En jeger er født

Rypejakt i Jotunheimen

Bli med når bestyrerinnen på Eidsbugarden hotell bytter ut hotelldrift med hagle og rypejakt. Skal jakta lykkes denne gangen?

Pluss ikon
<b>FLOTT TERRENG:</b> Fantastiske omgivelser med Mjølkedalsbreen i bakgrunnen.
FLOTT TERRENG: Fantastiske omgivelser med Mjølkedalsbreen i bakgrunnen. Foto: Sven Richard Møller
Sist oppdatert

Det er tidlig en septembermorgen, og jeg har akkurat spist frokost. Nå sitter jeg og koser meg med en kopp rykende varm kaffe mens jeg venter på Synnøve. Utenfor vinduene i frokostsalen på Eidsbugarden hotell ser jeg fjellene omkranse Bygdin, og jeg håper Synnøve snart dukker opp.

<b>EN JEGER ER FØDT:</b> Gledesbrølet som vekker halve Jotunheimen. 
EN JEGER ER FØDT: Gledesbrølet som vekker halve Jotunheimen.  Foto: Sven Richard Møller

Hun er driver og bestyrerinne på Eidsbugarden hotell, og i år har hun bestemt seg for å prøve å overliste fjellrypene hun så ofte ser i disse fjellene.

Fjellterrenget det er snakk om, går under navnet Eidsbugarden fjelleigendom. Dagen før snakket jeg med henne på telefonen, og hun fortalte at hun hadde vært ute og prøvd seg etter rypene de to siste dagene uten hell. Når sant skal sies, hadde hun også fortalt at det eneste hun hadde i beltet som jeger så langt, var kråkefugl hjemme på gårdstunet. Jeg var derfor ganske spent på hvordan fangsten skulle bli.

<b>PÅ VEI NED:</b> Den sterke vinden tvinger oss nedover til lavereliggende terreng.
PÅ VEI NED: Den sterke vinden tvinger oss nedover til lavereliggende terreng. Foto: Sven Richard Møller

Må vi høyere opp?

Atkomst

<b>VAKKERT:</b> Et område som<br/>bør friste for de fleste.

Midt mellom øst og vest finner du denne indrefileten av et område. Om du kommer fra Bergen eller Oslo, følg E-16. Ved Tyinkrysset tar du av til FV-53 mot Årdal. Etter et par kilometer kommer du til innsjøen Tyin. Her tar du av og følger grusveien til ende. I nordenden av innsjøen Tyin kommer du først til Tyinholmen fjellstue. Om du fortsetter grusveien rett fram, kommer du etter kort tid til Fondsbu turisthytte og Eidsbugarden hotell. Her er det både overnatting og gode parkeringsmuligheter, men husk parkeringsavgift. Du kan betale for parkering på Eidsbugarden hotell. Parkeringsavgiften var i fjor satt til 70 kroner pr. døgn.

Om du ikke har egen bil, er det også mulig å ta seg inn hit med buss.    

Etter en rask rådslagning over morgenkaffen finner vi ut at vi skal legge kursen nordover. Skrittene er lette, og forhåpningene har plutselig blitt ganske så store da vi legger i vei oppover Mjølkedalen. Allerede ved første stopp langs elva Mjølkedøla har skyene brutt opp, og da vi snur oss, ser vi Bygdin bade i sol. Den grå morgenen er som blåst bort, og det er plutselig en gnistrende vakker dag septemberdag.

Det er godt å sitte ned med en kopp kaffe. Kanskje litt for godt, for plutselig synes vi at klokka har gått skremmende fort. Termosen blir derfor pakket ned igjen, og vi fortsetter langs Mjølkedøla. Etter en stund må vi konstatere at det eneste vi har sett så langt, er ei enslig fjær. Vi velger å tolke det som at vi er på riktig vei, men at vi trolig må høyere opp i terrenget. Vi er hellig overbevist om at det er snøgrensa som er fasiten og at det er der vi vil finne rypene.

<b>FLOTT UTSIKT:</b> En fornøyd jeger betrakter utsikten. 
FLOTT UTSIKT: En fornøyd jeger betrakter utsikten.  Foto: Sven Richard Møller

Bare et spørsmål om tid

På vei oppover blir det stadig mer steinete, men snøen kommer stadig nærmere. Er det her rypene holder til, mon tro? Jeg prøver å identifisere meg med rypa, som sannsynligvis har begynt å skifte fjærdrakt. Jeg studerer terrenget, og jeg kjenner på en stadig sterkere vind. Jeg ser hvor sola er på himmelen, og spør meg selv: Hvor ville jeg ha satt meg hvis jeg var ei fjellrype? Jo, så sannelig. Jeg blir enda sikrere på det kun er et tidsspørsmål før vi får noen ryper på vingene.

Området

<b>KAFFEPAUSE:</b> Vi kommer ikke <br/>langt før det er tid for kaffe.

Jaktterrenget ligger i Vang kommune, Oppland fylke. Terrenget er i underkant av 100 000 mål og varierer fra ca. 1000 til 2000 meter over havet. I nord strekker jaktterrenget seg inn i Jotunheimen nasjonalpark, mens det i øst er mulig å jakte både nord og sør for innsjøen Bygdin. I det hele tatt byr hele området på majestetiske omgivelser.

Rypebestanden varierer fra år til år, men de siste årene har det vært ganske bra bestander i regionen, selv om det kan være store lokale forskjeller. Det er også mulig å kombinere jaktturen med fiske da det er gode fiskemuligheter i området. Husk eventuelle fredningstider. Området er også beite for tamrein.

I tillegg til informasjonen du finner på inatur.no kan Vang fjellstyre kontaktes.

Plutselig er vi i snøgrensa, og like plutselig ser vi bevegelser i et steinete og goldt landskap. Ei rype flyr opp. Synnøve kaster opp hagla, og jeg kaster opp kameraet. Det smeller fra hagla og det knipses fra kameraet, og sannelig er det ikke fjær i lufta. Rypa seiler ikke langt før den treffer bakken, og Synnøve beinflyr så hun er framme nesten før rypa har landet. Gledesbrølet jeg blir vitne til, er jeg sikker på kan høres av alle i hele Jotunheimen.

<b>PÅ VINGENE:</b> Øyeblikket da den første rypa blir sikret.
PÅ VINGENE: Øyeblikket da den første rypa blir sikret. Foto: Sven Richard Møller

Jaktiver

Da ekkoet av gledesbrølet har lagt seg, er jaktiveren steget enda noen knepp, og til tross for en stadig mer isende vind, blir hagla ladet på nytt og kursen videre lagt. Etter en stund blir vinden såpass kraftig at det nesten ikke er mulig å stå stødig lengre. Vi trekker derfor ned i et trangt skar som tar oss videre nedover en dal som skrår videre nedover i terrenget. I tillegg til at vinden har begynt å bli i overkant kraftig, er det allerede langt på dag, og planen er å være tilbake på hotellet før det er mørkt.

Da vi er kommet godt ned i dalen, hvor vinden ikke suser like mye rundt ørene, løfter Synnøve hagla på nytt, og dagens andre rype deiser i bakken. Om ikke gledesbrølet er like kraftig som det første, er det ikke langt unna.

Etter en dag som har inneholdt både gråvær og vind, sol og vindstille, er det åpenbart at mørket ikke er langt unna, og vi setter kursen tilbake mot Eidsbugarden. Selv om terrenget tidvis både har vært bratt og utfordrende, er det med lette bein bestyrerinnen på Eidsbugarden snur nesa hjemover.

Synnøve er ikke så rent lite stolt da vi igjen står og ser utover Bygdin, og hun sender SMS til venner og kjente om dagens fangst. Dette er nok ikke de siste rypene som blir felt av bestyrerinnen på Eidsbugarden. En jeger er født! 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv nr 05 2019

Kjekt å vite

Jaktkort kan løses på inatur.no. For de to første ukene av jakta er det søknadsfrist 1. april hvert år. Det selges da ukekort for en uke om gangen fra 10. til 24. september. De siste årene har det vært solgt 10 kort pr. uke.

Etter 24. september selges det døgnkort hos inatur.no og hos turistbedriftene i området. Pris for døgnkort var forrige sesong satt til 175 kroner. All jakt er uten hund. Antall kort og bag limit bestemmes etter taksering. Det kan også være innslag av lirype i deler av terrenget, og om du er heldig, er det også mulig å overliste haren.

Du finner både en lokal Joker-butikk og Intersport sentralt beliggende i Tyinkrysset. Disse har både et godt utvalg og god lokalkunnskap.

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2019, og sist oppdatert 29/04 2019.

Les også