PERLESNORMANET

Giftig manet invaderer norskekysten – sprer seg for hver dag som går

Den giftige maneten perlesnormanet har igjen returnert til Norge for tredje året på rad. Hvorfor den dukker opp vet ikke forskerne.

PERLESNORMANET: Den lange "tråden" av en manet kan bli opptil 30 meter lang, og består av flere mindre partikler som danner en lang koloni.
PERLESNORMANET: Den lange "tråden" av en manet kan bli opptil 30 meter lang, og består av flere mindre partikler som danner en lang koloni. Foto: Erling Svensen/Havforskningsinstituttet
Sist oppdatert

De siste tre årene har den giftige perlesnormaneten returnert til norskekysten på senhøsten. Nå er den tilbake igjen.

I slutten av november ble det gjort flere observasjoner av perlesnormaneter i Oslofjorden, ifølge VG.

På et par dager i slutten av oktober ble det gjort minst 17 observasjoner av maneten fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør.

Perlesnora er giftig, og det vil svi kraftig om man kommer borti den – både hos dyr og mennesker. Maneten består av mange små individer som er sammensatt i en opp til 30 meter lang «snor» som danner en koloni.

Les også: Slik avliver du fisk på en human måte

Truer oppdrettsfisk

Heldigvis klarer mennesker og villfisk fint å unngå den giftige maneten. Det er først når maneten trenger inn i merder at de kan drepe større fiskebestander.

– Perlesnormaneten er først og fremst farlig for oppdrettsfisk. Den kan enkelt dele seg opp i mindre biter og trenge gjennom merdene, så det er ikke enkelt å holde den ute.

Det sier Tone Falkenhaug, forsker i Havforskningsinstituttet. I 1997 tok perlesnormaneten livet av 12 tonn laks da den trengte seg inn i et oppdrett, og fire år senere døde ytterligere 60 tonn fisk av samme årsak.

MELD INN: Havforskningsinstituttet ønsker at du skal melde fra til dem dersom du kommer over en slik skapning.
MELD INN: Havforskningsinstituttet ønsker at du skal melde fra til dem dersom du kommer over en slik skapning. Foto: Erling Svensen / Havforskningsinstituttet

– Det finnes ingen rutiner på at oppdrettene må rapportere dødelighet inn til Havforskningsinstituttet, så vi har ikke oversikt over om dette er noe som har skjedd i mindre skala i ettertid, sier Falkenhaug.

Les også: (+) Slik får du mer ørret: Disse to faktorene har alt å si

Forsvinner raskt

Forskeren vet ikke hva som gjør at perlesnormaneten dukker opp i Norge med ujevne mellomrom.

– De finnes til vanlig i Atlanterhavet og Middelhavet, og vi tror den kommer nordover med havstrømmer. Man kan si at det er en kortvarig invasjon av maneten nå. Så gjenstår det å se om de siste tre årene har vært spesielle, eller om den fortsetter å dukke opp hvert år fremover, sier Falkenhaug.

Selv om maneten trives godt i havet langs norskekysten i november og desember, må den til varmere strøk for å formere seg. Det er derfor vanlig at perlesnormaneten forsvinner fra Norge på i løpet av vinteren.

For å kunne forske mer på perlesnormanet, oppfordrer Falkenhaug alle som kommer over maneten til å rapportere det inn til Havforskningsinstituttet.

– Vi har dårlig kunnskap om forekomst av maneter i Norge, og setter derfor pris på at folk melder inn til oss når de har observert en slik manet. Helst ønsker vi at de legger ved bilde, slik at vi kan være sikre på at det er akkurat perlesnormanet de har sett, sier hun.

Man kan melde inn observasjoner via denne lenken.

Denne saken ble første gang publisert 07/11 2023, og sist oppdatert 04/12 2023.

Les også