Test av billige telt under 3000 kr

Test av billige turtelt: Mye trivsel for pengene

Skal du nyte friluftslivets gleder fullt ut, trenger du et godt telt. Vi har testet 14 rimelige og tre superbillige telt for å se om disse kan fungere til et aktivt friluftsliv.

Pluss ikon
<b>BILLIG TELT:</b> Et billig telt kan holde lenge, viser vår omfattende test av telt under 3000 kroner.
BILLIG TELT: Et billig telt kan holde lenge, viser vår omfattende test av telt under 3000 kroner.
Sist oppdatert

Et tre – firemanns fjelltelt fra produsenter som Hilleberg, Helsport, Fjellreven og Bergans koster gjerne mellom fem og ti tusen kroner. Men trenger du virkelig et så kostbart telt om du ikke skal på en krevende ekspedisjon?

Med dette som bakgrunn, har vi testet et utvalg to – firemannstelt som koster fra 399 til 2999 kroner.

Selv om teltene som er med i denne testen er rimelige, er det velkjente produsenter som står bak flere av modellene.

Både Helsport og Bergans lager i samarbeid med henholdsvis XXL og G-Sport telt som selges rimeligere i disse butikkjedene enn hva produsentene tilbyr i sitt normale sortiment.

Leverandører som Cooleman, Outwell, Vaude og Vario Sport er også velkjente produsenter av friluftsprodukter, noe som skulle kunne borge for bra kvalitet også på disse teltene, selv om de er forholdsvis rimelige.

Noe større spenning knytter det seg kanskje til en del såkalte «no brand» telt som selges både på nett og i ulike butikker.

Vi har plukket ut telt som er oppgitt å romme fra to- til fire personer i denne testen.

Det er litt relativt hvor mange det er plass til i et slikt telt. Et «lite» tremannstelt kan i praksis være best egnet til to voksne, mens et «stort» tomanns kan gi grei plass til for eksempel to voksne og en hund, eller en voksen og to barn.

Kjekt å vite om telt

Et rimelig telt kan også være solid og vare i mange år, men er gjerne markant tyngre enn et tilsvarende telt i øvre prisklasse.

Uansett er det viktig at teltet har gode luftemuligheter. Det har både et komfort- og sikkerhetsaspekt.

Sjekk at det er myggnetting i dører og om teltet har høyt plasserte ventiler med myggnetting. For å presse pris må produsentene spare der de kan. Se over barduner, pakkpose og plugger. De kan være upraktiske og være av dårlig kvalitet, men er enkle å bytte ut.

Gå over utsatte sømmer med et sømtettemiddel. Det er en enkel og rimelig operasjon som kan heve bruksverdien betraktelig.

Vi har registrert flere gode detaljer på flere av teltene i testen. Se f.eks. bilde av bardunstrammerne som også holder orden på bardunene under transport.

De beste teltene i denne testen er av så god kvalitet at vi ikke ville hatt betenkeligheter med å bruke dem på enkle sommerturer hvor man ikke trenger å bære utstyret så altfor langt, men det er selvsagt en del ting som skiller de beste fra de enkleste.

Den mest åpenbare forskjellen mellom disse teltene og de beste på markedet er vekt. Det er en klar sammenheng mellom lav vekt, god innvendig plass, soliditet og pris. Lette og ikke minst solide materialer koster ganske enkelt mer.

Det er også noen forskjeller i vanntetthet, noe som ikke er helt uvesentlig når man bor i Norge. Etter EU-standard gir 1500 mm vannsøyle en vanntett teltduk, men dette er en minimumsverdi.

Denne verdien taper seg normalt noe etter bruk, så med tanke på vanntetthet over tid bør duken ha en vannsøyle noe over dette når det er nytt.

Slik er testen utført

Vi har brukt teltene på tur på barmark og hatt dem oppslått i samme testcamp for å kunne sammenligne teltene innbyrdes.

Teltene er brukt på, og vurdert ut fra, relativt lette turer uten altfor tøffe forhold.

Vi har kontrollert mål som er oppgitt og sett over sømmer, glidelåser, bardunfester, plugger og stenger. Høyde som er oppgitt av oss er høyeste mål i innertelt.

Vi har også testet bunnduk og toppduk med tanke på vanntetthet.

Slik leser du tabellen

Oppsett/praktisk bruk: Enkelt og greit oppsett? Inngangsåpninger, betjening av ventilasjon, tørkesnorer/nett, lommer, pakkpose og andre praktiske løsninger. Vektlagt med 25%.

Generell konstruksjon: Vindstabilitet, vanntetthet, ventilasjon, stenger, stangledd, plugger, bardunfester, glidelås, klips, sømmer, osv. Vektlagt med 25%.

Plassutnyttelse: Liggelengde, bredde og høyde under taket i innerteltet er sammenlignet. Plass til bagasje og eventuelt matlaging. Vektlagt med 25 %.

Vekt: Vi har tatt hensyn til at teltene har ulik størrelse med tanke på antall liggeplasser. Vektlagt med 25 %.

Totalt: Totalvurdering, uavhengig av pris. Poengskalaen går til 10, hvor 1 er dårligst og 10 er best.

Nedenfor ser du alle teltene i testen. Klikk på hvert telt for å lese mer.

NB! Testen er utført i 2018, men er oppdatert med nye priser og informasjon. Noen av teltene som er testet her kan ha fått oppdateringer som denne testen nå ikke fanger opp. Sjekk derfor nøye mot produsentens spesifikasjoner før du velger telt.

GODT KJØP
MEST FOR PENGENE
BEST I TEST
BRA FOR LOMMEBOKA

Denne saken ble første gang publisert 04/07 2018, og sist oppdatert 06/04 2020.

Les også