Stor test av wobblere

Sånn fanger du ørreten

Under gitte forhold sier ikke ørreten nei takk til en stor munnfull i gilde farger, men i det store og det hele er ørretlignende wobblere det beste å bruke – til nettopp ørret.

Pluss ikon
<b>ENDELIG FAST FISK:</b> Sanna Egner Stafseng hadde fisket seg gjennom alle wobblerne uten nevneverdig resultat, og var kommet til den siste wobbleren i skrinet, Rapala Scatter Rap. Da kjente hun plutselig noe som tydeligvis var stor fisk. Hun kastet ut igjen, startet innsveivingen med litt fart, for så å nesten stoppe – og ga et lite rykk i stanga. Da satt den! Fisken veide akkurat tre kilo og ble tatt i et vann i Trøndelag. (Foto: Privat)
ENDELIG FAST FISK: Sanna Egner Stafseng hadde fisket seg gjennom alle wobblerne uten nevneverdig resultat, og var kommet til den siste wobbleren i skrinet, Rapala Scatter Rap. Da kjente hun plutselig noe som tydeligvis var stor fisk. Hun kastet ut igjen, startet innsveivingen med litt fart, for så å nesten stoppe – og ga et lite rykk i stanga. Da satt den! Fisken veide akkurat tre kilo og ble tatt i et vann i Trøndelag. (Foto: Privat)
Sist oppdatert

Det har tydeligvis vært en god fiskesommer for årets testfiskere!

Artikkelforfatter Britt Pedersen
Artikkelforfatter Britt Pedersen

De har rapportert om flere fisker per tur enn testfiskerne fra tidligere år, og langt flere fisker var over halvkiloen enn tidligere testrapporter viser. Så dersom du er ute etter mye og stor ørret, virker wobblerfiske som en god idé.

Hvis du vet hva slags byttefisk ørreten går etter der du fisker, er det et ganske sikkert kort å satse på en wobbler som imiterer én av disse byttefiskene. Både wobblertesten fra 2013 og årets test viser at ørretens absolutte førstevalg er dens prikkete artsfrender. Nest best er tydeligvis wobblere som imiterer ulike byttefisker.

<b>SYNES GODT:</b> Wobblere i sterke farger topper ikke lista over dem som lokker til seg flest ørret, men mange testere rapporterer at de fisker godt i vann der sikten ikke er så god. Er du ute etter noe annet enn ørret, topper denne wobbleren statistikken over bifangster. (Foto: Åse Lill Salomonsen)
SYNES GODT: Wobblere i sterke farger topper ikke lista over dem som lokker til seg flest ørret, men mange testere rapporterer at de fisker godt i vann der sikten ikke er så god. Er du ute etter noe annet enn ørret, topper denne wobbleren statistikken over bifangster. (Foto: Åse Lill Salomonsen)

Vant igjen

<b>FORETREKKER ARTSFRENDENE:</b> Testresultatene levner ingen tvil: Når ørreten går på matjakt, er det de små artsfrendene den foretrekker. Wobblere i ørretens farger er godt representert øverst på resultatlista.
FORETREKKER ARTSFRENDENE: Testresultatene levner ingen tvil: Når ørreten går på matjakt, er det de små artsfrendene den foretrekker. Wobblere i ørretens farger er godt representert øverst på resultatlista. Foto: (Steinar Ingebrigtsen Grødahl)

Rapala Countdown var suveren vinner i 2013, og den havner på soleklar førsteplass denne gangen også. Testerne forteller om en wobbler som er god å kaste med og som går godt i vannet. For ørreten er den tydeligvis et uimotståelig bytte! Rapala Scatter Rap er så å si identisk med Countdown, men skjea er utformet annerledes, og den går litt dypere og vingler litt mer fra side til side, ifølge testerne. Dette utgjør tydeligvis en forskjell for ørreten: Scatter Rap kan ikke konkurrere med de beste. Den havner riktignok relativt høyt oppe på resultatlista, men må se seg slått av BX Minnow, Pure Minnow og Shadow Rap.

<b>RØYA LIKER GILDE FARGER:</b> Årets test dreide seg om ørret, men mange testere rapporterte om bifangster: abbor, gjedde, harr og røye og sjørøye (bildet). Og røye som bifangst skal man absolutt ikke kimse av! Fangstrapportene viser at røya gjerne lar seg lokke av en wobbler i sterke, gilde farger. Jo mer glorete, desto bedre!
RØYA LIKER GILDE FARGER: Årets test dreide seg om ørret, men mange testere rapporterte om bifangster: abbor, gjedde, harr og røye og sjørøye (bildet). Og røye som bifangst skal man absolutt ikke kimse av! Fangstrapportene viser at røya gjerne lar seg lokke av en wobbler i sterke, gilde farger. Jo mer glorete, desto bedre! Foto: (Ill.foto: Randulf Valle)

Nykommeren BX Minnow er en lekker, liten sak – prikk lik en liten ørret i farger og utførelse, og vi synes ikke det er det spor merkelig at nest etter Rapala Countdown, har denne wobbleren fristet flest ørreter over evne denne sommeren.

Ørekyteimitasjonen Prey Target/Pure Minnow havner på en tredjeplass i årets test, og er verdt å prøve i vann der ørreten er byttefisk for ørreten.

<b>BIFANGST:</b> Wobblerne er ikke bare attraktive for ørreten. Også røye, harr, gjedde og abbor viste interesse. (Ill.foto: Emma Bäcker Håkonsen)
BIFANGST: Wobblerne er ikke bare attraktive for ørreten. Også røye, harr, gjedde og abbor viste interesse. (Ill.foto: Emma Bäcker Håkonsen)
Ørekyte i vannet? Er det ørekyte i vannet der du fisker, er sjansen stor for at Prey Target er en wobbler å satse på. Denne ørekyteimitasjonen havnet på en flott tredjeplass i testen. Prey Target fikk samme plassering da vi testet wobblere i 2013 (bildet). (Foto: Bjørn Hjelle)
Ørekyte i vannet? Er det ørekyte i vannet der du fisker, er sjansen stor for at Prey Target er en wobbler å satse på. Denne ørekyteimitasjonen havnet på en flott tredjeplass i testen. Prey Target fikk samme plassering da vi testet wobblere i 2013 (bildet). (Foto: Bjørn Hjelle)

Scatter Rap er en wobbler vi aldri har testet før, og den utmerker seg i testen. Ifølge produsenten skal den imitere en døende byttefisks siste krampetrekninger, noe den tydeligvis har klart denne sommeren. 32 ørreter på land, hvorav halvparten veide over en halvkilo, gir den sølvblanke wobbleren en hederlig fjerdeplass. En ulempe med wobblere er at de er svært dyre i innkjøp. Det finnes billige varianter på markedet, og vi har to av disse med i testen. Billigwobblerne er helt greie å kaste med ifølge testfiskerne, og de går fint i vannet, men til syvende og sist er det ørreten som er suveren dommer, og denne gangen trakk de det korteste strået.

Årets test er, i likhet med testene Villmarkslivs lesere har gjort tidligere, ingen vitenskapelig test. Vi påstår ikke at resultatet er statistisk holdbart, men vi tror det gir en pekepinn på hva ørreten biter på. Og så mange ørreter kan vel ikke ta fullstendig feil? 

<b>SPENNENDE UTVALG:</b> Testfiskerne fikk boltre seg med 16 forskjellige wobblere (se egen resultatliste). Noen skilte seg ut som gilde og fargesterke, mens flere imiterte ørretens byttedyr. Imitasjonene kom best ut. (Foto: Håkon Bonafede)
SPENNENDE UTVALG: Testfiskerne fikk boltre seg med 16 forskjellige wobblere (se egen resultatliste). Noen skilte seg ut som gilde og fargesterke, mens flere imiterte ørretens byttedyr. Imitasjonene kom best ut. (Foto: Håkon Bonafede)

Slik ble testen utført

<b>OK, MEN INGEN STORFANGER:</b> Billigst ble ikke best denne gang, men ifølge testerne er ørretimitasjonen fra Europris helt grei å kaste med. Den rød/gule varianten tiltrakk seg imidlertid mest gjedde, og var ingen vinner. (Foto: Åse Lill Salomonsen) 
OK, MEN INGEN STORFANGER: Billigst ble ikke best denne gang, men ifølge testerne er ørretimitasjonen fra Europris helt grei å kaste med. Den rød/gule varianten tiltrakk seg imidlertid mest gjedde, og var ingen vinner. (Foto: Åse Lill Salomonsen) 

Omfang: I underkant av tretti testfiskere fikk utlevert ett eksemplar av 16 ulike ørretwobblere.

Vi satte som et minimumskrav at hver fisker skulle gjennomføre fem fisketurer, og at alle wobblerne skulle brukes like lenge på hver tur.

Vi har fått rapporter fra 23 testfiskere, og til sammen har vi fått resultater fra 106 fisketurer, som totalt har resultert i 385 ørreter på land.

<b>STORFISKFANGEREN:</b> Wobbleren på bildet er en Tormentor Floating i blått og gult. Den havner ganske langt nede på resultatlista hvis vi teller antall napp og antall ørreter på land, men flesteparten av fiskene som er notert her, veide over 500 gram. Verdt å merke seg! (Foto: Sanna Egner Stafseng)
STORFISKFANGEREN: Wobbleren på bildet er en Tormentor Floating i blått og gult. Den havner ganske langt nede på resultatlista hvis vi teller antall napp og antall ørreter på land, men flesteparten av fiskene som er notert her, veide over 500 gram. Verdt å merke seg! (Foto: Sanna Egner Stafseng)

Wobblerutvalg: Vi har testet 16 wobblere i alt, og testen er basert på testvinneren fra 2013 samt et utvalg nye wobblere som har kommet på markedet i mellomtiden.

Vi har forsøkt å velge ut wobblere av noenlunde samme vekt/størrelse, men avvik forekommer.

Testperiode: Testperioden har vart fra slutten av mai til midten av september. Testerne har registrert hvor mange ørreter de har landet på hver enkelt wobbler. I tillegg har de registrert alle sikre napp, og de har notert alle bifangster.

<b>MIDT PÅ TREET:</b> Minnow Diver Firetiger havnet på en åttendeplass i testen, dvs. midt på treet. Testerne foreslår å bruke wobblere i sterke farger i vann der sikten er dårlig.
MIDT PÅ TREET: Minnow Diver Firetiger havnet på en åttendeplass i testen, dvs. midt på treet. Testerne foreslår å bruke wobblere i sterke farger i vann der sikten er dårlig.

De har også notert hvor mange av ørretene som veide over en halv kilo.

Vær og vind: Vær og vindforhold, samt type vann og beliggenhet er også notert, men i denne statistikken har vi kun tatt hensyn til antall fisk og antall napp.

Testresultat: Rekkefølgen i resultatlista er basert på summen av antall ørreter på land og antall registrerte, sikre napp.

<b>PEN FANGST:</b> Årets testsesong må ha vært god, for fiskerne kan dokumentere pene fangster. (Foto: Steinar Ingebrigtsen Grødahl) 
PEN FANGST: Årets testsesong må ha vært god, for fiskerne kan dokumentere pene fangster. (Foto: Steinar Ingebrigtsen Grødahl) 

Testfiskerne

Foto: (Privat)

Team Salomonsen

Team Salomonsen består av Åse Lill Salomonsen (bildet) og Johnny Hustad. De fisker ikke bare ørret; begge er ivrige laksefiskere. De har testet for oss før også, og foretrekker dorgefiske når de skal ut etter ørreten. – Det gir de største fiskene, fastslår Åse Lill – og bildet lyver ikke: en flott ørret tatt fra båt, på Tormentor floating i rødt og gull.

<b>DORGING:</b> Team Salomonsen foretrekker dorging når de er ute etter stor ørret. (Foto: Åse Lill Salomonsen)
DORGING: Team Salomonsen foretrekker dorging når de er ute etter stor ørret. (Foto: Åse Lill Salomonsen)

Magnus Haugo

Foto: (Privat)

At Magnus har ørretfiske som hobby, blir dokumentert i fangstrapportene: På seks testturer fikk han totalt 65 ørreter!

Magnus fisker hovedsakelig med wobblere. Hans favorittwobblere er wobblere som imiterer ørretens byttedyr, og denne sommeren var det BX Minnow som skulle vise seg å lokke til seg flest ørreter. Han hadde imidlertid stor suksess med fargerike wobblere også. Ørreten på bildet ble tatt på en Minnow Diver Albino i knall gult og oransje. Sommerens testfiske er stort sett gjennomført i ulike elver med potensial for stor ørret.

Sanna Egner Stafseng

Sanna har vært sommerens ivrigste tester, og har levert rapporter fra hele 18 fisketurer. – Hele denne sommeren har jeg stort sett ikke gjort noe annet enn å fiske, forteller hun. Innsats og tålmodighet har gitt resultater: Hele 62 ørreter ble landet til sammen, og noen av dem var riktig store.

<b>WOBBLERFISKE FRA LAND:</b> Wobblere har vanligvis flere kroksett, og har en tendens til å henge seg opp under kasting. Du får færrest problemer med dette hvis du foretar «myke» kast med jevne bevegelser. Brems gjerne opp rett før wobbleren tar vannet for å «rette ut». Bruk en liten nebbtang og juster «nesa» til wobbleren og rett den opp hvis den går skjevt eller pendler rundt i vannet ved innsveiving. Det kan være vanskelig å kaste langt med wobblere, ettersom de har mye volum og dermed luftmotstand i forhold til vekt. Dermed er det viktig at utstyret for øvrig er tilpasset lengst mulige kast. Mange sverger til multiline på haspelsnella fordi denne lina er lett og tynn. Multiliner på rundt 0,10 mm tykkelse er vanligvis sterke nok til kastefiske etter ørret fra land. For å gardere seg mot brudd på grunn av gnisning mot steiner eller skarpe fisketenner, bruker mange en fortom av sene.
WOBBLERFISKE FRA LAND: Wobblere har vanligvis flere kroksett, og har en tendens til å henge seg opp under kasting. Du får færrest problemer med dette hvis du foretar «myke» kast med jevne bevegelser. Brems gjerne opp rett før wobbleren tar vannet for å «rette ut». Bruk en liten nebbtang og juster «nesa» til wobbleren og rett den opp hvis den går skjevt eller pendler rundt i vannet ved innsveiving. Det kan være vanskelig å kaste langt med wobblere, ettersom de har mye volum og dermed luftmotstand i forhold til vekt. Dermed er det viktig at utstyret for øvrig er tilpasset lengst mulige kast. Mange sverger til multiline på haspelsnella fordi denne lina er lett og tynn. Multiliner på rundt 0,10 mm tykkelse er vanligvis sterke nok til kastefiske etter ørret fra land. For å gardere seg mot brudd på grunn av gnisning mot steiner eller skarpe fisketenner, bruker mange en fortom av sene. Foto: Tom Furuseth

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv

<b>VINNER: RAPALA COUNTDOWN</b><br>Antall sikre napp: 65<br>Antall ørreter på land: 56<br>7 cm/8 gram, kr 169,- pr. stk.<br>Markedsføres av: Elbe Normark, tlf. 67 16 74 00
VINNER: RAPALA COUNTDOWN
Antall sikre napp: 65
Antall ørreter på land: 56
7 cm/8 gram, kr 169,- pr. stk.
Markedsføres av: Elbe Normark, tlf. 67 16 74 00
<b>2. RAPALA BX MINNOW</b><br>Antall sikre napp: 40<br>Antall ørreter på land: 46<br>7 cm/7 gram, kr 179,- pr. stk.<br>Markedsføres av: Elbe Normark, tlf. 67 16 74 00
2. RAPALA BX MINNOW
Antall sikre napp: 40
Antall ørreter på land: 46
7 cm/7 gram, kr 179,- pr. stk.
Markedsføres av: Elbe Normark, tlf. 67 16 74 00
<b>3. PREY TARGET, PURE MINNOW</b><br>Antall sikre napp: 48<br>Antall ørreter på land: 33<br>8,5 cm/12 gram, kr 129,- pr. stk. <br>Markedsføres av: Seeberg, tlf. 928 35 804
3. PREY TARGET, PURE MINNOW
Antall sikre napp: 48
Antall ørreter på land: 33
8,5 cm/12 gram, kr 129,- pr. stk.
Markedsføres av: Seeberg, tlf. 928 35 804
<b>4. RAPALA SHADOW RAP</b><br>Antall sikre napp: 44<br>Antall ørret på land: 33 <br>7 cm/5 gram, kr 169,- pr. stk. <br>Markedsføres av: Elbe Normark, tlf. 67 16 74 00
4. RAPALA SHADOW RAP
Antall sikre napp: 44
Antall ørret på land: 33
7 cm/5 gram, kr 169,- pr. stk.
Markedsføres av: Elbe Normark, tlf. 67 16 74 00
<b>5. RAPALA SCATTER RAP</b><br>Antall sikre napp:<b> </b>39<br>Antall ørret på land: 30<br>7 cm/7 gram, kr 189,- pr. stk. <br>Markedsføres av: Elbe Normark, tlf. 67 16 74 00
5. RAPALA SCATTER RAP
Antall sikre napp: 39
Antall ørret på land: 30
7 cm/7 gram, kr 189,- pr. stk.
Markedsføres av: Elbe Normark, tlf. 67 16 74 00
<b>6. PREY TARGET, BROWN TROUT</b><br>Antall sikre napp:<b> </b>33<br>Antall ørreter på land: 26<br>8,5 cm/12 gram, kr 129,- pr. stk. <br>Markedsføres av: Seeberg, tlf. 928 35 804
6. PREY TARGET, BROWN TROUT
Antall sikre napp: 33
Antall ørreter på land: 26
8,5 cm/12 gram, kr 129,- pr. stk.
Markedsføres av: Seeberg, tlf. 928 35 804
<b>7. PREY TARGET, ARCTIC CHAR</b><br>Antall sikre napp: 30<br>Antall ørreter på land: 27<br>8,5 cm/12 gram, kr 129,- pr. stk. <br>Markedsføres av: Seeberg, tlf. 928 35 804
7. PREY TARGET, ARCTIC CHAR
Antall sikre napp: 30
Antall ørreter på land: 27
8,5 cm/12 gram, kr 129,- pr. stk.
Markedsføres av: Seeberg, tlf. 928 35 804
<b>8. MINNOW DIVER FIRETIGER</b><br>Antall sikre napp: 27<br>Antall ørreter på land: 22<br>7,5 cm, 9 gram/kr 99,- pr. stk. <br>Markedsføres av: Svendsen Sport, tlf. 951 82 186
8. MINNOW DIVER FIRETIGER
Antall sikre napp: 27
Antall ørreter på land: 22
7,5 cm, 9 gram/kr 99,- pr. stk.
Markedsføres av: Svendsen Sport, tlf. 951 82 186
<b>9. MINNOW DIVER ALBINO</b><br>Antall sikre napp: 26<br>Antall ørreter på land: 18<br>7,5 cm, 9 gram/kr 99,- pr. stk. <br>Markedsføres av: Svendsen Sport, tlf. 951 82 186
9. MINNOW DIVER ALBINO
Antall sikre napp: 26
Antall ørreter på land: 18
7,5 cm, 9 gram/kr 99,- pr. stk.
Markedsføres av: Svendsen Sport, tlf. 951 82 186
<b>10. TORMENTOR FLOATING, BLÅ/GUL</b><br>Antall sikre napp: 26<br>Antall ørreter på land: 16<br>12 gram/9 cm/ kr 89,- pr. stk.<br>Markedsføres av: Pure Fishing, tlf. 22 23 40 00
10. TORMENTOR FLOATING, BLÅ/GUL
Antall sikre napp: 26
Antall ørreter på land: 16
12 gram/9 cm/ kr 89,- pr. stk.
Markedsføres av: Pure Fishing, tlf. 22 23 40 00
<b>11. MO CAST SLIM BLUE</b><br>Antall sikre napp: 23<br>Antall ørreter på land: 13<br>12 gram/kr pr. 79,- pr. stk.<br>Markedsføres av: Pure Fishing, tlf. 22 23 40 00
11. MO CAST SLIM BLUE
Antall sikre napp: 23
Antall ørreter på land: 13
12 gram/kr pr. 79,- pr. stk.
Markedsføres av: Pure Fishing, tlf. 22 23 40 00
<b>12. Mo Cast Slim, Spotted Goby <br></b>Antall sikre napp: 23<br>Antall ørreter på land: 13<br>12 gram/kr 79,- pr. stk.<br>Markedsføres av: Pure Fishing, tlf. 23 23 40 00
12. Mo Cast Slim, Spotted Goby
Antall sikre napp: 23
Antall ørreter på land: 13
12 gram/kr 79,- pr. stk.
Markedsføres av: Pure Fishing, tlf. 23 23 40 00
<b>13. Norsjø wobbler ørretmønster<br></b>Antall sikre napp: 20<br>Antall ørret på land: 14<br>12 gram/Én pakke med to wobblere: kr 99,50<br>Markedsføres av: Europris, www.europris.no
13. Norsjø wobbler ørretmønster
Antall sikre napp: 20
Antall ørret på land: 14
12 gram/Én pakke med to wobblere: kr 99,50
Markedsføres av: Europris, www.europris.no
<b>14. TORMENTOR FLOATING TROUT</b><br>Antall sikre napp<b>:</b> 14<br>Antall ørret på land: 19<br>12 gram/9 cm/ kr 89,- pr. stk.<br>Markedsføres av: Pure Fishing, tlf. 23 23 40 00
14. TORMENTOR FLOATING TROUT
Antall sikre napp: 14
Antall ørret på land: 19
12 gram/9 cm/ kr 89,- pr. stk.
Markedsføres av: Pure Fishing, tlf. 23 23 40 00
<b>15. TORMENTOR FLOATING GULL/RØD</b><br>Antall sikre napp: 14<br>Antall ørreter på land: 14<br>12 g/9 mm/kr 89,- pr. stk.<br>Markedsføres av: Pure Fishing, tlf. 22 23 40 00
15. TORMENTOR FLOATING GULL/RØD
Antall sikre napp: 14
Antall ørreter på land: 14
12 g/9 mm/kr 89,- pr. stk.
Markedsføres av: Pure Fishing, tlf. 22 23 40 00
<b>16. Norsjø wobbler gul/rød/grønn</b><br>Antall sikre napp: 8<br>Antall ørreter på land: 5<br>12 gram/Én pakke med to wobblere: kr 99,50<br>Markedsføres av: Europris, 69 39 66 00
16. Norsjø wobbler gul/rød/grønn
Antall sikre napp: 8
Antall ørreter på land: 5
12 gram/Én pakke med to wobblere: kr 99,50
Markedsføres av: Europris, 69 39 66 00

Denne saken ble første gang publisert 03/11 2019, og sist oppdatert 01/11 2019.

Les også