8x57 IS
Gammel tysk militærpatron kjent under flere navn. Opplever økende popularitet, ikke minst i Sverige og Tyskland på grunn av villsvinjakta.

7,92 Mauser, 7,92x57, 8mm Mauser, 8x57 JS eller 8x57 IS? Kjært barn har mange navn, og denne gamle tyske militærpatroner er fremdeles en mye brukt jaktpatron, som ikke står tilbake for andre standardpatroner når det gjelder nordisk vilt.
Etter flere tiår der den en gang så populære patronen tapte terreng til nyere militærpatroner som 30-06 og 308 Winchester, er 8x57 nå mer populær enn på lenge. Særlig har populariteten vokst blant villsvinjegere i Sverige og Tyskland.
8mm kaliberet har alltid vært omgitt av en del forvirring fordi det finnes flere betegnelser og diametere.
Opprinnelig var dette patronen for tyskernes Gewehr M/88, og ble den gang kalt Patrone 88 eller bare 8x57 I – I’en sto for Infanterie. Tyskerne brukte den gang i stor grad gotiske bokstaver i trykksaker, og en I fikk der utseende som en J.
Som vanlig er i Tyskland, kom det snart en versjon med krave til bruk i drillinger og andre kombinasjonsvåpen. Denne fikk betegnelsen 8x57 IR – R for Rand. Begge disse patronene har kuler med diameter 8,07 mm, og pipene hadde den gang riflingsdiameter på 8,07 og boringsdiameter 7,80 mm.
Seinere gikk de militære over til større diameter, og kuler og rifling målte nå 8,20 mm og boringen var 7,89 mm. Det nye kaliberet fikk betegnelsen 8x57 IS. S’en sto for spisskule, som de hadde approbert samtidig. Senere kom – selvfølgelig – en kravepatron som fikk navnet 8x57 IRS. Ikke rart det er blitt forvirring.
Dersom man avfyrer en 8x57 IS i et 8x57 I våpen, vil den overdimensjonerte kula føre til betydelig økning i kammertrykket. I tillegg er IS patronen ladd til et høyere trykk enn I patronen. Resultatet kan bli en våpensprengning.
Selv om dette kan virke som et alvorlig problem, er det sjelden man treffer på rifler i det gamle, trange kaliberet. I så fall er det som oftest sivile våpen, gjerne drillinger eller dobbeltrifler. Det har helt til det siste vært 8x57 I og 8x57 IR patroner i handelen, men etter hvert begynner det å bli vanskelig med ammunisjon og kuler.
Ladningene som er oppgitt her er bare beregnet på S kaliberet – ved lading til I-kaliberet må man senke ladningene 10–15% og lade kuler med korrekt diameter.
8x57 IS er en utmerket jaktpatron, og den som har et våpen med god pipe skulle ikke ha noen grunn til å skifte kaliber. Dessverre var det i mange år vanlig å bytte fra 8x57 JS til 308 Winchester for å skyte med billig treningsammunisjon, men med dårlig tilgang på militærpatroner er det argumentet borte. Den gamle 7,92’en er egentlig jevngod med 30-06 til storviltjakt, og med de lettere kulene kan man lade flattskytende patroner til mindre vilt.
Utvalget i kuler er selvsagt ikke så stort som for 30-kaliber, men nesten alle fabrikanter leverer en eller flere kulevekter for 8mm. Også nyere konstruksjoner som Nosler, Swift, Barnes, Woodleigh og Oryx finnes. Den vekten man oftest finner i fabrikkammunisjonen er 12,7 gram (196 grains), et fortreffelig valg til elgjakt, men lettere kuler gir flatere kulebane og mindre rekyl.
Artikkelen står på side 356 i Ladeboken, 8 utgave.

Patronlengde: 68 mm

Patronlengde: 75 mm

Patronlengde: 75 mm

Patronlengde: 75 mm

Patronlengde: 77,5 mm

Patronlengde: 75mm

Patronlengde: 76 mm

Patronlengde: 75 mm

Patronlengde: 75 mm

Patronlengde: 76 mm