Adenomyose kan gjøre kvinner infertile. De færreste blir behandlet for den
Mange leger bagatelliserer også kvinnenes plager med at «det er bare sånn å ha mensen», sier gynekolog og forsker, Tina Tellum.

(SIDE2): Adenomyose. Ikke verdens enkleste ord å uttale. Adenomyose er kjertelvev som vokser i livmorveggen. Det antas at 20 prosent av norske kvinner sannsynligvis har adenomyose.
Vi skriver sannsynligvis, fordi en svært stor andel av disse kvinnene ikke får en diagnose. Adenomyose er ikke vanskelig å oppdage, men legene må vite hva de skal se etter.
Bagatelliserer kvinners plager
- Allmennleger har stort sett ikke hørt om adenomyose. Mange leger bagatelliserer også kvinnenes plager med at «det er bare sånn å ha mensen», sier gynekolog og forsker, Tina Tellum til Side2. Hun er i gang med en stor doktorgrad om adenomyose, og sier til Side2 at hun føler det er hennes oppdrag å gjøre tilstanden kjent.

- Da jeg var yngre gynekolog, så jeg mange livmorer med adenomyose, men jeg visste ikke hva det var. Når jeg nå holder foredrag og underviser, får mange leger a-ha-opplevelser, både på egne vegne og i jobben sin. Ingen har fortalt dem om adenomyose, selv om den første gang ble oppdaget i 1876, sier Tina Tellum til Side2. Og legger til;
- Det er typisk at en slik tilstand, som kun rammer kvinner og som ikke er livstruende, ikke vekker stor interesse i forskerverden og blant leger – selv om det fører til betydelig tap av livskvalitet, sier Tellum.
- Menssmerter som veer
Linda Amundsen (37) for eksempel hadde aldri hørt om den. Siden hun fikk menstruasjon, har hun slitt med veldig kraftig mens. Hun har ofte blødd ekstremt mye i langvarige perioder. Smertene har vært store. Hun fikk underlivssmerter hvis hun trente. Svømme kunne hun bare glemme.
- Jeg følte jeg ble avvist hver gang jeg oppsøkte lege, sier Linda Amundsen (37) til Side2.
- Jeg hadde store smerter ved eggløsning også, cirka 7-10 dager før mens, var det som om jeg hadde veer. Jeg blødde ofte gjennom klær, hadde alltid skift tilgjengelig. I fjor høst var jeg på en konferanse der vi ikke brøt på lang tid. Da blødde jeg gjennom klærne og det var selvfølgelig ikke hyggelig , sier Linda Amundsen til Side2.
Linda led av konstant jernmangel og følte seg ofte veldig sliten. Samtidig ble hverdagen til dels styrt av hennes syklus.
- Dette er kvinner som tyr til bleier når de har mensen fordi de blør gjennom klærne. Kvinner melder fra om smerter så sterke at de kan besvime av dem eller kaste opp, sier gynekolog Tellum.
Forverres med årene
Fremdeles er det mye legevitenskapen ikke vet om tilstanden.
- Hos noen er det sannsynligvis medfødt. Nylig så vi en 12-åring med tilstanden. De aller fleste kvinner får sykdommen etter at de starter menstruasjon og den forverres etter barnefødsler. I slutten av 30-årene skyter det fart, sier Tellum.

Dette var Linda Amundsens opplevelse. Til slutt fikk hun en henvisning til Ullevål for en utskrapning. Der møtte hun isteden gynekolog Tellum, som mente at Linda var feildiagnostisert.
- Hun ga meg en sjekkliste og jeg kunne huke av på 95 prosent av symptomene, sier Linda til Side2.
Det Linda har, og som hun også selv mener gjorde at hun gikk så mange år uten diagnosen, er to barn. Hun har ikke hatt problemer med å bli gravid. Svært mange kvinner som er infertile får fastslått adenomyose fordi de oppsøkter hjelp når de ikke blir gravide.
Behandling: fjerne livmoren
Den eneste behandlingen som fjerner adenomyose helt, er å fjerne livmoren- men det er ikke forenlig med å få barn. Å sette inn hormonspiral kan hjelpe.
Tina Tellums forskning viser at det er svært viktig å få en tidlig diagnose. Da kan man nemlig sette inn en hormonspiral som faktisk begrenser utviklingen av sykdommen – og dermed hindre infertilitet.
Det var episoden under konferansen for ett år siden som fikk Linda til å tenke «nå orker jeg ikke mer». Hun fjernet livmoren og fikk ett og slett et nytt liv.
- Det var en stor beslutning, men jeg hadde fått de to barna jeg visste at jeg ville ha, sier hun til Side2. For Linda kom også en uventet forbedring.
- Jeg har hatt kroniske smerter i nedre del av korsryggen, som har gjort at jeg aldri har maktet å sove på ryggen. «Jeg kommer ikke til å klare å røre meg etter operasjonen», tenkte jeg. Men da jeg våknet opp, var smerten helt forsvunnet etter 20 år.
Tina Tellums forskning er finansiert via Norske kvinners sanitetsforening.