FISKE

Slik holder du fisken fersk på tur

Selvfanget fisk er en flott råvare, men det kan være en utfordring å oppbevare den slik at den holder seg fersk mens du er ute på tur. Her er de beste triksene til erfarne fiskere.

Pluss ikon
<b>AVISPAPIR: </b>Mange fiskere sverger til avispapir for å få fisken til å holde seg fersk lengre.
AVISPAPIR: Mange fiskere sverger til avispapir for å få fisken til å holde seg fersk lengre. Foto: Dag Kjelsaas
Sist oppdatert

Det hjelper ikke om du får sekken full av fisk dersom den er ødelagt når du kommer hjem.

Det fikk utmarksteknikeren Jon Arne Strand fra Storforshei nord for Mo i Rana erfare for mange år siden. Han var i begynnelsen av tenårene og hadde fisket ørret på hytta sammen med broren.

De hadde fisket med garn og kunne skryte av en god fangst. Foreldrene til Strand hadde lært ham at det var mulig å oppbevare fisk i et hull i myra, men Strand hadde ikke fått med seg at hullet måtte være dypt nok til at det ble lufttett.

Etter noen dager skulle brødreparet hjem igjen, og skuffelsen var stor da de oppdaget at alt de satt igjen med, var tre–fire kilo med råtten fisk.

Siden den gangen har mannen bak turbloggen Friute.no interessert seg for oppbevaring av fisk på tur.

– Når du er ute i fjellet i lengre tid av gangen, er det viktig å vite hvordan du skal oppbevare fisken for at den skal holde seg til du kommer hjem igjen, sier Strand.

Han har samlet erfaring og prøvd en rekke metoder som han har postet på bloggen.

– Gjør man noe feil, kan det ta få timer før fisken blir dårlig, men gjør man det riktig, er det lite som skal til for å få fisken til å vare noen ekstra døgn, sier han.

Det er noen tommelfingerregler som gjelder: Oppbevar fisken så kaldt som mulig, unngå direkte sollys, hold fisken så luftig som mulig, strø litt salt på fisken og hold fluene unna.

Les også: (+) Slik får du mer ørret — disse to faktorene har alt å si

Hold fluene unna

Umiddelbart etter at fisken dør, starter forråtningsprosessen. Forråtnelsen skyldes bakterier, og varme og fuktighet er med på å framskynde prosessen, men det finnes altså metoder for å bevare fisken fersk i villmarka over lengre tid.

Det første du bør gjøre, er å rense den, og fjerne blodranden og gjellene. Noen hevder at det er bedre å tørke den rensede fisken med tørkepapir enn å skylle den i vann, men Jon Arne Strand er ikke én av dem.

Og så er det viktig å holde fluene unna. Fluer kan legge egg i fisken før du aner det, og disse utvikler seg til larver utrolig raskt. Derfor gjør du lurt i å putte fisken i fluenett eller jaktnett.

Oppbevaring i snø

Jo kaldere du oppbevarer fisken, desto bedre er det.

Dersom du befinner deg på fjellet, kan det være at du er i nærheten av en snøflekk eller en bre. Da kan du grave et dypt hull i snøen og oppbevare fisken der.

Noen foretrekker å legge fisken i en pose (men ikke lukk posen), andre legger fisken rett på snøen. Du kan gjerne dekke til fisken med snø, men husk å merke hullet med en pinne slik at du finner det igjen.

Du kan også fylle en søppelsekk med snø og legge fisken i den dersom det er mer beleilig, men da bør du ha fisken i en dobbel pose. Når snøen smelter, er det viktig at fisken ikke ligger og flyter.

Mangeårig Villmarksliv-redaktør, Dag Kjelsaas, mener at man i mangel av snø kan legge avispapir over posene med fisk. Avispapiret må til enhver tid være fuktig.

Ideen er at fordampingen fra sola vil trekke varme fra fiskeposene så disse holdes kjølige. I snø vil temperaturen være på rundt null grader, og Kjelsaas har oppbevart fisken slik i opptil seks dager.

<b>AVISPAPIR:</b> Fuktig avispapir kan holde fisken kjølig en varm sommerdag. Fordampingen fra sola vil trekke varme fra fiskeposene så disse holdes kjølige.
AVISPAPIR: Fuktig avispapir kan holde fisken kjølig en varm sommerdag. Fordampingen fra sola vil trekke varme fra fiskeposene så disse holdes kjølige. Foto: Dag Kjelsaas

Oppbevaring i myrmose

Det er en grunn til at det av og til dukker opp flere tusen år gamle dyr og mennesker i myra.

Myrmose har nemlig en konserverende effekt, og inneholder et stoff som nærmest garver fisken eller dyret slik at bakterier ikke kommer så lett i gang med jobben sin.

Såpass effektivt er dette stoffet at forskere nå jobber med å framstille naturlige konserveringsmidler for mat fra myrmose. Dersom du slår leir på et sted hvor det vokser myrmose, kan du lage et «kjøleskap» av stein og mose.

<b>BRUK MOSE: </b>Når fisketuren er over og du tar turen hjem, legger du fisken sammen med litt myrmose i en åpen pose øverst i sekken. Du kan lokke igjen ryggsekklokket, men ikke posen.
BRUK MOSE: Når fisketuren er over og du tar turen hjem, legger du fisken sammen med litt myrmose i en åpen pose øverst i sekken. Du kan lokke igjen ryggsekklokket, men ikke posen. Foto: Dag Kjelsaas

Finn et egnet sted med mye skygge, og legg den rensede fisken på en seng av myrmose. Dekk hele fisken med mer mose, og pass på å få mose godt ut på sidene. Jo tykkere mosen er, desto bedre holder den temperaturen nede.

Legg så steiner på siden og toppen slik at dyr ikke kommer til. Du kan også grave et hull i myra, dekke bunnen med myrmose og legge fisken ned i det. Dekk så til med myrmose. Noen velger å legge fisken i en dobbel pose sammen med myrmose slik at det ikke kommer inn myrvann.

Jon Arne Strand kan fortelle at han har oppbevart fisk i myra i hele ni dager uten at fisken viste tegn på forråtning.

Oppbevaring i vannet

Tidligere var det godt råd å holde fisken fanget i vannet for å holde fisken fersk og fin helt til man skulle hjem. Dette er ikke lov lenger. Fisk skal enten settes ut igjen umiddelbart - eller avlives.

Fisker du et sted der det hverken er myr, snø eller andre praktiske steder du kan legge fangsten din, kan du nok med fordel legge den i kaldt vann.

Nofima anbefaler at man bløgger fisken umiddelbart, for å hindre at blod kommer ut i fiskekjøttet. Den har også godt av å blø ut ved å ligge i kaldt vann i minst 30 minutter. Skal du filetere fisken, bør du gjøre det ganske raskt eller vente til dødsstivheten er over.

<b>KALDT VANN:</b> Tidligere kunne man oppbevare fisken levende i et nett eller bak et stengsel. Det er ikke lov lenger. Er fisken bløgget og blodet rent av, kan du legge den i en bøtte med kaldt vann. Skift vannet om det blir for varmt.
KALDT VANN: Tidligere kunne man oppbevare fisken levende i et nett eller bak et stengsel. Det er ikke lov lenger. Er fisken bløgget og blodet rent av, kan du legge den i en bøtte med kaldt vann. Skift vannet om det blir for varmt. Foto: Dag Kjelsaas

Ødelagt fisk og bitter hjemtur

Sommeren 2013 var Stig Werner på fisketur i Sunndalsfjella. Bettet var godt og de første dagene dro han opp en god fangst, fileterte fisken og pakket filetene inn i en pose.

Posen gravde han ned i en snøfonn for å bevare fisken til han skulle hjem igjen. Da dagen var kommet for å pakke ned teltet, oppdaget Stig at posen var kommet til syne igjen i snøen og at fisken var ødelagt.

– Jeg hadde rett og slett ikke gravd dypt nok ned. Når sola skinner på fjellet, kan snøen forsvinne fort, så fisken ble bakt i posen. I tillegg hadde ravnen vært og hakket på posen, sier Stig.

Heldigvis fikk han noen fine ørreter den siste dagen, så turen var ikke helt bortkastet, men det ble en bitter tur ned fra fjellet den sommeren.

Fisk på fly

Flyselskaper anbefaler i utgangspunktet ikke å sende fisk i vanlig bagasje, men hvis passasjeren har pakket fisken forsvarlig, og sender den på eget ansvar, vil den bli akseptert på innsjekk.

Pakk fisken i fryseposer eller sterke plastposer. Tape eller forsegle posene. Legg posene i en tykk plastsekk som forsegles. Pakk gjerne dette inn i nok en plastpose, og så inn i en sovepose eller ha klær rundt. Pakk så i bag eller ryggsekk.

Større kvanta pakkes i isoporkasse som tapes skikkelig. Hvis den har hull i hjørnene under, tettes disse.

Salting

Bruk av salt er en gammel konserveringsform. Nofima anbefaler at man venter med å salte til dødsstivheten er forbi.

Konserveringens ABC

Graving: Minner om raking, men er en raskere prosess hvor fiskekjøttets egne enzymer gjør jobben.

Luting: Fisken blir først lagt i vann, og deretter i vann tilsatt lut. Lut dreper alle bakterier i prosessen.

Raking: Fermentering av fisk hvor enzymer fra mikroorganismer brukes for å få styrte biokjemiske forandringer i maten. Fisken blir saltet og lagt ned i lukket butt til den er ferdig modnet.

Røyking: Gammel konserveringsmetode som dreper mikroorganismer og enzymer.

Salting: Salt hemmer veksten av mikroorganismer i fiskekjøttet.

Tørking: Usaltet fisk tørket av sol og vind kan holde i årevis.

God smak: Røyking dreper mikroorganismer og enzymer, og gir fisken en pikant smak.

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2023, og sist oppdatert 02/10 2023.

Les også