Coop om håndsåpetesten:  - Vi kommer ikke til å boikotte leverandørene

Flere av håndsåpene Coop selger er både allergifremkallende og hormonforstyrrende.

Kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, kommer allikevel til å ta opp de problematiske stoffene med leverandørene av Naturelle og Palmolive.
Publisert

(SIDE2):Torsdag publiserte Forbrukerrådet sin test av såper der de fant at hele 26 av 48 håndsåper er allergifremkallende.

I sju av såpene ble det funnet MI, et stoff som sterkt øker risikoen for å utvikle allergi. Dette stoffet ble i april forbudt i produkter som skal bli værende på huden.

Seks av såpene inneholdt også stoffer som  kan være hormonforstyrrende.

LES mer: Såpetesten:  - Disse stoffene gir en helt unødvendig risiko

 - Gledelig at egne merkevarer fikk godkjent

Coop er Norges nest største dagligvareaktør og driver over tusen dagligvarebutikker rundt om i Norge.

Kjeden selger ulike håndsåper, blant annet sine egne håndsåper Coop Aqua Hand Soap, Coop Xtra Flytende Såpe og Coop Anglamark Hand Soap.

Alle de tre såpene kom godt ut i testen til Forbrukerrådet, med ingen skadelige funn og grønt smilefjes.

Kjedens bestselger er Lano Håndsåpe og også denne ble godkjent i testen til Forbrukerrådet, med ingen skadelige funn.

 - Det er gledelig at alle våre egne merkevarer fikk godkjent i testen, både Coop og Änglamark. Dette gir kundene valgfrihet, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge.

 - Vi kommer til å følge opp testen

Allikevel har kjeden såpene Palmolive og Naturelle i sitt sortiment, som ikke kom like bra ut i testen til Forbrukerrådet. Flere av de ulike typene er allergifremkallende og noen inneholder både allergifremkallende og hormforstyrrende stoffer. Nest etter Lano Håndsåpe er det nemlig Palmolive, som produseres av Colgate Palmolive og Naturelle, som produseres av Lilleborg, som selger mest i Coop-butikkene.

 - Når det gjelder disse produktene er vår holdning at det er bedre å jobbe sammen med leverandørene for å bedre produktene, enn å boikotte dem. Vi kommer derfor til å følge opp testen mot våre leverandører, sier Kristiansen.

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, mener på sin side at butikkene bør rydde vekk de såpene som kommer dårlig ut i testen, bort fra hyllene sine.

Hva syns du?

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

På Coop sine nettsider står det blant annet:

«Som en stor samfunnsaktør og leverandør av varer og tjenester kan Coop påvirke alt fra produksjon til markedsføring.»

 - Hva kommer dere helt konkret til å gjøre for å påvirke leverandører av såper med problematiske stoffer?

 - Når vi har klart å gjøre våre produkter fri for problematiske stoffer ligger det også en forventning til at våre andre leverandører også bør klare det samme. Denne forventningen kommer vi til å gjøre klar for dem i neste møte, sier Kristiansen.