Vei i vellinga

Verdens mest spektakulære veier

Noen ganger er kjøreturen den største opplevelsen, andre ganger er målet verdt turen. Her har vi samlet et knippe veier som alle er forskjellige, men med én ting felles: De er alle spektakulære turistattraksjoner.

Heaven Linking Avenue i Kina
Heaven Linking Avenue i Kina Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Det er knapt en nordmann som ikke vet at Highway 1 langs Californias Stillehavskyst er en av verdens vakreste bilturer med sin dramatiske kystlinje og pittoreske samfunn med berømte navn som San Francisco, Big Sur, Santa Barbara, Malibu og Los Angeles langs veien. Og noen vet nok også at Australias svar på Highway 1 er Great Ocean Road som slynger seg 243 kilometer langs kysten sørvest for Melbourne. Underveis er det kystlandskap dramatisk og vakker som Californias Stillehavskyst, idylliske småbyer langs kysten og en rekke naturlige severdigheter. En tur langs begge disse veiene er som en eneste lang fest for øyet.

Men det kan man ikke si om Yungasveien i fjellene i Bolivia. I stedet for å være en fest for øyet gjelder det her å ha blikket festet på veien. Her kjører man nemlig med livet som innsats. Veien som ble bygd av fanger på 1930-tallet er smal, mangler rekkverk, har stupbratte skrenter ned i avgrunnen, et veidekke som stort sett er leire og det faller stadig kampesteiner ned fra fjellveggene. Den kalles med god grunn for «Dødsveien». Det ligger til og med en turistbuss i bunnen av et juv som kjørte av veien i juli 1983. Sjåføren og de over hundre passasjerene mistet livet. Det ligger omkomne offroad-syklister, bilister og motorsyklister i kløftene og juvene. Likevel er veien en turistattraksjon som trekker rundt 25 000 vågale turister årlig.

Heaven Linking Avenue

Kina

FARLIGST: Med sine 99 hårnålsvinger i den skogkledde fjellsiden må dette være Kinas svar på Trollstigen. På toppen av veien ligger nasjonalparken Heaven Gate Zhangjiajie Tianmen Mountain National Park og et tempel. Ett av kallenavnene på veien er for øvrig «Kinas farligste». Har du likevel lyst til å ta en tur, finner du veien i provinsen Hunan sørøst i Kina. Det går også en 7455 meter lang gondolbane med hele 98 gondoler oppover fjellsiden, hvorfra du kan kikke ned på den livsfarlige fjellveien fra en noe tryggere setting.

Foto: Getty Images

Sommarøy

Norge, Tromsø

Kystveien er som en fest for øyet.

SIGHTSEEING OG HVALSAFARI: Sommarøy – et fiskevær og tettsted i Tromsø kommune – er med sine kalkhvite strender og fantastiske utsikt som skapt for sightseeing med bil. Den smellvakre øya har mye turisttrafikk i sommerhalvåret. Av turist-tilbudene er det, i tillegg til ren sightseeing, hovedvekt på sjøaktiviteter. Du kan for eksempel parkere bilen og bli med på hvalsafari. Opprinnelsen til det sommerlige navnet kommer fra en tid da øya ble brukt til sommerbeite for kyrne av bønder som bodde på naboøya Hillesøya.

Foto: Getty Images

Chapmans Peak Drive

Sør-Afrika

BOMVEI VERDT PENGENE: Når du kjører langs den svingete veien ­Chapmans Peak Drive fra Hout Bay nær Cape Town på Sør-Afrikas sørvestlige spiss, er omgivelsene spektakulære, siden veien er hogget ut av klippene med havet rett nedenfor deg. Den berømte veistrekningen er ni kilometer lang, har 114 svinger og er ofte regnet som den bomveien i Sør-Afrika som er mest verdt bompengene. På den ene siden har du panoramautsikt over Atlanterhavet, på den andre siden har du de ­vestligste fjellene på Cape-halvøya.

Foto: Getty Images

Fitz Roy-fjellet

Argentina

VEIEN TIL FJELLET: Highwayen gjennom Patagonia til fjellet Fitz Roy er som en eneste lang kjøretur gjennom et landskapsmaleri. Fjellet med høyeste topp på 3405 meter er med sine sylskarpe ­tinder og bratte fjellsider synlig på horisonten under så godt som hele den 131 kilometer lange kjøreturen fra byen El Calafate til Fitz Roy. Og på hver side av veien strekker de uendelige ­pampasene seg mot horisonten som tørrlagte hav.

Foto: Getty Images

Sossusvlei

National Park, Namibia

DE RØDE SANDDYNERS VEI: Veien går gjennom en leirete slette i nasjonalparken Sossusvlei i Namibia. Området er kjent for sine mange høye, røde sanddyner som til sammen danner et helt «månelandskap» av sand. Det er spektakulært for øyet, men svært lite vegetasjon overlever her. Den eneste vannkilden er elven Tsauchab når den en sjelden gang flommer over sine bredder. Men vannet forsvinner raskt ned i den leir- og sandholdige jorden.

Foto: Getty Images

The Dark Hedges

Irland

GAME OF THRONES: The Dark Hedges ved Nord-Irlands dramatiske kyst er landets mest fotograferte sted. «De mørke hekkene» er en allé av seks til 10 meter høye bøketrær i fylket Antrim. Alléen er formet av trærne som har skapt en atmosfærisk tunnel. Det startet med at 150 bøketrær ble plantet på hver side av veien frem til en eiendom så langt tilbake som i 1775. Og nå, snaut 250 år senere, er stedet blitt en enorm turist­attraksjon. Det at alléen blir brukt i den populære tv-serien «Game of Thrones», der den omtales som «Kongens vei», har ført til en enorm tilstrømning. The Dark Hedges har også dukket opp i flere spillefilmer. Den korte kjøreturen gjennom alléen er på listen over de 12 beste ­kjøreturene i Storbritannia.

Foto: Getty Images

Vindhellavegen

Norge, Borgund

HISTORISK STREKNING: Vindhellavegen er den fordums 2,7 kilometer lange hest- og kjerreveien som går på høye murer gjennom Vindhella­skaret. Det er de trange svingene i bratte stigninger som har gjort vei­strekningen berømt. Veien ble bygd i 1842-43 og var i bruk til 1872 da en ny vei utenom skaret sto ferdig. Rundturen Vindhella-Sverrestigen er en av de mest populære turene i forbindelse med Kongeveien over Filefjell.

Foto: Getty Images

Curvy Road

USA, Wisconsin

Australias svar på Highway 1 er Great Ocean Road.

«SLALÅMVEIEN»: Curvy Road nær Gills Rock i Door County ved Lake Michigan kalles delstaten Wisconsins «mest svingete vei». Door County er en feriedestinasjon for en rekke familier både fra rundt om i Wisconsin og for folk fra Chicago. For feriefolket er det blitt en attraksjon å kjøre denne bisarre «slalåmbakken» på flat mark. Det er spesielt en strekning gjennom et skogholt (bildet) som kan gjøre enhver litt svimmel. Den svingete delen av veien er på Highway 42 midt mellom stedene Gills Rock og Northport. Ingen vet helt sikkert hvorfor det ble laget så mange svinger. En teori er at det opprinnelig sto telefonstolper på rett linje langs strekningen og at veien ble lagt rundt stolpene.

Foto: Getty Images

Shafer Canyon Road

USA, Utah

BRATT OG SKUMMEL: Den 32 kilometer lange veistrekningen som ­klatrer på bratte skråninger gjennom en trang canyon er en både ­nervepirrende og tidvis skummel biltur. Grusveien, som har en høydeforskjell på 455 meter, er berømt blant amerikanske veifarende og folk som søker spenning. Shafer Canyon Road ligger i delstaten Utahs ­Canyonlands National Park. Bruken av veien har skiftet gjennom tidene. Den ble opprinnelig laget av den amerikanske urbefolkningen (indianere) for å komme til topps på platået for å få tilgang til ressursene der. Senere tok sauebønder den i bruk for å flytte bølingene sine ­mellom beiteområder. I dag er veien et trekkplaster på folk som er
ute etter en opplevelse for livet.

Foto: Getty Images

Amalfi-kysten

Italia

VAKKER SOM EN SMARAGD: Amalfikysten regnes som en av verdens vakreste kyststrekninger. Å kjøre langs den er en eneste stor nytelse for øyet. Det er så mye vakker natur, uslåelig utsikt over havet og spennende kulturelle opplevelser å ta innover seg at den største utfordringen kan bli å holde øynene på veien. Den er tidvis smal som på det norske Vestlandet, og det kan være bratte skråninger ned til sjøen. Kysten har fått navnet etter den smellvakre byen Amalfi, der Henrik Ibsen i 1879 satt og skrev «Et dukkehjem».

Foto: Getty Images

Votnadammen

Norge, Hardanger

DAMTUR: Bildet viser Votnadammen i Odda i Hordaland fotografert fra et utsiktspunkt. Dammen, som bare ligger en kort biltur fra Odda sentrum, er et glimrende utgangspunkt for fotturer. Her er alt fra enkle til krevende ruter å velge mellom. Flere av dem ender på fjelltopper med fantastisk utsikt til Votnadammen, fjord og dalfører, vidder og myrer. Alle er godt merket. Uansett hvilken fottur du velger etter å ha parkert bilen, er du sikret én ting: en fantastisk naturopplevelse.

Foto: Getty Images

Valley of Fire

USA, Nevada

«BRANNDALEN»: Valley of Fire State Park er den eldste parken i delstaten Nevada og ble grunnlagt i 1935. Parken er viden berømt og vel verdt et besøk for sine mange knallrøde klipper, flere ­hundre år gamle trær og petroglyfer etter indianere. Navnet kommer av de røde sandsteinene som er blitt formet gjennom årtusenene av bevegelser i sanddynene. Denne bilturen regnes som en av de aller flotteste naturopplevelsene i ­området rundt storbyen Las Vegas.

Foto: Getty Images

Sennalandet

Norge, Alta

fjellovergang: Bildet viser et luftfoto av en bil som krysser Sennalandet på E6 i soloppgangen en vintermorgen. Sennalandet er en øde ­fjellstrekning i Hammerfest og Alta kommuner i Troms og Finnmark. Veien gjennom det dramatiske naturlandskapet er naturlig nok svært værutsatt og kan ofte være stengt om vinteren.

Foto: Getty Images

Glacier Point Road

USA, California

AMERIKANSK FJELLVEI: Den 30 til 40 minutter lange bilturen mellom Yosemite Valley og Wawona langs veien Glacier Point Road gjennom Yosemite National Park nord i California er så definitivt verdt turen. Strekningen er fullpakket av smellvakker natur. Veien var stengt i hele 2022 for veiarbeid, men er klar igjen for bilturister i 2023. Yosemite National Park ligger for øvrig i fjellene Sierra Nevada og er berømt for sine fosser, enorme granitt-monolitter, dype daler og eldgamle, gigantiske mammuttrær.

Foto: ntb

Yungasveien

Bolivia

MED LIVET SOM INNSATS: Yungasveien er mer skummel enn vakker. Det er satt opp kors som viser hvor biler og busser og andre kjøretøy har kjørt av veien. Den ble bygd av innsatte på 1930-tallet og er en av få veier som binder regionen Yungas i det nordlige Bolivia sammen med hovedstaden La Paz. Veien stiger til 4650 moh. og er både smal, mangler rekkverk og har stupbratte skrenter ned i avgrunnen. Når det i tillegg er mye regn og tåke som gjør sikten dårlig, det er mye leire i veidekket, og det faller ­kampesteiner fra fjellveggene, er det en underdrivelse å kalle denne bilturen for litt «russisk rulett».

Foto: Getty Images

Transfagarasan Highway

Romania

I Bolivia er Dødsveien en turistattraksjon.

VEIEN GJENNOM «DRACULA-LAND»: En av Romanias høyeste veier fører gjennom det historiske landskapet Transilvania og regnes som en av Europas mest naturskjønne. Den passerer fjelloverganger og byr på spektakulær utsikt over de sørlige Karpatene. Underveis kan du sjekke ut rumensk middelalderhistorie og legender tilknyttet Curtea de Arges-
klosteret. I henhold til et ordtak vil «intet besøk i Transilvania være komplett uten å kjøre Transfagarasan Highway».

Foto: Getty Images

Kusatsu-Shirane-fjellet

Japan

AKTIV VULKAN: Hva med en topptur til den 2165 meter høye aktive vulkanen Shirane, som hadde sitt siste utbrudd så sent som i 2018? ­Vulkanen troner cirka 150 kilometer nord for Tokyo i regionen Gunma. Det er populært å kjøre til foten av vulkanen og bruke dens åssider til fotturer vår, sommer og høst og til skikjøring i vinterhalvåret.

Foto: Getty Images

Great Ocean Road

Australia, Victoria

VAKKER KYSTVEI: Det sier litt at i et kontinent med så mye kyst som Australia så regnes Great Ocean Road som en av de aller vakreste strekningene. Den 243 kilometer lange turistveien slynger seg langs kysten mellom byene Torquay og Allansford i området sørvest for storbyen Melbourne. Underveis passerer man kjente naturlige severdigheter som The Grotto, London Arch og De 12 Apostler. Great Ocean Road ble bygd av hjemvendte soldater etter 1. verdenskrig for å hedre falne medsoldater.

Foto: Getty Images

California Ocean Road

USA, California

DEN ULTIMATE «ROADTRIPEN»: Californias Highway 1 langs kysten av Stillehavet fra San Francisco til Los Angeles regnes med rette som en av verdens aller vakreste bilturer. Og broen Bixby Bridge ved Big Sur er med årene blitt et ikonisk kjennemerke som fins i alt av reisebøker og guider og private fotoalbumer. Nettopp i Big Sur-området er naturen på sitt mest dramatiske, med høye og bratte klipper og ekstraordinær utsikt over havet. Dette er en bilferie som kan kombineres med besøk i storbyer, turistattraksjoner som Hearst Castle, vingårder og strender med hundrevis av sjøløver.

Foto: Getty Images

Gaularfjellet

Norge, Vestland

NASJONAL TURISTVEI: Den nasjonale turistveien Gaularfjellet – som er et fjellområde på grensen mellom kommunene Sogndal og Sunnfjord – går langs vernede vassdrag og stille fjordarmer og blir ofte omtalt som en av Norges aller vakreste veier. Turen beskrives gjerne som å kjøre gjennom et postkort. Og det er ingen som kjører forbi utsiktsplattformen på toppen av Gaularfjellet, som nærmest balanserer ytterst på ­kanten av fjellet 700 meter over havet uten å stoppe.

EN VEI

En vei er definert som en ferdselsåre for samferdsel eller transport av varer til fots, til hest eller med forskjellige slags kjøretøy. Nasjonale turistveier er av nyere dato og er utvalgte strekninger som ofte får offisiell status som veier hvor det investeres ekstra for å skape en infrastruktur som passer turistnæringen og reisende langs disse veiene. De tilrettelegges gjerne med bevertningssteder, arkitektur og kunst på utsiktspunkt og naturlige stoppe- og rasteplasser. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 11 2023

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2023, og sist oppdatert 01/03 2023.

Les også