- Årene som gutt var preget av indre kamp
Før het hun Peter, nå heter hun Christine.

(SIDE2): Christine Karlsen (34) er med i den nye TV 2-serien «Født i feil kropp»
Her får seerne følge 14 mennesker i ulike faser, noen venter på utredning, noen er ferdig med alle behandlinger og noen er i gang. Alle er født i feil kropp.
Serien på seks episoder vises hver mandag og den første episoden tiltrakk seg hele 683.000 seere.
- Jeg ville være med fordi jeg syns det er et tema som bør belyses mer. Det fins lite informasjon der ute, og dersom jeg kan hjelpe noen så er jo det helt fantastisk, sier hun til Side2.

Låste døren og trakk ned persiennene
Christine er født biologisk gutt. Hun het tidligere Peter og årene som gutt har i stor grad blitt preget av en indre kamp.
- Jeg var livredd for at folk skulle finne ut hva jeg følte inni meg.
De første gangene hun kan huske at hun følte at noe ikke stemte, var hun 4-5 år gammel.
- Jeg bare merket at det var noe, men jeg visste ikke hva.
Gjennom barndommen og ungdomsårene følte hun ikke at hun hørte hjemme i verken gutte- eller jentegjengen.
- Jeg likte for eksempel ikke fotball spesielt godt. Jeg likte bedre å være sammen med søsteren og moren min, sier hun til Side2.
Etter hvert levde hun et slags dobbeltliv der hun var den smilende og morsomme Peter utad, men bare kunne slappe av når hun var hjemme.
- Med det samme jeg kom hjem låste jeg døren, trakk ned persiennene og kunne bare være MEG. Det var en tung tid preget av alt for mange løgner.

Prøvde å være så mye mann som mulig
Det vanskeligste var å ikke vite hvorfor hun hadde disse vonde følelsene og følte seg fremmed i sin egen kropp.
- Dette var jo på 80-tallet og jeg kunne liksom ikke lese om noen andre som hadde det som meg noe sted.
Det var først da hun var 15 år at hun kom over en artikkel i Se og Hør.
- Det var en dame i Kirkenes som hadde vært igjennom komplett kjønnskorrigeringsprosess. Først etter to år tok jeg mot til meg og ringte henne. Jeg husker at jeg listet meg inn på soverommet mitt mens resten av familien satt i stua. Jeg tok opp telefonen og hvisket inn i røret. Det var fantastisk å få en slags bekreftelse på hvordan jeg selv følte meg.
I Tromsø jobbet Christine, da Peter, som rørlegger.
- Jeg jobbet som rørlegger og prøvde fortvilt å være så mye mann som mulig. Dette var en tung tid og etter to selvmordsforsøk og en vedvarende tanke om om å finne et vogntog å kjøre i fronten på kom vendepunktet.
Da Christine var 24 år gammel tok hun problematikken opp med fastlegen sin og fortalte hele historien .
- Legen min fortalte meg at det offentlige psykologtilbudet hadde en ventetid på rundt 1 år.Jeg ble satt på ventelisten, men depresjonen og de mørke tankene ble bare verre og verre. Det endte med at jeg tok kontakt med en privat sexolog i Tromsø.
Han skrev en henvisning til Rikshospitalet og etter 6 måneder fikk hun time på GID-klinikken.
- Jeg levde ennå skjult og hadde ingen å snakke med så jeg visste ikke engang at jeg hadde krav på å få dekket reiseutgifter. Dette gjorde at over en periode på ca 1 år brukte jeg opp alle sparepengene mine på flyreiser til Oslo og Rikshospitalet.
Så skjedde det verst tenkeligie, akkurat da. Christine fikk avslag. Hun oppfylte ikke kravene til diagnosen og videre behandling.
- Grunnen var at siden jeg var så livredd for at noen skulle finne ut om meg så skulle jeg bare i all stillhet flytte til Oslo og bli meg selv. Det godtok ikke Rikshospitalet og det har jeg full forståelse for i dag. Kjønnskorrigering er en veldig lang og hard prosess som krever at man har personer å støtte seg til. Spesielt familien.
Christine dro gråtende hjem til Tromsø, men bestemte seg for at dette ikke skulle knekke henne. Hun var kommet så langt.
- Dette var akkurat det sparket bak jeg trengte for å ta aksjon. Jeg avgjorde der og da at NÅ skal alle få vite det. Jeg skal oppfylle kravene og få hjelp!
Bedre forhold til familien
Hun fortalte det først til vennene sine, mens foreldrene var de siste som fikk vite noe.
- Vennene mine tok det bra, det kom jo selvfølgelig som et sjokk. De ante jo ingen ting før jeg fortalte det, de kjente jo bare den smilende og tullete Peter. Foreldrene mine var de siste som fikk vite det. Jeg turte faktisk ikke engang fortelle det selv.
Bestevenninnen fortalte det til Christines foreldre.
- Det var en veldig god venninne som så hvor tungt jeg hadde det. Hun krevde at jeg enten fortalte det selv eller så skulle hun gjøre det. Det endte med at hun kjørte ut til moren min og fortalte mens jeg satt nervøs i sofaen og ventet.

Foreldrene har støttet Christine siden den dagen.
- Det var jo selvsagt tungt for dem, men etter at sjokket hadde lagt seg ble alt bare flott. De har virkelig støttet meg 300 prosent gjennom hele prosessen og jeg føler selv at jeg har et mye bedre forhold til foreldrene mine nå som jeg kun er meg selv og løgnene er borte.
Foreldrene skjønte ikke noe før de fikk det fortalt.
- Jeg var nok veldig god til å skjule det.
Full kjønnskorrigering
Etter at hun fikk fortalt alt sammen til foreldre, nærmeste familie og venner fikk hun klarsignal fra Rikshospitalet om å gjøre kjønnskorrigering.
- Jeg har vært igjennom fullstendig kjønnskorrigering og er veldig fornøyd med det. Lenge trodde jeg at jeg ville få euforiske følelser etter operasjonen. Jeg trodde det ville skinne stjerner fra taket, men nei; det første jeg tenkte når jeg løftet dynen var; Sånn ja!! Hvorfor kunne det ikke bare vært slik fra begynnelsen. Nå var det riktig! Og vips så sovna jeg.
Christine flyttet fra Tromsø til Oslo der hun jobber hos en rørgrossist.
- Jeg er veldig åpen om min historie da jeg føler at det ikke er noen vits å komme ut av et skap, for så hoppe inn i et annet for å skjule min fortid. Fortiden er den som har formet meg til den jeg er idag. Den er en del av meg og kommer alltid til å bli det.
Hun er åpen om kjønnskorrigeringen og svarer gjerne på spørsmål dersom noen spør.
- Mitt motto er at hvis noen spør, så får de svar. Det er bedre å kunne informere for å fjerne fordommer og uvitenhet enn å bare gjemme meg og la verden gå sin gang.
Christine Karlsen ser du i episode 5 av «Født i feil kropp» den 15.september. Serien går mandager kl 21:40 på TV 2.