- Ble syk av lettbrus
Nå advarer den personlig treneren mot aspartam i lettbrus.

(rb.no): – Jeg tror ikke at det er livsfarlig for alle, men at man bør være forsiktig med inntaket, sier Kallevik til Romerikes Blad.
I bloggen sin, torarnekallevik.blogg.no– som er koblet til rb.no – skriver han om lettbrus og farene ved søtningsstoffet aspartam.
«Det viste seg at søtstoffet i Pepsi Max og Zero (aspartam) er omtrent like sunt i ren form som blåsyre (enkelt forklart), og når det samme stoffet er i brus, sportsdrikk og saft, blir det en del i løpet av en uke. Jeg begynte å få smerter i leddene, og når jeg faktisk opplevde at fingerleddene mine begynte å bøye seg i feil retning når jeg strakk dem ut, var det bom stopp og tilbake på høyoktan-brus igjen», skriver han i bloggen.
– Urimelige påstander
Ringnes, som formidler Pepsi Max, avviser påstandene på det sterkeste. Det samme gjør Coca- Cola
– Dette er urimelige påstander som vi tar sterk avstand fra. Både internasjonale og norske helsemyndigheter går god for aspartam. Vi ville naturligvis aldri solgt noe som er helsefarlig. Alt handler om sunn fornuft. Lettbrus, som alt annet, skal konsumeres i fornuftige mengder, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard til avisen.
– Gjennomtestet
– Søtningsmidlene som benyttes i dagens drikkevarer er blant de mest gjennomtestede ingrediensene på markedet. De er godkjent av Mattilsynet i alle vestlige land. Mytene som gjentas i denne bloggen har heldigvis ingen vitenskapelig forankring. Norske brusdrikkere kan derfor trygt fortsette å velge de sukkerfrie produktene på markedet, med betryggende godkjenninger fra både norske og internasjonale helsemyndigheter, og fra mer enn 200 uavhengige vitenskapelige studier, sier kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola, Stein Rømmerud. Kallevik går langt i sine påstander rundt Coca-Cola, og hevder blant annet at de måtte bytte ut søtstoffet i Cola Zero på grunn av lang nedbrytningstid. Coca-Cola bestrider dette.
– Påstanden til bloggeren om søtningsmidlene i Coca-Cola Zero ved lanseringen i 2006 er feil, sier Rømmerud.
– Var positiv
Ifølge Kallevik var han i utgangspunktet positiv til lettbrus.
– Jeg byttet ut vanlig brus med lettbrus for å gå ned i vekt, så jeg var overhodet ikke negativ i utgangspunktet. Jeg ble sjokkert over reaksjonen jeg hadde. Den eneste endringen var brusen, sier han til RB.
Norges Fibromyalgiforbund har ingen offisiell holdning for eller imot søtningsmiddelet.
– Vi har ikke grunnlag for å uttale oss verken negativt eller positivt til søtningsmiddelet, skriver generalsekretær Inger Cecilie Thunem i en mail til RB.
Såfremt inntaket er innenfor 40 mg per kilo kroppsvekt per dag skal ikke stoffet medføre helseskade, ifølge Mattilsynet.

Overlege fraråder aspartam
– Vi kan ikke bekrefte at aspartam er årsak til sykdom, men heller ikke avkrefte det. Det foreligger for lite forskning på området. Selv er jeg svært skeptisk til å bruke varer som inneholder aspartam. Uten å være fanatisk så mener jeg at man bør unngå det, sier Elisabeth Gulowsen Celius, seksjonsoverlege på nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Ullevål.
Hun poengterer at manglende sponsing er et problem for forskningen.
– Industrien er ikke interessert i å sponse forskningen, og da er det ikke mye ressurser igjen. Det er dog stort behov for det, og det er en del tilstander jeg stiller spørsmål til, som for eksempel hyperaktivitet hos barn, poengterer hun.