- Da jeg fikk meslinger på skolen var det aldri et skyldspørsmål
Skuespiller Sølje Bergman vaksinerer ikke barna sine mot meslinger.

(SIDE2): Vaksinedebatten går for fullt i Norge - igjen. Mens de aller fleste følger barnevaksinasjonsprogrammet, så er andre foreldre skeptiske til å vaksinere barna.
Skuespiller Sølje Bergman hører til gruppen av skeptiske foreldrene. Ingen av hennes tre barn er vaksinert mot meslinger.
- Det er viktig å huske på at meslinger ikke trenger å være livsfarlig. Jeg er ikke så redd for meslinger at jeg mener det er nødvendig å vaksinere, sier Bergman til Side2.
Vi skrev akkurat om en canadisk kvinne som har fått beskjed om at sønnen hennes på rundt tre uker kan ha blitt smittet med meslinger, lenge før han har rukket å få vaksinen.
- Sykdommen smitter før den slår ut, og i Norge får ikke barn meslingvaksinen før de er 15 måneder gamle. Holder du da dine barn unna babyer under 15 måneder?
- Nei, det gjør jeg ikke. Men man kan bære med seg veldig mye annet enn meslinger. Hvis vi skal beskytte oss mot alt det farlige så blir vi stuck i samfunnet, mener Bergman.
- Vi må tenke helhetlig
Hun er klar over at hun har mange imot seg, og påpeker at hun naturligvis ikke vil at andre barn skal bli smittet av hennes barn. Samtidig sier hun at hun ikke kan ta ansvar for alle andre som velger å få barn i verden.
- Jeg vil aldri påstå at jeg ved mine barn utgjør en fare for samfunnet. Vi må nyansere dette. Tar man et kontroversielt valg så blir det en så stor ting. Vi må tenke helhetlig, barn tåler denne sykdommen.
Bergman har naturligvis hørt om meslingutbruddet i USA, som startet i Disneyland.
- Så vidt jeg vet var ikke utbruddet farlig. Det var ingen av barna det var fare for, sier hun.
Hun mener det er mye i samfunnet som kan være farlig for barn, og at meslinger absolutt ikke er det verste.
- Men meslinger kan unngås ved vaksine?
- Vi lar barna leke med leker som er fulle av gift, men vaksine skal de få. Vi må se helhetlig på dette, sier hun igjen.
- Jeg stoler ikke blindt på vitenskapen
Skuespilleren minner om at meslingvaksinen ikke er påbudt, og at hun ikke gjør noe ulovlig. Hun mener situasjonen ville vært en helt annen hvis hun hadde bodd i et land med dårlig kost og hygiene.
Selv fikk Bergman meslinger som barn, og sykdommen spredte seg til mange andre barn på skolen. Ingen visste hvem av barna som hadde sykdommen først.
-Da jeg fikk meslinger var det aldri et skyldspørsmål. Det gikk bra med oss alle, og jeg fikk ingen følgesykdommer. I det landet jeg lever i skal det mye til for at meslinger på generelt grunnlag er så farlig som det fremstilles i media.
Bergman mener sykdommen kommer og går, og at man heller må ha tillit til kroppen og hva den er kapabel til.
- Jeg stoler ikke blindt på vitenskapen. Jeg tror det er godt for barn å gå gjennom en skikkelig kule sykdommer.
«Tro på mennesket»
Selv har Bermgan tro på å la kroppen ordne opp selv. Hun sier at det er mange voksne mennesker som ble vaksinert som barn, som ikke er immune mer.
Samtidig vet hun at mange foreldre er uenige i det hun står for.
- De som er for vaksiner har vitenskapen, mens vi som er imot ikke har annet enn vår tro på mennesket. Men jeg kan ikke leve mitt liv etter hva samfunnet sier at man bør gjøre.
Fakta om meslinger:
- Meslinger gir høy feber og utslett. Sykdommen er meget smittsom.
- Meslinger gir stor risiko for komplikasjoner som lungebetennelse, bronkitt, diare, mellomørebetennelse og hjernebetennelse.
- Meslinger er den vanligste dødsårsak av de barnesykdommene som kan forebygges med vaksinasjon. På verdensbasis har vaksinasjon forhindret 15,6 millioner dødsfall siden 2000.
- Verdens helseorganisasjon (WHO) regner med at meslinger fortsatt forårsaker ca. 122.000 dødsfall årlig på verdensbasis. Meslingutbrudd med dødsfall forekommer blant uvaksinerte også i vår del av verden.
- Fordi meslinger er en meget smittsom sykdom kan sykdommen kun utryddes dersom vaksinasjonsdekningen i befolkningen er høy (>90%)
- I 2011 var det et meslingutbrudd med tilfeller hos uvaksinerte barn i flere bydeler i Oslo.
Kilde: Statens legemiddelverkog Folkehelseinstituttet