Hvorfor stoler jeg ikke på multifuelbrenneren?
Multifuelbrenneren framstår for mange som skummel. Kunnskap om hvordan den fungerer, kombinert med øvelse i trygge omgivelser, vil hjelpe for de aller fleste.

Det er flere ting som gjør at mange har stor respekt for primusen. For det første krever den en del vedlikehold. I tillegg er den kanskje den delen av turutrustningen som er mest utsatt for funksjonssvikt. Fra tid til annen må man fram med verktøy og reparasjonssett for å få lagd middag. Siden brenneren er svært viktig på vinterturer, kan dette bli et stressmoment. Samtidig opplever mange oppfyringsrutinen, med forvarming og høye flammer, som skremmende. Å ha respekt for flammene og energien er selvsagt fornuftig, men gjennom øvelse og kunnskap er det altså mulig å balansere respekten mot bruksverdien.

Forvarming
Forvarming er for mange det skumleste. Flammene blir lett høye når vi forvarmer, og det er skummelt å åpne reguleringsventilen etter endt forvarming og slippe til mer drivstoff. Blir det høye og gule, blafrende flammer, eller blå flammer og trivelig susing? Her er det først og fremst øvelse som gjelder. Fyr opp brenneren flere ganger i trygge omgivelser, men vær svært nøye med å la den kjøle seg helt ned mellom hver gang!
Jeg slipper ut drivstoff til forvarming gjennom dysa og teller sekunder for å ha kontroll på hvor mye jeg har sluppet ut. Når du pumper trykk på tanken, kan du samtidig sjekke for lekkasjer rundt pakningen på pumpa. Ulike brennere krever forskjellig forvarmingstid, og tiden påvirkes også av temperatur og vind. Parafin krever dessuten vesentlig lengre forvarmingstid – gjerne rundt to minutter – mens bensin ofte klarer seg med rundt halvparten. Det er en fordel om brenneren har en veke i bunnen, gjerne i form av en sirkulær plate i steinull eller lignende materiale. Veken samler opp drivstoffet til forvarming slik at man får en jevnere og mer kontrollert flamme når man tenner.
Drift

Når forvarmingen er over, åpner du reguleringsventilen og slipper til drivstoff fra tanken. Det kan blafre og hoste litt, men relativt fort skal du få en blå og jevn flamme. Gule flammer er ofte et tegn på at noe med forbrenningen ikke er optimalt. Hold trykket på tanken ved like ved jevnlig pumping. Du må pumpe oftere når tanken er full enn når det er lite brennstoff igjen.
Sørg for at brenneren står godt og stødig, og at den ikke lett kan komme i nærheten av brennbart materiale. Dette er spesielt viktig om du bruker den i teltet. Sørg også for å holde deg våken så lenge brenneren går, og vær på vakt om du hører brå endringer i lyden fra brenneren. Påfylling av drivstoff bør så lenge det er praktisk mulig gjøres utendørs. Vær svært nøye på at alle flammer er slukket før du åpner tanken.
Kullos

Kullos er en luktfri, usynlig og potensielt dødelig gass som dannes ved ufullstendig forbrenning. En primus som brenner fritt, slipper sjelden ut store mengder kullos, men det kan endres kraftig når man setter en gryte på flammene. Spesielt ved snøsmelting over lengre tid i telt eller små hytter, kan det bli skummelt. Sørg for god lufting, og husk at luftingen kan bli vesentlig dårligere når teltet er pakket ned i snø og vinden har løyet.
Mest risikabelt er såkalte varmevekslerkjeler med ribber under for økt drivstoffeffektivitet. Det tryggeste er å unngå slike kjeler. Det er også en kjensgjerning at stillegående brennere generelt har høyere kullosutslipp en den mer bråkete sorten. Målinger tyder også på at de fleste av dagens multifuelbrennere er konstruert for å brenne renest mulig på bensin, mens kullosutslippene øker når man bytter til parafin.

Reparasjoner
Reparasjoner og vedlikehold hører med for en primusbruker.»
Reparasjoner og vedlikehold hører med for en primusbruker. Plukk fra hverandre og sett sammen brenneren noen ganger ved kjøkkenbordet, så har du bedre forutsetninger for å reparere i felt. Om brenneren gir dårlig effekt, er ofte tett dyse problemet. Lær deg dyserensing og hvordan du rengjør wiren som ofte er inne i drivstoffrøret.
En del brennere har keramiske drivstoffiltre som renser drivstoffet. Disse kan også gå tette. På brennere hvor man kan snu tanken opp ned for å slippe ut trykket, vil et klart symptom på tett drivstoffilter være at det ikke passerer ut drivstoff når tanken står i normal posisjon, men at det kommer luft ut gjennom dysa når tanken snus opp ned. Da må filteret byttes – eller fjernes om du ikke har med reserve.
Dersom pumpa ikke gir trykk, er ofte feilen at pumpekoppen ikke er smurt og derfor ikke slutter tett nok mot kanten. Litt pumpefett gjør vanligvis susen. Dersom trykket fra brennstofflaska forsvinner, er ofte feilen utett pakning. Husk at dette også kan forårsake drivstofflekkasje.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv nr 12 2019