243 Winchester
Amerikanerne elsker denne rekylsvake patronen fra 1955 fordi de kan bruke den til både småvilt og hjortevilt. Her hjemme er den mest kjent som en dugande rådyrpatron.

Dette er en svært populær patron i hjemlandet USA, der mange setter pris på en flattskytende patron med mild rekyl som kan benyttes både til småvilt og hjortevilt. 243 Winchester ble introdusert i 1955 for Winchesters M70 rifle, og er rett og slett en 308 Winchester nedstrypt til 6 mm kaliber, med samme skuldervinkel, men litt lengre hylse.
Det er mulig å lage hylser fra 308 ved å helpresse dem i en 243 die, men hylsehalsen må brotsjes for å fjerne overflødig godstykkelse etter nedpressingen. Resultatet blir i så fall ei hylse som er nesten en millimeter kortere enn 243 hylser, men det spiller ikke så stor rolle. Dessuten strekker hylsa seg litt etter noen omladninger. Likevel vil vi anbefale å kjøpe ferdige 243 hylser, det sparer deg for både arbeid og problemer.
243 Winchester er uten tvil den mest populære 6mm patronen, selv om mange mener 6mm Remington er en bedre konstruksjon og at 6 XC er mer presis. 243 har noe kort hals, lang slak skulder, og magasin/friflukt kan kreve dyp setting av kula, noe som begrenser hylsevolumet.
For våre hjemlige forhold, er 243 først og fremst rådyrpatron med 100 grain som den mest anvendte kulevekta. 6 mm kuler finnes i en rekke vekter, fabrikat og konstruksjoner. Fra lettekspanderende småviltkuler til jaktkuler med ekspansjonsstopp, eller sammenloddet mantel og blykjerne for større vilt. Best kombinasjon av ekspansjon og inntrenging på rådyr, gir gode, lodda kuler som 90 grs Swift Scirocco II og 100 grs Norma Oryx. Litt lettere kuler som Nosler 85 grain Partition og 80 grs Barnes TSX har selvsagt mer enn nok gjennomtrenging til alle rådyr, men gir ikke alltid like stor ekspansjonsdiameter som lodda kuler. Ellers er lette, lettekspanderende 6 mm varmintkuler like lite brukbare på hjortevilt som varmintkuler i mindre kaliber.
Tynnmantlede kuler med blyspiss, plastspiss eller hullspiss og lett vekt passer best til lading av patroner som skal gi stor effekt i skadevilt, men også til bever, der en vil ha en så stor sjokkvirkning som mulig, og helst uten utgangshull som ødelegger skinnet.
Det finnes flere gode helmantelkuler i 6mm, fra 80 til 100 grain. På grunn av litt større kaliber enn .224 helmantel, er disse bedre på rev. Til vinterjakt på rype har også 6mm projektilene mindre vindavdrift enn .224 kaliber kuler.
243 Win gir mild rekyl, og er en utmerket patron for både yngre skyttere og andre som ikke liker rekyl. På grunn av kulevektbegrensning i anslagsenergireglene, er 243 Win bare godkjent for jakt på rådyr og småvilt. Til rådyrjakt er 243 Win svært velegnet, men den sterke stillingen 6,5x55 har i Norden gjør at flertallet foretrekker denne patronens all-round egenskaper framfor 243. Det faktum at hjorten i flere år har hatt sterk fremgang, og at hjortejakta har omtrent lik jakttid som rådyrjakta er heller ingen fordel for 243’ens popularitet og utbredelse. Den som jakter både hjort og rådyr i samme terreng vil naturligvis ha rifle med lovlig storviltkaliber. 6 XC som har blitt en av favorittpatronene til seriøse presisjonsjegere er også negativt for 243 Winchester som opp gjennom åra har hatt et litt frynsete rykte som presisjonspatron. At 243 Winchester likevel kan levere utmerket presisjon i gode piper, er testrifla et godt eksempel på. Samlingene med de fleste kuler og kulevekter fra 55 grs til lange 90 grs Swift Scirocco, 95 grs Nosler Ballistic Tip og 100 grs Norma Oryx var små og fine med omtrent likt treffpunkt.
Selv om lette kuler kan lades med middels raske riflekrutt, er saktebrennende krutt best egnet i 243 Winchester med stort hylsevolum i forhold til kaliber. Hvis du vil lade alle kulevekter med ett og samme krutt passer MRP, N 560 og N 165 godt. God hylsefylling er også en forsikring mot upassende høyt trykk. Så bør du være oppmerksom på at hylsevekt og hylsevolum kan variere en del fra fabrikat til fabrikat i 243 Winchester som i andre patroner.
Ved kontrollveiing av fem tilfeldig valgte hylsefabrikat var vektforskjellen 15 grains fra letteste til tyngste, noe som kan medføre at maks ladning med raske krutt i tabellene du finner her, kan gi for høyt trykk i hylser med høyere vekt og mindre volum. Eller at slike hylser ikke har plass til oppgitt maksladning med sentbrennende krutt.
Artikkelen står på side 249 i Ladeboken.

Patronlengde: 65 mm

Patronlengde: 64 mm

Patronlengde: 66 mm

Patronlengde: 66 mm

Patronlengde: 67 mm

Patronlengde: 67 mm

Patronlengde: 67,5 mm

Patronlengde: 68,5 mm

Patronlengde: 64 mm