Test: Venor Gamme

Slik bor du som en «konge» utendørs hele året

Flyttbar, helårs gamme med vinduer, vedovn og plass
til hele familien. Utopi, nei da, vi har testet Venor Gamme fra Arctic Lavvo.

LAVVO: Vi har testet Venor Gamme fra Arctic Lavvo.
LAVVO: Vi har testet Venor Gamme fra Arctic Lavvo. Foto: Arctic Lavvo
Sist oppdatert

I sommer og høst har vi fått teste en av disse solide gammene fra Venor. Om vi skal sammenligne med telt eller lavvo, som mange nok er bedre kjent med, blir dette en mellomting mellom, nettopp – telt og lavvo.

Det spesielle med Arctic Lavvo, er at vi som kunde kan få skreddersydd gammen nærmest etter eget ønske. En tar utgangspunkt i en grunnmodell, så velger du mellom tre ulike farger, du kan velge mellom tre ulike størrelser, tre ulike dørvalg. Du kan også få satt inn en myggdør.

Velg og vrak

Denne gammen kommer som standard med et veggvindu, men her kan du også velge å få satt inn flere for et fast kronepåslag per vindu. Plassering av vinduene velger du i bestillingsløsningen på nett. I teorien kan du sette inn vindu hele veien rundt og ender da opp med hele 11 vinduer. I tillegg kan du sette inn tilsvarende takvindu. Her er det altså mange muligheter, men det blir også ganske dyrt om en kjører på med alle tilgjengelige valgmuligheter.

Når du velger plassering, tar man utgangspunkt i at inngangsdøra er klokken 0600. I samråd med produsenten endte vi opp med en løsning med buedør med myggnetting, tre vinduer plassert klokken 03, 09 og 12. Vi ønsket også mulighet for vedfyrt ovn og fikk satt inn pipegjennomgang i duken i taket klokken 07. Denne valgte vi å plassere bare 30 cm fra knekkpunktet i taket, ut mot veggen, slik at vedovnen fikk en fin plassering rett til venstre for inngangsdøra. To veggmonterte ventiler ble også montert klokken 04 og 10 slik at disse fikk en fin plassering i forhold til vedovnen med tanke på trekk.

I vårt oppsett tok vi også med aluminiumsstenger (som egentlig er helt nødvendig) bunnduk, vedovn og en egen gnistmatte til vedovnen. Etter råd fra produsenten tok vi også med et Rakkas. Dette er et sovetelt som monteres opp inne i gammen slik at en kan ligge litt atskilt om en ønsker dette – smart.

<b>SOVEROM:</b> God innvendig plass. Rakkas sovetelt til høyre, vedovn nede til venstre. Legg merke til vindu og veggventil.
SOVEROM: God innvendig plass. Rakkas sovetelt til høyre, vedovn nede til venstre. Legg merke til vindu og veggventil. Foto: John Arne Tungen

Fordeler og ulemper

I praktisk bruk er det selvsagt både fordeler og ulemper med en slik gamme, i likhet med alt annet utstyr.

For å starte med det negative, så er det vekt og volum som trekker veldig ned. Med en egenvekt opp mot 40 kg for duk og stenger, og et volum som tilsier at det tar store deler av bagasjerommet på en middels stor stasjonsvogn, sier det seg selv at dette ikke er noe du bare pakker i sekken og labber i vei. I vårt tilfelle kom også vedovnen i tillegg …

Venor Gamme 8–10 personer

Arctic Lavvo AS
www.articlavvo.no

Pris: Fra 12 600 kr

Vekt duk: Ca. 21 kg

Vekt stenger: Ca. 17 kg

Vekt ovn: Ca. 10 kg

På den positive siden kommer størrelse, soliditet, tilpasningsmuligheter og generell bokomfort. Skal du bo flere dager på samme sted, og har en god plan med tanke på transport, så er dette absolutt «innafor», på grensa til «glamping».

<b>GOD LUFTING:</b> Store, gode ventiler er viktig når en fyrer samtidig som det er mange folk inne i gammen. 
GOD LUFTING: Store, gode ventiler er viktig når en fyrer samtidig som det er mange folk inne i gammen.  Foto: John Arne Tungen

Glimrende «basecamp»

Vi har brukt gammen som familietelt på helgeturer og som «basecamp» for jaktlag under rådyr- og hjortejakt. Og vi må si at vi er stort sett veldig godt fornøyd.

Dette er imidlertid ikke et telt du pakker med deg på vandring rundt om i fjellheimen, dette er et sted du bor mens du jakter, sanker bær eller går i fjellet og bruker gammen som utgangspunkt.

<b>VEDOVN:</b> Holder gammen god og varm og er lett å fyre.
VEDOVN: Holder gammen god og varm og er lett å fyre. Foto: John Arne Tungen

Vår vurdering

PLUSS: Soliditet, plass, komfort, skreddersøm

MINUS: Vekt og pakkevolum

Karakter: 8 av 10

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2021, og sist oppdatert 28/01 2021.

Les også