- Å ikke vaksinere barn kan i verste fall ende med dødsfall
Det er frivillig å vaksinere, men du kan utsette både dine egne barn og andres barn for farlig smitte dersom du lar være.

(SIDE2): Vaksinedebatten dukker opp med jevne mellomrom og vaksinemotstander og Nettavisen-blogger Trude Helén Hole og vaksineforkjemper og Nettavisen-blogger Gunnar Tjomlid slår begge hardt i bordet med sine argumenter.
«Noen her på berget har altså stilt seg kritisk til vaksiner og sagt fra om det. De har også forklart hvorfor de er kritisk. Allikevel har disse menneskene blitt hetset og mobbet i diverse fora, spesielt av en gruppe som liker å kalle seg «skeptikere». Men syntes vi det er ok? Skal ikke folk få stille seg kritisk til ting uten å bli mobbet? Og hvem er i så fall de skeptiske i dette tilfellet, de som åpenbart er kritisk til vaksiner eller de som sluker det rått og mener at alle andre som mener noe annet er idioter» skriver blant annet Trude Helén Hole i sin blogg; Vaksinemotstander, fra skjellsord til hedersord?
Frivillig vaksinasjonsprogram
Etter de meget alvorlige narkolepsitilfellene i kjølvannet av svineinfluensavaksinen, ble nok mange nordmenn skeptiske til lite utprøvde vaksiner. Allikevel vaksinerer de aller fleste normenn barna sine i henhold til det anbefalte, men frivillige, barnevaksinasjonsprogrammet. Der gis det vaksiner som er utprøvd over veldig mange år, med unntak av vaksinen mot HPV-virus (Livmorhalskreft), som er forholdsvis ny og som nå er innført fra 7.klasse i ungdomskolen.
- Kan føre til dødsfall
Overlege ved avdeling for vaksine i Folkehelseinstituttet, Øystein Riise, mener foreldre som dropper å vaksinere barna bør tenke over en del problemstillinger som kan være potensielt veldig farlige.
- De bør tenke over at alle sykdommene det vaksineres mot i barnevaksinasjonsprogrammet er meget alvorlige sykdommer som i uheldige tilfeller kan føre til dødsfall. Det er også viktig å tenke på at barna som ikke er vaksinert kan spre smitte til andre og mer sårbare grupper, som yngre barn som er for små til å få vaksine

Så selv om barna som ikke er vaksinert selv ikke blir syke, så kan de videreføre den farlige smitten til mindre barn, som kanskje ikke overlever.
- Hele poenget med vaksiner er å bli immun mot alvorlige sykdommer uten å måtte gjennomgå sykdommen. Når man vaksineres så blir man immun en periode og i enkelte tilfeller hele livet. Sykdommer som meslinger og kikhoste kan være meget alvorlige og kikhoste kan for små barn føre til dødsfall.
I 2011 så man at en oppblomstring av meslinger i Europa generelt og også i Norge havnet mange små barn på sykehus med meslinger.
- Meslinger smitter ekstremt raskt og det vi så i 2011 var at det var uvaksinerte barn som smittet mindre barn blant annet på legevakt. Dette var små barn som ikke kunne få vaksine. Så lenge sykdommer som gir et så alvorlig sykdomsbilde fortsatt sirkulerer rundt om i verden er det viktig med vaksiner.
Riis understreker at barnevaksinasjonsprogrammet er frivillig.
- Som alle andre legemidler så kan vaksinen gi bivirkninger, men vaksinene som gis i barnevaksinasjonsprogrammet er gitt i mange år. Vaksine mot meslinger kom første gang i 1969 og MMR i 1983. De er brukt i så stor skala at vi er trygge på at alvorlige bivirkningene er sjeldne . Som regel vil det kunne være noen lokale bivirkninger som rødhet og opphovning på stikkstedet eller feber.