Forumet på Doktor Online

Alkoholisme, vannlating og en hypokonder

Leseren spør - legen svarer.

LEGE PÅ NETT: Mange bruker allmennlegen på Doktor Online til å spørre om ting de lurer på om kropp og helse.
LEGE PÅ NETT: Mange bruker allmennlegen på Doktor Online til å spørre om ting de lurer på om kropp og helse. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Sist oppdatert

Er samboeren min alkoholiker?

"Min samboer drikker seks halvliters bokser med øl hver eneste dag. Jeg anser ham for å være alkoholiker, men selv mener han at han ikke har problemer. (...) Jeg er i ferd med å forlate han etter 12 års samliv. Dette er jeg helt bestemt på (...) Anbefaler du meg å kontakte arbeidsgiveren hans når jeg flytter for å informere de om hans alkoholmisbruk sånn at de kan sette igang tiltak for å hjelpe han?

Les hele innlegget og svaret fra allmennlegen.

Redd for kreft

En bekymret sønn skriver på vegne av sin mor:

"Jeg har en mor på 60 år som den siste tiden har hatt smerter i magen. Smertene er plutselige og kommer helt spontant. Et slikt anfall kan vare fra noen sekunder til 2 - 3 minutter. Smertene stråler til ryggen. Hun mener også selv at hun har generelt ubehag i magen. Vi var på ultralyd, og der sa ultralydlegen at han hadde gjort noen "små funn" som måtte analyseres. Hun prøvde å spørre om det var kreft eller noe annet, men mannen sa at han måtte analysere først for å gi svar (...). Deretter sendte han min mor rett ut av døra. Noe som skremte henne skikkelig. Vi frykter kreft i bukspyttkjertelen, tarm eller noe annet. Hva annet kan "små funn" være på en dame på over 60 år enn kreft? Vi må innrømme at ventetiden er grusom, og vi lurer fælt på hva dette kan være."

Les hele spørsmålet, og legens svar her.

Forkjølelse og vannlating

"Jeg ble forkjølet i sommer, og det resulterte i at jeg begynte å tisse på meg når jeg hoster. Dette har pågått i 2 måneder. Dette begynner å bli plagsomt for meg. Jeg har prøvd diverse hostedempende midler, men er ikke kvitt hosten og tissingen."

Å tisse litt når man hoster er vanlig for både eldre kvinner, og kvinner som nettopp har født. Les allmennlegens svar til kvinnen her.

Hypokonder

"Jeg er en hypokonder (selvdiagnostikk). Jeg får katastrofetanker om hvert minste symtom"

Les det lange innlegget til mannen, og legens svar her.

Pustefrekvens

"Jeg er en mann på 58 år. Jeg har lest meg til at normal pustefrekvens for folk i min alder er 12-20 pr minutt i hviletilstand. Jeg har målt min egen frekvens i hviletilstand til helt ned i 2 til 3 pust i minuttet. I forbindelse med en lett gåtur, og i går målte jeg den til 15 i slutten av turen. Har ikke hatt utstyr til å måle frekvensen i søvntilstand. Er min frekvens så lav i hviletilstand (har målt denne mange ganger til 2 til 3 pust pr minutt) at jeg bør sjekke dette opp?"

Er det sunt å ha så lav pustefrekvens? Les svaret til allmennlege Kjell Vaage.

Blod i urinen

"Jeg er en mann på 51 år som første gang hadde blod i urinen i 2010. Det ble den gang tatt CT av nyrer og urinveier. Det ble da avdekket at jeg hadde steiner og nyregrus i begge nyrene (ikke større enn 5-6 m.m). Det ble tatt en ny CT i 2012 og situasjonen var mer eller mindre den samme. I disse årene har jeg hatt synlig blod i urinen 3-4 ganger og ellers ved legesjekk har det av og til vært spor av blod og andre ganger ikke. Det som jeg nå tar tenkt en del på, er om nyrestein kan føre til blod i urinen mer eller mindre "permanent". Jeg har ikke hatt noen nyresteinsanfall de gangerne jeg har hatt blod i urinen.

Siden jeg lurer på at nyresteinen kan "kamuflere" annen sykdom, ba jeg derfor min primærlege om "CYT". Urinen ble da analysert. Den ene av tre prøver var fin, de to andre viste "grumset urin", noe krystaller, samt celler som var "usikre". På bakgrunn av dette venter jeg nå på cystoskopi - noe jeg ser veldig lite frem til. (...) Det jeg til syvende og sist lurer på, er det sannsynlig at nyresteinene er årsaken til blødningene? Og ved cystoskopien; er det mulig å få tilleggsbedøvelse utover bruk av bedøvende gel. Gruer meg veldig til en slik undersøkelse"

Blod i urinen trenger ikke alltid være farlig. Les legens svar.

Ødem i ett bein

"Jeg har etter en kveld på høye hæler fått ødem i venstre bein. Det går helt fra hoften og ned i tærne. Jeg kjenner igjen symptomene fra da jeg hadde svangerskapsforgiftning for mange år siden, men det er mindre opphovnet enn da. Bør jeg gå til lege med dette eller vil det gå over? Jeg reagerer på at det er bare det ene beinet som er rammet, og at hevelsen ikke går bort. Det er nå to hele dager siden det begynte, og jeg syns foten er like hoven. Det gjør vondt å ha sko på og jeg kjenner det når jeg bøyer ankelen og kneet. Foten er markert tykkere enn den andre og jeg får dype groper når jeg klemmer på vevet"

Kan allmennlegen berolige den bekymrede kvinnen? Les svaret her.

Urytmisk hjerte

"For 3 år siden fikk jeg stadige anfall av urytmiske hjerteslag. Mest ubehagelig var når det ikke var ekstraslag, men at det "hoppet" over flere slag. Etter en tid kom det plutselig anfall med veldig høy puls, men EKG viste ikke noe unormalt når jeg var hos legen. Fikk Selo Zock og brukte det en tid. Så har jeg vært bra siden, men nå er det starta igjen med veldig urytmiske slag. Tar 1/2 Selo Z , 0,25 og da roer det seg. Kan i tillegg si at det egentlig starter med veldig mye luft som presser opp. Har et lite mellomgolvsbrokk. Har du en god forklaring eller godt råd?"

Les legens svar til kvinnen her.

Kalium

"Jeg var innlagt på psykiatrisk og der påviste de kalium og magnesiummangel. Magnesium kan man jo ta så mye man vil av, men ikke kalium? (...) Kan jeg få for mye kalium i kroppen da? Bør jeg få tatt blodprøve før den tid? Leste litt om årsaker til kaliummangel, var bla når man tok avføringsmidler, det er jo jeg avhengig av...får forstoppelse pga medisiner. Har høy puls også, det var noe legen skulle følge opp, er bekymret pga den høye pulsen. Ligger på rundt 90 nå i hvilepuls. Folk sier det er ikke farlig, stemmer det?"

Les allmennlegens svar her.

Bekymret

"Jeg er ei kvinne på 37 som de siste to årene har hatt mange plager av ulik art".

Hodepine, halsbrann, ubehag under ribbeina og stråling i beina er bare noen av plagene kvinnen sliter med.

"Dine mange plager forstår jeg godt kan gi grunnlag for bekymring og din fastlege har tatt deg på alvor og utredet etter beste evne", skriver allmennlege Kjell Vaage.

Les hele innlegget til kvinnen, og legens svar her.

Avføringsproblemer

"For ca tre uker siden ble jeg trolig matforgiftet. Jeg spiste nudler som var importert fra Indonesia og det forårsaket diare hos meg et par timer senere. Konsekvensen var at jeg slet med alt fra løs til væske lignende avføring i et par dager før jeg dro til fastlegen min for hjelp. Hun anbefalte meg til å faste i to dager og kun drikke. Hun rådet meg til å drikke blåbærsaft, te, farris eller eplejuice. Og det gjorde jeg og avføringen min var igjen ikke så løs, men relativt hard. Og det var brunfarge. Jeg spiste forsiktig 3 dagen, men så fikk jeg diare igjen.

Jeg tenkte kanskje dette var bare en normal reaksjon siden jeg har ikke spist noe på to dager. Men etter det, har jeg slitt med vekslende løs og hard avføringer, mageknipe og smerter, rød avføringer(blod kanskje) og vekttap. Venner av meg sier at dette kan være irritabel tarmsyndrom, men jeg har aldri hatt store problemer med magen fra før. Jeg føler dette har en direkte sammenheng med matforgiftningen og jeg mistenker parasitter eller tarminfeksjoner av ondartet bakterier. Burde jeg ta kontakt med fastlegen og etterlyse en fecaltest eller koloskopi for å gjort noe med dette? Jeg har blitt plaget med dette i 3 uker nå, og det påvirker meg psykisk i dagliglivet."

Les legens svar til mannen her.

Magesmerter

"Juni for to år siden fikk jeg magesmerter som først minnet om halsbrann. Etter en stund lignet de mer på smertene jeg får ved oppkast/diare (omgangssyken). Jeg ble også kvalm, så jeg trodde jeg ble syk"

Slik begynner kvinnens innlegg om sine langvarige magesmerter.

- Det er som du forstår ikke alltid lett å finne årsak til magesmerter til tross for at alle undersøkelser og utredninger du har fått viser normale funn. Engstelsen for alvorlig sykdom og fortvilelsen over at legene ikke finner noe gjør en jo ofte enda mer utrygg, begynner allmennlege Kjell Vaages svar. Les hele spørsmålet og svaret hun får her.

Smerter i brystet

"Jeg sluttet å amme på den ene puppen i desember 2013 og den andre i februar 2014. I mars fikk jeg plutselig vondt i den puppen jeg hadde sluttet å amme på først. Trodde først at det var en brystbetennelse men jeg hadde trappet ned veldig gradvis og fikk ingen andre symptomer. I mai ble jeg sendt til ultralyd og mammografi men de fant ingenting og antok at det var hormoner. Nå har jeg fortsatt vondt i puppen, den er først og fremst veldig øm når jeg kommer nær den og verker litt innimellom. Det er ikke så vondt at jeg ikke får sove men jeg kjenner godt til den. Jeg har heller ikke funnet noen kuler. Jeg fødte i november 2012 og fikk tilbake mensen desember 2013. Sitter hormonene fortsatt i kroppen? Bør jeg slå meg til ro at de ikke fant noe eller bør jeg sjekke dette igjen?"

Les legens svar her.

For mye folin i blodet

"Da jeg for en måneds tid siden var hos min fastlege og tok blodprøve, fikk jeg beskjed om at det var for mye folin i blodet. (...) Hvilke symptomer gir for mye folin og hva kan skje når jeg har for mye folin i blodet?"

Bør forumbrukeren bekymre seg for sitt inntak av folsyre? Les legens svar her.

Les også:

Psykiateren på Doktor Online svarer gratis på spørsmål

Slankeoperasjon, tenåringer og Lisa Williams

Leseren spør - sexologen svarer

Denne saken ble første gang publisert 02/10 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også