Derfor bør du begynne å tine nyttårskalkunen i dag

Slik får du perfekt stekt kalkun.

TIL NYTTÅRSAFTEN: Kalkun er en populær middagsrett på årets siste dag.
Publisert

(SIDE2): Ifølge en pressemelding fra Nortura så er kalkun den mest populære middagen på nyttårsaften.

- La kalkunen tine langsomt

De fleste kalkuner selges frosne og kalkunen trenger lang tid til å tine.

Derfor er 4.juledag dagen for å flytte den fra fryseboks til kjøleskap, ifølge Nortura.

- På årets aller siste dag har kalkunen tronet på førsteplass i en årrekke. Med seg på pallen har den pinnekjøtt på sølv og reinsdyr på bronse, sier Åse Kringlebotn, informasjonssjef i Nortura.

- Det aller beste er å la kalkunen tine langsomt i kjøleskap, men skulle du glemme dette, kan du tine den på kjøkkenbenken i to dager.

STEKE KALKUN? Beregn cirka 500 gram per person.

Perfekt stekt kalkun?

Det er ikke vanskelig å lykkes med en hel kalkun. Du bør bergne cirka 500 gram per person og en halvtimes steketid per kilo. 

Legg den ferske eller godt tinte kalkunen med brystsiden opp på rist og bind gjerne bena sammen med en bomullstråd, slik at kalkunen holder seg fin form under stekingen.

Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper, og stek fuglen nederst i ovnen ved 175 grader. Et ekstra godt råd er å sette en langpanne med 3-4 dl vann helt nederst i ovnen. Dermed holdes det høy luftfuktighet i ovnen, og kalkunen blir saftig og god.

Mot slutten av steketiden stikker du en skarp kniv ved lårfestet til kalkunen. Renner det klar kjøttsaft ut, er kalkunen ferdigstekt.

Er det svak rosa farge på kjøttsaften, trenger den cirka en halvtime lenger i ovnen.  Legg gjerne litt aluminiumsfolie på toppen av kalkunen, hvis den begynner å bli for mye stekt.

Husk å la kalkunen hvile i minst 15 til 20 minutter før du skjærer løs brystfiletene, og skjærer kjøttet i skiver.

Sunt og magert kjøtt

Kalkunkjøtt har en mild smak som gjør at det kan kombineres med det meste.

I tillegg er kalkunkjøtt magert, noe som betyr at det inneholder lite fett.

- Stekt brystfilet av kalkun uten skinn inneholder bare 1,8 prosent fett; noe som mange setter pris på nå når nyttår, med forsetter om sunt kosthold, står for døren, avslutter Åse Kringlebotn.