrifter fra land som bruker mye belgvekster i kosten sin, som for eksempel Costa-Rica eller Mexico.
Helsebringende og god kilde til protein
Belgvekster er kjent for å være en god kilde til protein og inneholder også mye fiber.
Ifølge frukt.no fins det aller mest fiber i de groveste grønnsakene og med grove grønnsaker menes: rotgrønnsaker, kålgrønnsaker, løk, spinat og belgvekster, som for eksempel bønner og erter i alle varianter.
Har man et regelmessig inntak av belgvekster kan det også være med på å redusere blodtrykk, kolesterol, og blodsukker, og dermed gi bedre helse, ifølge LHL.
- Billig og næringsrikt
- I tillegg til at ulike belgfrukter er en næringsrik matvare, så er det også en billig ingrediens som kan brukes til så mangt. Belgfrukter som kikkerter og linser er for eksempel en fin erstatning til kjøtt og fisk hvis man ønsker å spise et mer vegetarisk kosthold. Eller så passer det også fint å av og til bytte ut ris og potet med ulike belgfrukter for variasjon, sier ernæringsfaglig rådgiver og side2-journalist Silje Bjørnstad.

- Miks og triks
Belgvekster kan også være morsomt å prøve i ulike varianter både som alternativ til for eksempel kjøtt eller som tilbehør, mener Bjørnstad.
- I tillegg er det mange som synes det er motiverende og inspirerende å prøve nye retter med alternativer til både kjøtt, fisk og tradisjonelt tilbehør som ris og potet. Det finnes flere ulike varianter av både bønner og linser, så her er det mange typer å mikse og trikse med på kjøkkenet!